ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Άνοδος σε... πήλινα πόδια στο Χ.Α.

16:14 - 27 Δεκ 2011 | Σχόλια Αγοράς
Κλειστό το Λονδίνο, πάνω τα futures, μικρά κέρδη στην Ευρώπη.

Ευμετάβλητη είναι η αγορά από τις χαμηλές συναλλαγές. Ο γενικός δείκτης αντιδρά στα επίπεδα των 670 μονάδων, επίπεδα που κατά το πρόσφατο παρελθόν έχουν αποδειχθεί πολύ εύθραυστα ως προς την τάση, εγκλωβίζοντας τους επενδυτές που παρασύρθηκαν από την αντίδραση της αγοράς. Το ίδιο φάνηκε ότι έγινε και σήμερα, με χαμηλό στις 662 μονάδες.


Πάντως, οι τραπεζικές μετοχές ξεχωρίζουν, με την άποψη που επικρατεί να κάνει λόγο για ωραιοποίηση των αποτιμήσεων λίγο πριν από το κλείσιμο της χρονιάς. Στο πλαίσιο αυτό, κέρδη 11,25% καταγράφει η μετοχή της Eurobank, στα 0,35 ευρώ και 10,64% η μετοχή της Alpha, στα 0,52 ευρώ. Κέρδη περίπου 105 για την μετοχή του Τ.Τ., 5,51% για την Marfin Popular, 5,08% για την Πειραιώς και 4,46% για την Κύπρου.


Ανοδικά, αλλά με μικρά κέρδη, κινείται η Εθνική, που ενισχύεται κατά 1,86%, στο 1,63 ευρώ. Απώλειες όμως, σημειώνουν οι μετοχές των ΟΠΑΠ, Τιτάν, Jumbo, ΕΛΠΕ και Folli Follie, με το μεγαλύτερο ποσοστό απωλειών λίγο πάνω από 2%.


Ισχυρή αντίδραση έχει βγει στην Coca Cola, καταγράφοντας κέρδη περίπου κατά 4,5%. Ο τζίρος στο Χ.Α., μόλις που ξεπερνάει τα 10 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η αγορά του Λονδίνου από την οποία διακινούνται σημαντικά κεφάλαια στο Χ.Α. παραμένει κλειστεί λόγω Χριστουγέννων.

 

Αγορές

 

Με τους επενδυτές και πάλι στη θέση τους, οι ευρωπαικές αγορές εξακολουθούν να κινούνται σε θετικό έδαφος, ύστερα από την "ανάπαυλα" των εορταστικών ημερών. Όπως αναφέρουν αναλυτές, η σημερινή συνεδρίαση αναμενόταν ιδιαίτερα υποτονική, αφού οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για απουσία των traders από τα διεθνή χρηματιστήρια.

 

Οι αγορές επικεντρώνονται στην ανακοίνωση των αμερικάνικων μάκρο στοιχείων, τα οποία αναμένεται να δουν το φως της δημοσιότητας, λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης της Wall, με αποτέλεσμα να απομακρύνουν το "βλέμμα" τους από την ευρωπαική κρίση χρέους και την κερδοσκοπία που εκτυλίσσεται στην ευρωπεριοχή.

 

Ωστόσο, στο τέλος της εβδομάδας, επισημαίνουν αναλυτές, οι επενδυτές δεν θα προχωρήσουν σε περαιτέρω πράξεις και μάλιστα υψηλού ρσίκου στα ταμπλό, ενόψει του νέου έτους.

 

Αναλυτικότερα, αυτή την ώρα, στο Παρίσι ο cac αυξάνεται κατά 0,43% στις 3016 μονάδες και στη Φρανκφούρτη ο dax σημειώνει άνοδο της τάξεως του 0,44% στις 5.905 μονάδες. Κλειστή θα παραμείνει την Τρίτη η αγορά του Λονδίνου λόγω αργίας.

 

"Πρωταγωνιστές" της κερδοφορίας σήμερα στα ευρωπαικά χρηματιστήρια είναι οι φαρμακοβιομηχανίες, καθώς και οι κλάδοι του λιανεμπορίου και του φαγητού.

 

Από τις μετοχές που ξεχωρίζουν, άνοδος 0,4% για την Total, κέρδη 1,4% για την Carrefour και αύξηση 1% για την Metro.

 

Ελφριά άνοδο σημειώνει από το πρωί της Τρίτης η απόδοση του κοινού ευρωπαικού νομίσματος, τη στιγμή που το δολάριο διατηρείται πτωτικά ενόψει της ανακοίνωσης των μάκρο στοιχείων για την καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ.

 

Ειδικότερα, αυτή την ώρα η ισοτιμία ρυρώ - δολαρίου διαμορφώνεται στα 1,30670 δολάρια.

Στ.Κ.Χαρίτος
[email protected]

Σταυρούλα Μαλαίνου

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.