ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χ.Α.: Στην κομβική περιοχή των 800 μονάδων

11:05 - 08 Φεβ 2012 | Σχόλια Αγοράς
Τι βλέπουν οι χρηματιστηριακές.
Άλλη μία κερδοφόρα συνεδρίαση σημείωσε χθες η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά καθώς οι Έλληνες επενδυτές προεξοφλούν την επόμενη μέρα, μετά τη δανειακή σύμβαση και το PSI. Ο γενικός δείκτης επέστρεψε πάνω από τις 800 μονάδες, κάτι που είχε να συμβεί από τα τέλη Οκτωβρίου, με κέρδη 2,19%, ενώ ψηλά κινήθηκε και ο τζίρος στα 88,5 εκατ. ευρώ.

Κινητήριο δύναμη αποτέλεσαν για άλλη μία μέρα οι τράπεζες, με τον τραπεζικό δείκτη να ενισχύεται κατά 6,48%, και την Eurobank να ατενίζει το 1 ευρώ, κλείνοντας στα 0,9470 ευρώ και όγκο 6 εκατ. τεμαχίων. Κέρδη 11,11% για τη μετοχή του Τ.Τ., στα 0,80 ευρώ και 955 χιλιάδες τεμάχια. Κέρδη 10% για την Πειραιώς, στα 0,65 ευρώ και 8,6 εκατ. τεμάχια, 8,86% ενισχύθηκε η Alpha, στο 1,72 ευρώ και 12,4 εκατ. τεμάχια και 4,23% ενισχύθηκε η Εθνική, στα 2,96 ευρώ με 7,5 εκατ. τεμάχια όγκο συναλλαγών.

Με εξαίρεση τον ΟΠΑΠ, τον ΟΤΕ και τα ΕΛΠΕ, οι υπόλοιπες μετοχές του 20άρη έκλεισαν ανοδικά, που σημαίνει, σύμφωνα με τους αναλυτές, ότι η αντίδραση δεν ήταν μονόπλευρη στο Χ.Α., μόνο από τις τράπεζες. Εντολές βγήκαν στην Ελλάκτωρ, αφού φαίνεται να ξεπαγώνουν κάποια από τα δημόσια έργα, όπως οι επεκτάσεις του Μετρό, MIG, Jumbo, Folli Follie, Coca Cola.

Οι πολιτικοί αρχηγοί, κ.κ. Γ. Παπανδρέου, Α. Σαμαράς και Γ. Καρατζαφέρης, έχουν στα χέρια τους από το βράδυ της Τρίτης το 16σέλιδο προσχέδιο του νέου μνημονίου, η απόδοσή του οποίου θα σημάνει την χορήγηση στην Ελλάδα επιπλέον έκτακτης βοήθειας 130 δις. ευρώ η οποία μπορεί να αυξηθεί κατά επιπλέον 15 δις. ευρώ υπέρ των τραπεζών.
Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ το αγκάθι του PSI φαίνεται ότι παρακάμπτεται. Ο κ. Τσαρλς Νταλάρα και ο κ. Γιόζεφ Άκερμαν αποχώρησαν αργά χθες το βράδυ μετά τη συνάντηση που είχαν με τον πρωθυπουργό κ. Λ. Παπαδήμο και φαίνεται ότι επήλθε συμφωνία.

Πάντως,με «ναυάγιο» στα έσοδα έκλεισε ο πρώτος μήνας του έτους, καθώς τα προσωρινά στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών δείχνουν ότι η εικόνα στο «μέτωπο» των δημοσίων εισπράξεων είναι δραματική. Σύμφωνα με πληροφορίες, τον πρώτο μήνα του 2012 τα έσοδα του προϋπολογισμού εμφανίζονται μειωμένα περίπου κατά 7% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2011 ενώ οι εισπράξεις του ΦΠΑ σημείωσαν «βουτιά» 18,7%. Η κατάρρευση των εισπράξεων του ΦΠΑ, παρά τις απανωτές αυξήσεις των συντελεστών και την επιβολή ΦΠΑ 23% στην εστίαση, αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στα μεγάλα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η αγορά και τα «λουκέτα» που μπαίνουν καθημερινά.

Eurobank

Αναμένει η αγορά να διατηρηθεί στα τρέχοντα επίπεδα καθώς οι επενδυτές αποτιμούν θετική έκβαση στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα

Euroxx

Αναμένει έντονες διακυμάνσεις.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.