ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στο κόκκινο σπρώχνουν και τη Wall οι προβλέψεις για Ευρώπη και Ελλάδα

17:42 - 23 Φεβ 2012 | Σχόλια Αγοράς
Νευρικότητα στο ΧΑ. Διευρύνουν τις απώλειες τους Φρανκφούρτη και Παρίσι.

Με την ύφεση να συνεχίζεται για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά και μάλιστα με ακραία ποσοστά, όπως το αναθεωρημένο 4,4% της Κομισιόν ή το εξωφρενικό 8% της Citigroup, η αγορά 'ψάχνει' το βήμα της.

"Ψάχνει" την άνοδο, όπως λένε χαρακτηριστικά παράγοντες της αγοράς με τους "αγοραστές" να έχουν στήσει ανάχωμα, όπως φαίνεται από το ταμπλό, στις 750 μονάδες. Εκεί, όπως σχολιάζουν οι αναλυτές, βρίσκεται η βραχυπρόθεσμη στήριξη της αγοράς, που αν διασπαστεί, ο γενικός δείκτης θα "παλέψει" την επόμενη, τις 725 μονάδες.

Τα πάνω – κάτω του δείκτη συνδέονται κυρίως με τις καταιγιστικές και συνάμα αρνητικές προβλέψεις ύφεσης της Ελλάδας φέτος, αλλά και το 2013, που σημαίνει ότι η χώρα και η κυβέρνηση έχουν δύσκολη δουλειά μπροστά τους προκειμένου να κάνουν τη μηχανή να πάρει μπροστά.

Από την άλλη, η τεχνικού χαρακτήρα αντίδραση των τραπεζών, όταν διακυβεύεται η ο ιδιωτικός τους χαρακτήρας εξαιτίας των επιπρόσθετων κεφαλαίων που θα κληθούν να δώσουν οι τραπεζίτες μετά το "κούρεμα", αμβλύνει τις αρνητικές εντυπώσεις.

Οι διακυμάνσεις είναι οριακές με τάση προς τα κάτω, παρά την κίνηση προς τις 764 μονάδες. Marfin Popular και Κύπρου καταγράφουν μεγάλη πτώση 6,4% και 2,5% αντίστοιχα, ενώ οι ζημιές που κατέγραψε ο ΟΤΕ στο 4ο 3μηνο αποτυπώνονται στην πτώση κατά 2% της μετοχής.

Πτώση 1,7% για την Coca Cola, στα 14,15 ευρώ. Πτώση για Μυτιληναίο και ΕΛΠΕ. Από τον 20άρη σε θετικό πρόσημο έχουν περάσει την Πέμπτη οι τράπεζες μετά τη χθεσινή μεγάλη πτώση, με το Τ.Τ. να ενισχύεται πάνω από 6% και η Eurobank πάνω από 5%. Οριακά κέρδη για την ΕΤΕ, 0,85%, στα 2,36 ευρώ και κέρδη 2,22% για την Πειραιώς. Οι συναλλαγές είναι μέτριες στα 53,3 εκατ. ευρώ.

Αγορές

Με μεικτά πρόσημα άνοιξε τη σημερινή συνεδρίαση η Wall, με τη νευρικότητα να είναι στο προσκήνιο μετά τις εκτιμήσεις της Κομισιόν για ύφεση στην Ευρωζώνη κατά το 2012. Η νευρικότητα παραμένει στο προσκήνιο παρότι τα αναμενόμενα στοιχεία για τις αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας ήταν καλύτερα του αναμενομένου, με τον κινητό δείκτη τεσσάρων εβδομάδων να πλησιάζει σε χαμηλό τεσσάρων ετών. "Κλειδί" σύμφωνα με τους αναλυτές στο προσεχές διάστημα θα είναι τα μάκρο, η αύξηση των τιμών των εμπορευμάτων, και η αποδυνάμωση του δολαρίου, έτσι ώστε οι αμερικάνικες αγορές να αποσυνδεθούν οριστικά από τους φόβους ντόμινο.

O Dow υποχωρεί αυτή την ώρα κατά 0,14% στις 12.921 μονάδες, ο Nasdaq χάνει 0,12% στις 2.930 μονάδες, ενώ ο S&P 500 σημειώνει πτώση 0,15% στις 1.356 μονάδες.

Την ίδια ώρα, με αρνητικά πρόσημα διαπραγματεύονται οι δείκτες σε Φρανκφούρτη και Παρίσι στον απόηχο των δυσοίωνων προβλέψεων της Κομισιόν για double dip το 2012 στην Ευρωζώνη, με πρωταγωνιστές τις χώρες του υπερχρεωμένου Νότου αλλά και χώρες-εκπλήξεις όπως η βαθμολογούμενη με ΑΑΑ Ολλανδία, παρότι νωρίτερα σε κέρδη είχε σπρώξει τους δείκτες η ανώτερη του αναμενομένου αναρρίχηση του δείκτη επενδυτικού κλίματος στη Γερμανία.

Φυσικά οι επενδυτές προβληματίζονται και για το τι μέλλει γενέσθαι για την πορεία εφαρμογής του δευτέρου Μνημονίου και την επίτευξη του στόχου μείωσης του ελληνικού χρέους στο 120% το 2020 εφόσον επαληθευτούν προβλέψεις όπως αυτή της Κομισιόν αλλά και της Citigroup που βλέπει ύφεση σοκ 8% για την Ελλάδα.

Στον επίκεντρο των απωλειών έχουν τεθεί οι τραπεζικοί τίτλοι μετά από τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων, με βαρίδια τις Commerzbank και Credit Agricole, που χάνουν πάνω από 3%. Στα κόκκινα επίσης διαπραγματεύονται τα χαρτιά των σημαντικότερων αυτοκινητοβιομηχανιών της Γηραιάς Ηπείρου στη Φρανκφούρτη, με τις Daimler, VW, BMW να σημειώνουν απώλειες άνω του 2%. Απώλειες και για τις γαλλικές Peugeot και Renault. Απώλειες της τάξεως του 3,2% και για την Deutsche Telekom που αναθεώρησε επί τω χείρω της προβλέψεις της για το 2012.

Ο FTSE στο Λονδίνο χάνει οριακά 0,01 στις 5.916 μονάδες, ο CAC στο Παρίσι χάνει 0,27% στις 3.438 μονάδες, ενώ ο DAX στη Φρανκφούρτη σημειώνει απώλειες 0,94% στις 6.780 μονάδες.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.