ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χ.Α.: Σε deal για το νέο δάνειο ποντάρει η αγορά

11:01 - 07 Φεβ 2012 | Σχόλια Αγοράς
Τι βλέπουν οι χρηματιστηριακές.
Κέρδη 17,76% για την Πειραιώς, 15,20% για το Τ.Τ., 11,37% ενισχύθηκε η Εθνική, στα 2,84 ευρώ, φτάνοντας στη δεύτερη θέση των κεφαλαιοποιήσεων, με 2,7 δισ. ευρώ και πρώτη την Coca Cola 5,388 δισ. ευρώ. Κέρδη 9,47% για την Eurobank, 5,87% για την Marfin Popular και 3,3% για την Κύπρου. Σημαντική ώθηση στην αγορά έδωσε η Coca Cola, που αρχικά εκινείτο σε αρνητικό πρόσημο για να κλείσει τελικά με μεγάλα κέρδη 5%, στα 14,7 ευρώ.

Οι τράπεζες έχουν επιτύχει από την αρχή του χρόνου αποδόσεις μεταξύ 100% και..215%. Συγκεκριμένα, η μετοχή της Εθνικής από τα χαμηλά του 1, 31 στις 10/1 ενισχύεται σχεδόν κατά 100%. Η μετοχή της Alpha από τα χαμηλά της 10/1 που ήταν τα 0,42% ενισχύεται κατά 215% και συνεχίζει... Με χαμηλό στα 0,29 ευρώ στις 10/1, η μετοχή της Eurobank ενισχύεται κατά 155% και η Πειραιώς με χαμηλό τα 0,219 ευρώ στις 9/1 σημειώνει άνοδο κατά 130%.

Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα για τη νέα δανειακή σύμβαση, το κέντρο βάρους των διαπραγματεύσεων της Τρόικας με την κυβέρνηση έχει μεταβιβαστεί από τα εργασιακά στα δημοσιονομικά, καθώς οι δανειστές ζητούν επιτακτικά μέτρα ύψους 3,3 δισ. ευρώ για την κάλυψη των δημοσιονομικών στόχων του 2012, όπως ανέφερε και η ανακοίνωση του πρωθυπουργού μετά τη συνάντηση του με τους πολιτικούς αρχηγούς. Τα συγκεκριμένα μέτρα βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης των εκπροσώπων με τους υπ.Οικονομικών και Εργασίας κ.κ. Βενιζέλο και Κουτρούμανη χθες το βράδυ.Ήδη έχει συμφωνηθεί πως 2 δισ. ευρώ θα εξασφαλιστούν με περικοπή δαπανών 1,1 δισ. ευρώ στον υγεία, περικοπή 400 εκατ. ευρώ στον τομέα της άμυνας και περικοπές στις επιχορηγήσεις στους ΟΤΑ με στόχο να εξοικονομηθούν περίπου 440 εκατ. ευρώ. Χθες το βράδυ πάντως κυκλοφόρησαν από Έλληνες συνομιλητές εκπροσώπων των δανειστών σενάρια για μαχαίρι ακόμη και στις κύριες συντάξεις, καθώς η διαπραγμάτευση για τα νέα μέτρα μοιάζει με Λερναία Ύδρα ως προς τα ισοδύναμα μέτρα που διαρκώς ζητούνται για την αποφυγή άλλων.

Για παράδειγμα στα εργασιακά, οι χθεσινές πληροφορίες ανέφεραν πως θα αποφευχθεί το ψαλίδι στον 13ο-14ο μισθό, διαπραγματευτική επιτυχία που οι πολιτικές δυνάμεις διαγκωνίστηκαν να καρπωθούν, όμως στην βραδυνή συνάντηση με τους εκπροσώπους της Τρόικας το ζήτημα επανήλθε στο τραπέζι. Ανοιχτό παραμένει το ποσοστό μείωσης του κατώτερου μισθού, στο οποίο ενδεχομένως θα τεθούν και τοπικά κριτήρια, αλλά και η διάσωση κατά το ήμισυ της μετενέργειας των συμβάσεων (να ισχύει δηλαδή η επέκταση της συλλογικής σύμβασης εργασίας, αν δεν έχει υπογραφεί νέα για το βασικό μισθό και για τα βασικά επιδόματα).Οι δανειστές φέρονται άλλωστε να ζητούν την άμεση απόλυση 15.000 υπαλλήλων από τον «στενό» δημόσιο τομέα, συμπεριλαμβανομένων ένστολων και εκπαιδευτικών, μετά την αξιολόγηση του προσωπικού που θα πραγματοποιηθεί τους επόμενους μήνες σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες.

Η αγορά πάντως φαίνεται να εκτιμά, πως τόσο το νέο δάνειο όσο και η αλληλεξαρτώμενη συμφωνία για το PSI, εύκολα ή δύσκολα θα επιτευχθεί.Παράλληλα, σήμερα ο ΟΔΔΗΧ θα προχωρήσει στη δημοπρασία εξάμηνων εντόκων ύψους 650 εκατ. ευρώ.

Euroxx

Αναμένει έντονες διακυμάνσεις.

Eurobank

Αναμένει να επιμείνει η νευρικότητα, αν και πιθανόν η αγορά να δοκιμάσει υψηλότερα επίπεδα ποντάροντας στην επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα

Beta

Η νευρικότητα αναμένεται να κυριαρχήσει στα ταμπλό μέχρι την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.