ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Απώλειες άνω του 1% για τη Wall

00:10 - 29 Δεκ 2011 | Σχόλια Αγοράς
Στα κόκκινα και η Ευρώπη. Σε χαμηλό 15 μηνών το ευρώ, σε χαμηλά τετραμήνου ο χρυσός.
Με πτώση άνω του 1% έκλεισαν τη σημερινή συνεδρίαση οι κυριότεροι αμερικάνικοι δείκτες καθώς με τα σύννεφα να επιμένουν πάνω από την ευρώ και την Ιταλία.Οι επενδυτές αναλαμβάνουν κινήσεις χαμηλού ρίσκου καθώς οδεύουμε προς το κλείσιμο της χρονιάς ενώ στην εν λόγω εικόνα συνεπικουρούν τα αντικρουόμενα ερεθίσματα που λαμβάνουν από τα μακροοικονομικά στοιχεία των τελευταίων ημερών, αλλά και το σκηνικό έντασης που κλιμακώνεται τις τελευταίες ημέρες με την απειλή μπλόκου από το Ιράν στα στενά του Ορμούζ σε περίπτωση εμπάργκο από τη Δύση.

Συγκεκριμένα ο Dow υποχώρησε στις 12.151 μονάδες, με πτώση της τάξης του 1,14%, ο Nasdaq υποχώρησε 1,34 % στις 2.590 μονάδες και ο S&P500 σημείωσε πτώση 1,25% στις 1.250 μονάδες . Ο τελευταίος δείκτης μάλιστα με τη σημερινή του υποχώρηση γράφει και πάλι κόκκινο στο "λογαριασμό" του για το 2011, ενώ υπενθυμίζεται ότι «χασούρα» μέσα στο έτος καταγράφει και ο Nasdaq.

Στα κόκκινα έκλεισαν τις συνεδριάσεις τους εν τέλει kai οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες, καθώς παρά το θετικό "πρώτο δείγμα" από τον υποδιπλασιασμό του επιτοκίου στη σημερινή έκδοση ιταλικών εντόκων, η ανησυχία παραμένει εν όψει της αυριανής δημοπρασίας ομολόγων 8,5 δισ. που θα αποτελέσει και το κρισιμότερο "τεστ" για την οικονομία της γειτονικής χώρας. Τα spreads των ιταλικών 10ετών έχουν πάρει εκ νέου την ανιούσα μετά την προσωρινή τους υποχώρηση διαμορφούμενα στο 6,88% με υποχώρηση μόλις μίας μ.β. σε σχέση με χθες.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα η γειτονική χώρα εξέδωσε ομόλογα 9 δις ευρώ, η συνολική απόδοση των οποίων ήταν 3,25% από 6.5% που ήταν πριν από στο τέλος Νοέμβριου. Πιο συγκεκριμένα η απόδοση των 10ετών ομολόγων ήταν 1,24%, των 30ετών 0,89% και των διετών 1,34%.

Πιο αναλυτικά ο αγγλικός ftse έκλεισε στα κόκκινα και τις 5.507 μονάδες με πτώση 0,10%, ο CAC στο Παρίσι υποχώρησε στις 3.100 μονάδες με απώλειες 1,03% και ο γερμανικός DAX υποχώρησε 2,01% στις 5.772 μονάδες.

Την ανησυχία που επικρατεί στη διατραπεζική αγορά αποτυπώνει παρά τις κινήσεις στις οποίες έχει προβεί η ΕΚΤ (τριετή δάνεια, μείωση επιτοκίων)το νέο ιστορικό ρεκόρ στο οποίο ανήλθε την Τρίτη η αξιοποίηση του μηχανισμού overnight καταθέσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε σήμερα πως ο ισολογισμός της αυξήθηκε κατά 239 δισ. ευρώ, αγγίζοντας στα 2,733 τρισ. ευρώ την εβδομάδα που έληξε στις 23 Δεκεμβρίου. Τα δάνεια προς τις τράπεζες της Ευρωζώνης αυξήθηκαν κατά 214 δισ. ευρώ, στα 879 δισ. ευρώ, στον απόηχο της παροχής ρευστότητας τριών ετών προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Σε χαμηλό δεκαπενταμήνου έναντι του δολαρίου το ευρώ


Σημαντική υποχώρηση κατέγραψε το ευρώ την Τετάρτη, με την ισοτιμία του κοινού νομίσματος να υποχωρεί το απόγευμα μέχρι και το 1,2916 δολάριο με χαμηλούς τζίρους λόγω των εορτών, σημειώνοντας πτώση 1,15% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο της αγοράς. Η τιμή κλεισίματος του ενιαίου νομίσματος βρέθηκε με αυτά τα δεδομένα σε χαμηλό δεκαπενταμήνου έναντι του δολαρίου, και δη από τον Σεπτέμβριο του 2010. Έσπασε μάλιστα το χαμηλό δέκα ετών στην ισοτιμία του με το γεν, ενώ κινήθηκε χαμηλότερες στις ισοτιμίες έναντι των 16 κυριότερων νομισμάτων με μοναδική εξαίρεση τη βρετανική λίρα και τη δανέζικη κορώνα.

Όλα αυτά παρότι το ευρώ είχε κινηθεί ανοδικά το μεσημέρι μετά τη δραστική μείωση του κόστους δανεισμού της Ιταλίας για εξάμηνα έντοκα γραμμάτια στο 3,25% από 6,50% τον προηγούμενο μήνα. Αργότερα, όμως, οι επενδυτές προχώρησαν σε πωλήσεις, εν όψει της αυριανής δημοπρασίας 10ετών και 3ετών ιταλικών ομολόγων, η οποία θεωρείται πιο καθοριστική για την εξέλιξη της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη.

Σε χαμηλό τεσσάρων μηνών ο χρυσός


Πτώση άνω των 30 δολ./ουγγιά σημείωσε ο χρυσός, για έκτη συνεχή ημέρα, καθώς η ζήτηση για το πολύτιμο μέταλλο είναι μειωμένη ενόσω οδεύουμε προς το κλείσιμο της φετινής χρονιάς ενώ οι επενδυτές στράφηκαν προς το δολάριο.
Ειδικότερα, ο χρυσός παραδόσεως Φεβρουαρίου υποχώρησε κατά 31,40 δολάρια ή 2% στα 1.564,10 δολάρια ανά ουγγιά στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο.

Αναλυτές σχολιάζουν πως η υποχώρηση του χρυσού σε επίπεδα αρκετά χαμηλότερα του κινητού μέσου όρου των τελευταίων 200 ημερών των 1.627 δολ. πιθανόν να δημιουργήσει πιέσεις και στις αρχές του 2012.

Σημαντική πτώση σημείωσε επίσης και το ασήμι Μαρτίου που υποχώρησε 5,36% ή 1,51 δολ. στα 27,23 δολ/ουγγιά, σε χαμηλό δέκα μηνών.

Δ.Κώτσος
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.