ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χ.Α.: Εύθραυστη αισιοδοξία

11:09 - 06 Φεβ 2012 | Σχόλια Αγοράς
Τι βλέπουν οι χρηματιστηριακές.
Από τη βάση των 762 μονάδων ξεκινάει την νέα εβδομάδα η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, καθώς το ράλι των τελευταίων 15 ημερών ακολούθησε η διόρθωση στις τελευταίες συνεδριάσεις. Ο γενικός δείκτης έκλεισε την προηγούμενη εβδομάδα με κέρδη 2,21%, από το +6% που σημείωνε μέχρι την Πέμπτη. Οι τράπεζες μάλιστα έχασαν μόνο την Παρασκεύη 11,8%, αν και ο απολογισμός τους για την προηγούμενη εβδομάδα παρέμεινε θετικός στο +4,1%. Ο γενικός δείκτης έκλεισε την εβδομάδα με κέρδη 2,21%, από το +6% που σημείωνε μέχρι χτες.

Εντονες ρευστοποιήσεις σημειώθηκαν στον τραπεζικό κλάδο, με το ταμπλό να κοκκινίζει μπροστά στις εμπλοκες των διαπραγματεύσεων τόσο με την τρόικα όσο και με το PSI. Η ΕΤΕ έκλεισε στα 2,55 ευρώ και στο -9,25%, η Eurobank στα 0,7390 ευρώ και στο -17,71% και η Alpha Bank στα 1,32 και στο -18,52%. Σημαντική πτώση 19,19% και για την Πειραιώς, ενώ στο -8,82% και στο -7,21% βρέθηκαν Marfin Popular και Κύπρου μετά τη χθεσινή τους υποβάθμιση από τον οίκο αξιολόγησης Fitch.

Οι πολιτικοί αρχηγοί κατέληξαν το βράδυ της Κυριακής σε μία κατ'αρχήν συμφωνία για τη βάση των μεταρρυθμίσεων και περικοπών που θεωρούνται προαπαιτούμενες από την Τρόικα για το νέο δάνειο και την παραμονή στο ευρώ. Τα πάντα όμως αναμένεται να οριστικοποιηθούν σήμερα οπότε και οι πολιτικοί αρχηγοί θα έχουν νέα συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ενώ η Τρόικα έχει επιδώσει τελεσίγραφο προς την κυβέρνηση να απαντήσει μέχρι το βράδυ με ένα "ναι" στα όσα ζητούνται, ή με ένα "όχι" και όσα αυτό συνεπάγεται.

Όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ.Παπανδρέου στο Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος που επακολούθησε της χθεσινής συνάντησης: «Οι εταίροι μας έχουν έτοιμο ένα Plan A για την παροχή βοήθειας παρά τις δύσκολες δεσμεύσεις και ένα plan B μιας πιθανής χρεοκοπίας και αποχώρησης από την ευρωζώνη».

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, η τρόικα φαίνεται να κάνει ένα βήμα πίσω και να αποδέχεται μικρότερη μείωση στις επικουρικές συντάξεις, αλλά επιμένει στη μείωση του κατώτατου μισθού κάτω από τα 600 ευρώ σε ορισμένες περιοχές της χώρας με μεγάλη ανεργία και φτώχεια. Ο κατώτερος μισθός στον ιδιωτικό τομέα θα μειωθεί περίπου στα 570 ευρώ από 751 ευρώ που είναι τώρα, αλλά μάλλον μόνο σε συγκεκριμένες περιοχές.

Ακόμη, κατά τις πληροφορίες, διασώζονται ο 13ος και ο 14ος μισθός, καθώς αναμένεται να υπάρξει ποσοστιαία μείωσή τους, αλλά ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό το ύψος της μείωσης.

Παράλληλα, οι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με κοινές μετά ψήφου μετοχές, αλλά με περιορισμούς ως προς την άσκηση του δικαιώματος ψήφου

Άλλωστε ανοιχτό παραμένει και το ζήτημα του PSI.Πυρετώδεις ήταν οι διαβουλεύσεις μεταξύ του υπ.Οικονομικών αλλά και του ιδίου του πρωθυπουργού, με τον πρόεδρο του IIF Γιόζεφ Άκερμαν και τον Τσαρλς Νταλάρα, ενώ γερμανικά μέσα έκαναν χθες λόγο και για "μυστική" συνάντηση Παπαδήμου-Άκερμαν, η οποία δεν επιβεβαιώθηκε και η ατζέντα των συζητήσεων τους παραμένει φυσικά άγνωστη.

Eurobank

Η νευρικότητα ενδέχεται να παραμείνει κύριο χαρακτηριστικό της σημερινής συνεδρίασης, αν και η διαφαινόμενη συμφωνία μεταξύ των πολιτικών αρχηγών μπορεί να δώσει ώθηση στην αγορά.

Euroxx

Αναμένει νευρικότητα και έντονες διακυμάνσεις.

Beta

Το ίδιο.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.