ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χ.Α.:Στο μικροσκόπιο τράπεζες και ΔΕΚΟ

11:09 - 09 Φεβ 2012 | Σχόλια Αγοράς
Τι βλέπουν οι χρηματιστηριακές.
Συνέχισε την ανοδική της πορεία η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά που κινήθηκε και χθες ανοδικά με την προσδοκία της επίτευξης συμφωνίας στα δύο τρέχοντα και αλληλοεξαρτώμενα μέτωπα διαπραγματεύσεων, με την Τρόικα για το νέο δάνειο και με τους ιδιώτες πιστωτές για το PSI. Απρόσμενο μάλιστα ήταν το "δώρο" της S&P, που έκανε λόγο για αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας εφόσον το PSI ολοκληρωθεί ομαλά.

Ο γενικός δείκτης αν και ξεκίνησε με ορμή καταγράφοντας αντίδραση μέχρι τις 830 μονάδες, τελικά έκλεισε χαμηλότερα, αλλά πάνω από τις 800, κλείνοντας στις 809,12 μονάδες. Τα κέρδη μέσα στην εβδομάδα μέχρι στιγμής αγγίζουν το 6,2%, με μέσο τζίρο στις τρεις πρώτες συνεδριάσεις της εβδομάδας τα 112,2 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που ο αντίστοιχος μέσος όρος του έτους είναι στα 62,5 εκατ. ευρώ.

Η διαφορά σε σχέση με προηγούμενες συνεδριάσεις ήταν πως στη συνεδρίαση της Τετάρτης τα βλέμματα δεν ήταν στραμμένα στις τράπεζες, αλλά στο σύνολο του ταμπλό και κυρίως στα κρατικόχαρτα. Κέρδη πάνω από 7% κατέγραψε η μετοχή της ΔΕΗ, αφού οι προωθούμενες ρυθμίσεις από την τρόικα, όπως η άρση της μονιμότητας στι ΔΕΚΟ σε συνδυασμό με την απομείωση του δανεισμού τους, λόγω των ελληνικών ομολόγων που έχουν λάβει ως εγγύηση οι τράπεζες, ανοίγει το δρόμο της ιδιωτικοποίησής τους. Κέρδη πάνω από 2% για τα ΕΛΠΕ και 3% ενισχύθηκε η ΕΥΔΑΠ.

Από την άλλη μεικτή εικόνα εμφάνισε ο τραπεζικός δείκτης, με φωτεινή εξαίρεση τη Eurobank της οποίας η μετοχή ενισχύθηκε κατά 4,54% διακινώντας περισσότερα από 9,2 εκατ. τεμάχια και αγγίζοντας πια το 1 ευρώ.
ετικό πρόσημο, αλλά με λίγα κέρδη, μόλις 0,34% για την Eθνική, που έκλεισε στα 2,97 ευρώ, ενώ έκανε πράξεις πάνω και από τα 3 ευρώ, διακινώντας 10,3 εκατ. τεμάχια. Απώλειες 7,55 για την Πειραιώς και 4,075 για την Alpha και μικρότερη πτώση για Marfin Popular και Κύπρου.

Ισχυρά κέρδη και πάλι για τα Folli Follie και φήμες για πώληση της συμμετοχής της ΑΤΕ, εντολές αγορών για την Ελλάκτωρ, την Motor Oil, τον Μυτιληναίο. Ο συνολικός τζίρος διαμορφώθηκε στα 112 εκατ. ευρώ. Επόμενη αντίσταση, σύμφωνα με την αγορά, εντοπίζεται στις 850 μονάδες, ενώ το ανοδικό momentum παραμένει όσο ο δείκτης μένει πάνω από τις 720 μονάδες.

Στις τρέχουσες πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις, προθεσμία 15 ημερών πήρε από την Τρόικα η ελληνική κυβέρνηση για να αντιπροτεινει ισοδύναμο μέτρο 300 εκατ. ευρώ και να διασωθούν οι συντάξεις. Αυτό ήταν η κατάληξη της πολύωρης διαπραγμάτευσης που διήρκησε μέχρι τις 6 το πρωί μεταξύ του πρωθυπουργόυ Λ.Παπαδήμου και των υπουργών Οικονομικών Ευ.Βενιζέλου και Εργασίας Γ.Κουτρουμάνη με την τρόικα για το θέμα της περικοπής των επικουρικών συντάξεων, το μοναδικό ζήτημα για το οποίο δεν υπήρξε συμφωνία κατά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.
Με το υπόλοιπο πακέτο των μέτρων συμφωνημένο, μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για το Eurogroup ο Ευάγγελος Βενιζέλος.Στην μαραθώνια συνάντηση των πολιτικών αρχηγών άλλωστε και μετά από οκτώ ώρες στο Μαξίμου Παπανδρέου, Σαμαράς και Καρατζαφέρης συμφώνησαν σε όλα, με εξαίρεση τις επικουρικές συντάξεις. Συγκεκριμένα, από τα περίπου 600 εκατ. ευρώ που πρέπει να εξευρεθούν, ήδη τα 325 φαίνεται να έχουν εξοικονομηθεί από κονδύλια του υπ. Άμυνας.Για τα υπόλοιπα 300 εκατ. ευρώ διαπραγματεύτηκε ο πρωθυπουργός με την τρόικα και τελικά δοθηκε η παράταση των 15 ημερών.

Marfin

Η νευρικότητα θα μπορούσε να παραμείνει παρούσα δεδομένου ότι η διαπραγμάτευση για τα νέα μέτρα λιτότητας δεν έκλεισε.

Eurobank

Παρόλο που οι πολιτικοί αρχηγοί δεν κατέληξαν σε συμφωνία εφ όλης της ύλης για τις περικοπές, αναμένεται θετικό άνοιγμα στην προσδοκία πως το νέο δάνειο θα "κλείσει" στο αποψινό Eurogroup.
Τελευταία τροποποίηση στις 11:24 - 09 Φεβ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.