ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Περιμένοντας την Ελλάδα στη Wall

00:07 - 11 Φεβ 2012 | Σχόλια Αγοράς
Η αγορά περιμένει ότι θα ψηφιστεί η δανειακή σύμβαση
Με απώλειες έκλεισαν την τελευταια συνεδρίαση της εβδομάδας οι αμερικανικοί δείκτες, διακόπτωντας το σερί των τριών ανοδικών συνεδριάσεων. Αιτία και πάλι το ελληνικό ζήτημα, αφού οι διαπραγματεύσεις των Ευρωπαιών ηγετών με την Αθήνα για το νέο δανειακό πρόγραμμα της χώρας παρατείνονται έως και την άλλη εβδομάδα, όπως προέκυψε από το χθεσινό Eurogroup.

Ειδικότερα, στη Wall, πτώση της τάξεως του 0,69% στις 12.801 μονάδες για τον Dow, απώλειες 0,80% στις 2.904 μονάδες για τον Nasdaq και 0,69% στις 1.343 μονάδες για τον S&P 500.

Αρνητικό ήταν το κλίμα τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στα ευρωπαικά χρηματιστήρια, με το Παρίσι και τη Φρανκφούρτη να κλείνουν με πτώση κοντά στο 1,5%.

Συγκεκριμένα, ο FTSE στο Λονδίνο έχασε 0,73% στις 5.852 μονάδες, ο CAC στο Παρίσι υποχώρησε 1,51% στις 3.373 μονάδες ενώ ο DAX στη Φρανκφούρτη σημείωσε πτώση 1,41% στις 6.693 μονάδες.

Να σημειωθεί ότι σημαντική υποχώρηση σημείωσαν οι τράπεζες , καθώς πέραν του ελληνικού ζητήματος ανησυχία προκαλεί η αντίθεση της Γερμανίας στη χαλάρωση των κριτηρίων για την πρόσβαση των ευρωπαϊκών τραπεζών στα φθηνά τριετή δάνεια της ΕΚΤ. Ειδικότερα, Commerzbank και Deutsche Bank υποχώρησαν κατά 3,86% και 2,1% αντίστοιχα, η SocGen χάνει 2%, ενώ στον αντίποδα αξιόλογη είναι η επίδοση της Barclays στο +2,85%, παρόλο που ανακοίνωσε τα χειρότερα αποτελέσματα τριμήνου εδώ και 2,5 χρόνια.

Πτωτικά κινείται σήμερα το ευρώ καθώς η παράταση τουλάχιστον μέχρι την επόμενη εβδομάδα για την επίλυση του ελληνικού ζητήματος δημιουργεί νευρικότητα στην αγορά συναλλάγματος.Το ευρώ διαμορφώνεται αυτή την ώρα στα 1,3283 δολάρια, υποχωρώντας από το υψηλό διμήνου των 1,3322 δολαρίων στο οποίο είχε αναρριχηθεί την Πέμπτη.

Από το μέτωπο των μάκρο στοιχείων στις ΗΠΑ, το αμερικάνικο εμπορικό έλλειμμα διευρύνθηκε το Δεκέμβριο για δεύτερο διαδοχικό μήνα, ενώ για το σύνολο του περασμένου έτους σκαρφάλωσε σε υψηλό τριών ετών, όπως έδειξαν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου. Ειδικότερα το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε κατά 3,7% στα 48,80 δισ. δολ. από το αναθεωρημένο μέγεθος των 47,06 δισ. δολ. τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία.
Οι αναλυτές τοποθετούσαν το έλλειμμα στα 48,5 δισ. δολ. Για το σύνολο του έτους το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε κατά 11,6% στα 558,02 δισ. δολ. σκαρφαλώνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από το 2008.


Η αγορά περιμένει ότι θα ψηφιστεί η δανειακή σύμβαση


Περισσότερο σαν μία συνηθισμένη διόρθωση, έπειτα από ένα μεγάλο διάστημα ανόδου, παρά σαν... καταστροφή μοιάζει η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας. Η πτώση δεν ήταν μεγάλη. Ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 3,23%, στις 797,35 μονάδες. Οι συναλλαγές δδεν ξεπέρασαν τα 100 εκατ. ευρώκαι περιορίστηκαν στα 85 εκατ. ευρώ, που σημαίνει, σύμφωνα με χρηματιστές, ότι πολλοί επενδυτές παραμένουν στις θέσεις τους. Επίσης, οι απώλειες των τραπεζών περιορίστηκαν, ενώ στο τέλος έκλεισαν δύο μετοχές του 20άρη σε θετικό πρόσημο.

Από τη στιγμή που απορροφήθηκαν οι κραδασμοί της ενδοσυνεδριακής πτώσης του 5% και από τις 780 μονάδες, ο γενικός δείκτης έκλεισε πολύ κοντά στις 800, σημαίνει, σύμφωνα με τους χρηματιστές πάντα, ότι η δανειακή σύμβαση θα περάσει τελικά από τη Βουλή, παρά τις διαρροές ακόμα και επώνυμων στελεχών των μεγάλων κομμάτων και γενικότερα των κομάτων που στηρίζουν τη κυβέρνηση του κ. Λ. Παπαδήμου. Σημειωτέον, ότι νωρίτερα την Παρασκευή στελέχη της Ε.Ε. που ρωτήθηκαν για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και τη διαφοροποίηση του κ. Γ. Καρατζαφέρη, απάντησαν ότι 'δεν έγινε και κάτι”...

Η αίσθηση που υπάρχει στην αγορά, αλλά και στην τρόικα είναι ότι η δανειακή σύμβαση που ανοίγει το δρόμο για το κούρεμα του χρέους, θα ψηφιστεί και πως τα δύσκολα είναι στη συνέχεια. Ποια είναι τα δύσκολα; Η Ελλάδα ν' αρχίσει να πιάνει τους δημοσιονομικούς της στόχους. Η κινδυνολογία της Fitch, περί άτακτης χρεοκοπίας της χώρας μας επηρέασε περισσότερο τις ξένες αγορές, παράα το Χ.Α. αναφέρουν χρηματιστές. Κι αυτό διότι όλη την εβδομάδα τα ευρωπαίκά χρηματιστήρια κινούνται νευρικά που σημαίνει ότι οι επενδυτές στην Ευρώπη μάλλον ανησυχούν περισσότερο για τις εξελίξεις στην Ελλάδα και τον κίνδυνο να μεταδοθεί η κρίση χρέους σαν το ντόμινο.

Πτώση 9,815 για την Πειραιώς, 9,46% υποχώρησε η Εθνική, στα 2,68 ευρώ και με όγκο 8,8 εκατ. τεμαχίων, 9,375 υποχώρησε η Alpha με 12 εκατ. τεμάχια και 9,285 η μετοχή της Eurobank με 5,7 εκατ. τεμάχια. Πωλητές βγήκαν ακόμα στην Ελλάκτωρ, τον Μυτιληναίο, τον ΟΠΑΠ, την Coca Cola, τον ΟΤΕ και τον Τιτάνα. Σε εβδομαδιαία βάση, η αγορά έκλεισε με κέρδη 4,62%, με τους αναλυτές να μην ανησυχούν όσο ο δείκτης παραμένει πάνω από τη στήριξη των 720 μονάδων.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.