ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αβεβαιότητα και ρευστοποιήσεις στην Ευρώπη

20:05 - 09 Ιαν 2012 | Σχόλια Αγοράς
Χ.Α.: Πτώση 17,3% για τις τράπεζες στις πέντε πρώτες συνεδριάσεις του '12
Αν και προσπάθησαν να αντισταθούν στις πιέσεις μερικών ακόμη διφορούμενων δηλώσεων από τους Μέρκελ και Σαρκοζί, οι ευρωπαϊκές αγορές τελικά έκλεισαν με απώλειες. Οι επενδυτές προσπάθησαν να αποκωδικοποιήσουν τις δηλώσεις των δύο ηγετών, μετά την κατ' ιδίαν συνάντηση τους, ωστόσο, ανησυχία έχει προκαλέσει η δήλωση της Μέρκελ ότι η Ελλάδα αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση.

Ο FTSE υποχώρησε 0,66% στις 5.612 μονάδες, ο CAC 40 έχασε 0,31% στις 3.128 μονάδες και ο DAX στη Φρανκφούρτη σημείωσε απώλειες 0,62% στις 6.017 μονάδες.

Μεταξύ θετικού και αρνητικού προσήμου κινείται η Wall Street, με τους επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής στο περιθώριο των συναντήσεων και των επαφών που έχουν οι Ευρωπαίοι, οι οποίοι αναζητούν τρόπους ανακοπής της κρίσης και τόνωσης της ανάπτυξης.

Πιο συγκεκριμένα, ο Dow Jones σημειώνει άνοδο 0,02%, στις 12.362 μονάδες, ο δείκτης S&P 500 υποχωρεί κατά μόλις 0,01% στις 1.278 μονάδες, ενώ πτωτικά κατά 0,02% κινείται και ο δείκτης Nasdaq στις 2.674 μονάδες.

Την ίδια ώρα, έρευνα της γερμανικής Die Welt όπου σύμφωνα με τις εκτιμήσεις 14 οικονομολόγων από ισάριθμες τράπεζες η ατμομηχανή της οικονομίας της Ευρωζώνη εμφανίζεται να βρίσκεται ήδη από τα τέλη του 2011 σε ύφεση, τάση που αναμένεται να κορυφωθεί στο τρίμηνο του 2012.

Η προσπάθεια αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ που ξεκίνησε σήμερα και η οποία είχε ανακοινωθεί επίσημα την προηγούμενη εβδομάδα προκάλεσε σημαντική πτώση των μετοχών του τραπεζικού οργανισμού.

Οι απώλειες της Unicredit στο χρηματιστήριο του Μιλάνου ξεπέρασαν, κατά τις σημερινές συναλλαγές, το 9%, ενώ τις τρεις τελευταίες ημέρες της περασμένης εβδομάδας η μετοχή της έχασε πάνω από το ένα τρίτο της αξίας της.


Χ.Α.: Πτώση 17,3% για τις τράπεζες στις πέντε πρώτες συνεδριάσεις του '12


Πτώση 17,3% καταγράφει ο τραπεζικός κλάδος στις πέντε πρώτες συνεδριάσεις της χρονιάς. Από το ξεκίνημα του χρόνου μέχρι και σήμερα ο γενικός δείκτης δεν έχει κλείσει ούτε μία φορά στο “συν”, αφού οι πωλητές έχουν τον πρώτο λόγο. Κι αυτό διότι η ανησυχία ως προς τις διαπραγματεύσεις για το PSI, το πόρισμα της Blackrock και την ολιγωρία της κυβέρνησης, αλλά και των πολιτικών δυνάμεων που τη στηρίζουν για γενναίες διαρθρωτικές αλλαγές, είναι κάτι περισσότερο από υπαρκτή.

Η Γερμανία, μέσω του πλέον επίσημου εκπροσώπου της, της Καγκελαρίου κυρίας Ανγκέλα Μέρκελ, ζητεί να εφαρμοστούν τα υπεσχημένα εκ μέρους της ελληνικής πλευράς από τον περασμένο Οκτώβριο, διαφορετικά δεν θα δοθεί η δόση της τρόικας.

Σημειωτέον, ότι η ελληνική πλευρά βρίσκεται σε δεινή θέση, αφού τον Μάρτιο λήγει ομόλογο που πρέπει να πληρωθεί, ύψους 14,5 δισ. ευρώ και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει στα ταμεία του κράτους ούτε ευρώ...

Στο πλαίσιο αυτό, οι ξένοι επενδυτές μειώνουν την έκθεσή τους στην Ελλάδα και το Χ.Α., με τις τράπεζες να υποχωρούν σε κλαδικό επίπεδο την Δευτέρα κατά 5,78%. Ενδεικτικά, πτώση 7,53% κατέγραψε η μετοχή της Alpha, που υποχώρησε στα 0,43 ευρώ και με όγκο 2,286 εκατ. τεμαχίων. Απώλειες 6,81% για την Eurobank, στα τριάντα λεπτά και 1,4 εκατ. τεμάχια, 6,42% υποχώρησε η Κύπρου, στα 0,51 ευρώ, 5,69% η Marfin Popular, στα 0,2320 ευρώ και 1,8 εκατ. τεμάχια.

Επίσης, πτώση 5,56% σημείωσε η μετοχή της Εθνικής, που έκλεισε στο 1,36 με όγκο 3,5 εκατ. τεμάχια. Στα 0,2190 ευρώ και πτώση άνω του 4% κατέγραψε η Πειραιώς, ενώ οι πωλήσεις πέρασαν και στις υπόλοιπες μετοχές του 20άρη, με εξαίρεση το οριακά θετικό πρόσημο του ΟΤΕ. Επίσης, αμετάβλητη στα 3,65 ευρώ έμεινε η μετοχή της Jumbo, παρά την ανακοίνωση για αύξηση του τζίρου στο πρώτο εξάμηνο, παρά την κρίση.

Στο “κόκκινο” έκλεισε και η Coca Cola, παρά το γεγονός ότι ενδοσυνεδριακά ενισχυόταν πάνω από 2,5%. Οι συναλλαγές παρέμειναν υποτονικές, λίγο πάνω από τα 24,5 εκατ. ευρώ, ενώ ο δείκτης υποχώρησε σε νέα χαμηλά είκοσι ετών, στις 636,52 μονάδες.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.