ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κοκκίνισε με το "καμπανάκι" ο Dow

00:08 - 28 Δεκ 2011 | Σχόλια Αγοράς
Μικρή άνοδος σε Παρίσι και Φρανκφούρτη. Στο 1,3075 το ευρώ.
Με μεικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι αμερικάνικοι δείκτες, λαμβάνοντας αντίρροπα ερεθίσματα από τα μάκρο. Ώθηση έλαβαν από το μεγαλύτερο των προσδοκιών άλμα που σημείωσε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο, όμως "φρένο" στην επενδυτική διάθεση έθεσαν οι δείκτες S&P/Case-Shiller που έδειξαν πως οι πιέσεις στην αγορά ακινήτων παραμένουν.

Ειδικότερα, ο Dow οδηγήθηκε στο κόκκινο με το κλείσιμο της συνεδρίασης με οριακή πτώση 0,02% στις 12.291 μονάδες, ο Nasdaq κέρδισε 0,25% στις 2.625 μονάδες ενώ σχεδόν αμετάβλητος παρέμεινε ο S&P 500 στις 1.265 μονάδες.

Όπως και να έχει, η επενδυτική ψυχολογία έχει περάσει στο πράσινο στον απόηχο των προσδοκιών για ένα θετικό για την αμερικανική οικονομία α'τρίμηνο του 2012, που συνεπικουρούνται από τα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία που δίνονται εσχάτως στην δημοσιότητα.Όπως σημειώνουν οικονομικοί αναλυτές πάντως, η τάση αυτή είναι ευμετάβλητη. Πάντως η "σούμα" του 2011 τείνει να κλείσει στο πράσινο τόσο για τον Dow που σημειώνει κέρδη 6,4% μέσα στη χρονία, όσο και για τον S&P500 που πέρασε στο πράσινο την περασμένη εβδομάδα, ενώ ο Nasdaq συνεχίζεται να υπολείπεται 0,5% των περυσινών δεδομένων.

Ευρωαγορές


"Μουδιασμένες" ήταν οι συνεδριάσεις σε Παρίσι και Βερολίνο κατά την πρώτη ημέρα μετά την εορταστική ανάπαυλα με τα κύρια κέρδη να καταγράφονται στη Φρανκφούρτη όπου οι δείκτες κεφαλαιοπόιησαν τα αισιόδοξια σχόλια Ρέσλερ και Σόιμπλε για την ευρωπαϊκή κρίση. Ανάμεσα στους κύριους κερδισμένους της σημερινής ημέρες στις γερμανικές αγορές ήταν η εταιρεία λογισμικού SAP, η εταιρεία λιανικής Metro καθώς και η αυτοκινητοβιομηχανία BMW. Από την άλλη οι τραπεζικές μετοχές σημείωσαν πτώση στον απόηχο της αβεβαιότητας στην αγορά ομολόγων. Ο DAX σημείωσε μικρή άνοδο 0,18% στις 5.890 μονάδες.

Ίδιο κλίμα στον τραπεζικό κλάδο σε ολόκληρη την Ευρώπη που κινήθηκε καθοδικά, εκτός από την Πορτογαλία όπου σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα η κυβέρνηση πιθανόν να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες χωρίς αυτό να προκαλέσει την κρατικοποίηση τους, οδηγώντας τις Banco Espirito Santo και Banco Comercial σε άνοδο 14% και 7% αντίστοιχα.

Μικρές διακυμάνσεις σημείωσε ο γαλλικός δείκτης CAC o οποίος ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με μικρή άνοδο 0,03% στις 3.103 μονάδες.

Πιέσεις πάντως δέχθηκε ο γαλλικός τραπεζικός κλάδος, με τις Credit Agricole και SocGen να υποχωρούν 1,9% και 2,1% αντίστοιχα.

Νομίσματα


Μικρές διακυμάνσεις σημείωσε σήμερα η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου εν μέσω ανησυχίας για την επιδείνωση της ευρωπαϊκής κρίσης και ζοφερών προβλέψεων για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη το 2012.

Το απόγευμα, η ισοτιμία του ενιαίου νομίσματος διαμορφώθηκε στα 1,3064 δολάρια, σημειώνοντας οριακή άνοδο 0,05% σε σχέση με το κλείσιμο της αγοράς την περασμένη Παρασκευή. Η ενδεικτική ισοτιμία του ευρώ ορίσθηκε από την ΕΚΤ στα 1,3069 δολάρια.

Οι επενδυτές τήρησαν στάση αναμονής εν όψει της κρίσιμης ιταλικής δημοπρασίας εντόκων που αναμένεται την Τετάρτη και ομολόγων την Πέμπτη, ενώ τόσο το ελβετικό φράγκο όσο και το γεν σημείωσαν άνοδο έναντι του δολαρίου καθώς τα ενθαρρυντικά στοιχεία για την καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ τόνωσε με τη σειρά της την εμπιστοσύνη των επενδυτών στις αμερικανική οικονομία.

Συγκεκριμένα, το δολάριο υποχώρησε κατά 0,2% στα 77,82 γιεν.

Σημειώνεται ότι το ενιαίο νόμισμα της Ευρωζώνης έχει υποχωρήσει 2,8% αυτόν τον μήνα έναντι του δολαρίου και 2,4% το τρέχον έτος.

Χρυσός


Πάνω από 10 δολ/ουγγιά ήταν οι σημερινές απώλειες για τον χρυσό που βρέθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 15 Δεκεμβρίου καθώς ο χαρακτήρας του ως επενδυτικό καταφύγιο αποδυναμώθηκε από την αποδυνάμωση του δολαρίου και τα θετικά μάκρο για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.
Ο χρυσός παραδόσεως Φεβρουαρίου υποχώρησε κατά 10,5 δολ. ή 0,7% διαμορφούμενος στα 1.595,5 δολ/ουγγιά, συνεχίζοντας το σερί απωλειών που μετρά τέσσερις διαδοχικές συνεδιράσεις.

Την ίδια ώρα, το ασήμι παραδόσεως Μαρτίου έκλεισε στα 28,74 δολ. ουγγιά με πτώση 1,2%, ενώ ο χαλκός παραδόσεως Μαρτίου υποχώρησε κατά 6 σεντ ή 1,7% στα 3,41 δολ. /λίβρα.

Από την άλλη κέρδη ύψους 0,1% και 0,3% αντίστοιχα σημείωσαν η πλατίνα και το παλλάδιο διαμορφούμενες στα 1.433.9 δολ./ουγγιά και 666,6 δολ./ουγγιά, αντιστοίχως.

Πετρέλαιο


Και πάλι πάνω από τα 100 δολ. και πιο συγκεκριμένα στα 101 δολ. το βαρέλι διαμορφώθηκαν οι τιμές του αργού, στο υψηλότερο κλείσιμο από τις 16 Νοεμβρίου.

Το αργό παραδόσεως Νοεμβρίου σκαρφάλωσε κατά 1,7%, ή 1,66 δολ., συνεχίζονται για έκτη μέρα την ανοδική τους πορεία που ανέρχεται στο 8,4%.

Η απειλή του Ιράν για κλείσιμο των στενών του Ορμούζ σε περίπτωση που η Δύση επιβάλλει κυρώσεις στις εξαγωγές πετρελαίου, οδηγεί την ώρα σε συνωστισμό και την αγορά του μπρεντ.

Το μπρεντ παραδόσεως Φεβρουαρίου σκαρφάλωσε 1,2% διαμορφούμενο στα 109,27 δολ. το βαρέλι.

Πάντως καθησυχαστικές είναι οι αναφορές πως η Σαουδική Αραβία είναι έτοιμη να αντικαταστήσει τις ιρανικές προμήθειες προς την Ευρώπη σε περίπτωση "μπλόκου".

Σημειώνεται πως από τα συγκεκριμένα στενά, διακινείται περίπου το 1/3 του μεταφερόμενου μέσω θαλάσσης πετρέλαιο σύμφωνα με την υπηρεσία Ενέργειας των ΗΠΑ των οποίων πολεμικά πλοία περιπολούν στην περιοχή για την εξασφάλιση ασφαλούς διέλευσης.

Δ.Κώτσος
Τελευταία τροποποίηση στις 00:14 - 28 Δεκ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.