ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε πέντε μετοχές ο τζίρος στο Χ.Α.

18:39 - 15 Δεκ 2011 | Σχόλια Αγοράς
Περιορίζονται τα αρχικά κέρδη σε Wall και Ευρώπη.

Σε πέντε μετοχές έγινε το 60% του ημερήσιου τζίρου στο Χ.Α., δηλαδή τα 15 εκατ. ευρώ από τα 25,7 εκατ. ευρώ που ήταν συνολικά. Οι μετοχές αυτές είναι οι πέντε πρώτες σε κεφαλαιοποίηση, η Coa Cola, ο ΟΠΑΠ, η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ και η Εθνική. Οι υπόλοιπες... 280 μετοχές “μοιράστηκαν” τα υπόλοιπα 10 εκατ. ευρώ, παρατηρούν χρηματιστές.

 

Η απαξίωση βρίσκεται σε όλο της το μεγαλείο στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, αφού το σενάριο της χρεοκοπίας είναι ακόμα ορατό. Μάλιστα, ο ξένος Τύπος γράφει ότι αν δεν γίνουν 200 χιλιάδες απολύσεις στο Δημόσιο, τότε η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει, προετοιμάζοντας την κοινή γνώμη για αρνητική τροπή των πολιτικών εξελίξεων στη χώρα μας.

 

Η άνοδος του ευρώ πάνω από το 1,30 και η σχετική αποκλιμάκωση των spreads, αποτελούν τον βασικότερο λόγο και αιτία για την αντίδραση των χρηματιστηρίων στην Ευρώπη την Πέμπτη. Θεαματικά ήταν τα μάκρο που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ, αν και οι επενδυτές στην άλλη άκρη του Ατλαντικού έχουν συνδέσει την μοίρα της Αμερικής με την οικονομική “τύχη' της ευρωζώνης. Ο γενικός δείκτης έπειτα από παραμονή μερικών ημερών κάτω από τις 660 μονάδες, επέστρεψε, κλείνοντας με ελαφρώς θετική μεταβολή.

 

 

Ο ΟΤΕ κατέγραψε τις μεγαλύτερες απώλειες από τον 20άρη με πτώση 3,59%, 2,89% υποχώρησε η Jumbo, 2,38% η ΔΕΗ, στα 4,10 ευρώ, 2,35% ο ΟΠΑΠ, στα 6,64 ευρώ. Τα περισσότερα κέρδη σημείωσε το Τ.Τ. κατά 4,74%, 4,55% ο Ελλάκτωρας, στο 1,15 ευρώ, 3,29% η ΔΕΗ, 3,08% η Πειραιώς (και οι δύο αυτές τράπεζες πρόκειται να αντλήσουν κεφάλαια από τον Μηχανισμό Χρηματο/οικονομικής Σταθερότητας), 1,84% για την πρώτη εταιρεία σε κεφαλαιοποίηση, την Coca Cola. Υποτικά ήταν τα κέρδη σε Alpha και Eurobank. Οι χρηματιστές εκτιμούν ότι η μεταβλητότητα θα κορυφωθεί αύριο, τελευταία μέρα των παραγώγων, αφού λήγουν όλες οι σειρές για φέτος διεθνώς.

 

 

Αγορές

 

Στα πράσινα με ώθηση από τα απρόσμενα καλά μάκροο για την αμερικάνικη οικονομία κινούνται οι δείκτες της Wall Street στο άνοιγμα, οι οποίοι σημειώνουν άνοδο κοντά στο 1%. Ενδεικτικό είναι ότι και οι 30 μετοχές του δείκτη Dow Jones έχουν ντυθεί στα "πράσινα".

 

Σημαντικότερο στοιχείο ασφαλώς και στο ψυχολογικό επίπεδο η υποχώρηση των αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας σε επίπεδα προ κρίσης και πιο συγκεκριμένα στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάϊο του 2008. Παράλληλα, Καλύτερος των εκτιμήσεων ήταν ο μεταποιητικός δείκτης Empire State για το Δεκέμβριο, ενώ μειωμένο ήταν το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών στο γ' τρίμηνο. Μικρή άνοδο σημείωσαν από την άλλη οι τιμές παραγωγού τον Νοέμβριο οι οποίες αυξήθηκαν κατά 0,3% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ απροσδόκητη μείωση σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή.

 

Ο Dow κερδίζει αυτή την ώρα 1,03% στις 11.946 μονάδες, ο Nasdaq σημειώνει άνοδο 0,87% στις 2.562 μονάδες ενώ ο S&P 500 κερδίζει 0,99% στις 1.224 μονάδες.

 

Την ίδια στιγμή ανοδικά συνεχίζουν τις συνεδριάσεις τους τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αντιδρώντας στη χθεσινή σημαντική τους βουτιά που πυροδοτεί η ευρωπαϊκή αβεβαιότητα μία μόλις εβδομάδα μετά τη Σύνοδο Κορυφής.

 

Η αντίδραση αυτή ακολουθεί τις σταθεροποιητικές τάσεις στα ευρωπαϊκά spreads, παρά την πρωινή διάψευση από πλευράς Fed ότι προτίθεται να στηρίξει την Ευρώπη ενισχύοντας το ΔΝΤ και παρά την υποβάθμιση πέντε ευρωπαϊκών τραπεζών από τον οίκο Fitch, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται η Credit Agricole,λόγω επιδείνωσης του οικονομικού κλίματος.

 

Στην αντίδραση των ευρωαγορών συνεπικουρεί επίσης και η αναλαμπή του δείκτη PMI που αφορά τις δραστηριότητες του ιδιωτικού κλάδου στην Ευρωζώνη, παρότι η παραμονή του δείκτη σε επίπεδα κάτω του 50 υποδεικνύει συνέχιση της συρρίκνωσης.

 

Ο FTSE κερδίζει αυτή την ώρα 1,14% στις 5.428 μονάδες, ο CAC στο Παρίσι σημειώνει άνοδο κατά 1,35% στις 3.016 μονάδες, ενώ ο DAX στη Φρανκφούρτη σημειώνει άνοδο κατά 1,85% στις 5.780 μονάδες.

 

Στ.Κ.Χαρίτος

Δ.Κώτσος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.