ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δεύτερη ανοδική συνεδρίαση, λόγω ISDA

18:42 - 01 Μαρ 2012 | Σχόλια Αγοράς
Κέρδη σε Wall και Ευρώπη.

Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για το Χ.Α., αλλά με διαφορετική αιτία και αφορμή. Ο γενικός δείκτης απομακρύνθηκε από τη στήριξη των 720 – 725 μονάδων και έκλεισε πολύ κοντά στις 750 μονάδες, στις 747,85 και με οριακά κέρδη 0,57%.

Η αγορά κινήθηκε και πιο ψηλά, στις 756 μονάδες, αλλά ενόψει των υποβαθμίσεων της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο του PSI, οι επενδυτές κρατούν αμυντική στάση. Δηλαδή, με την πρώτη ευκαιρία σπεύδουν να εξασφαλίσουν τα “κερδισμένα” τους, αφού η αγορά ενισχύθηκε και χθες με αφορμή τις συζητήσεις για στρατηγικό επενδυτή στην Marfin Popular.


Το καλό νέο της ημέρας ήταν ότι αποφεύγεται το πιστωτικό γεγονός στην περίπτωση που ενεργοποιηθούν τα CACs. Δεν πρόκειται για credit event αποφάνθηκε νωρίτερα την Πέμπτη η ISDA. Οι διακυμάνσεις δεν έλειψαν από τις τράπεζες. Ακόμα και η Marfin Popular που είχε φτάσει να ενισχύεται πάνω από 7%, έκλεισε με μικρότερα, αλλά ισχυρά κέρδη, 4,22% και με όγκο μεγαλύτερο από την Τετάρτη, 12,5 εκατ. τεμαχίων. Ισχυρή ήταν η αντίδραση για την Ελλάκτωρ, καθώς έκλεισε με άνοδο 5,88%, έπειτα από τις πληροφορίες περί “ξεμπλοκαρίσματος” των μεγάλων έργων.


Εντολές αγορών βγήκαν στην Jumbo που ενισχύθηκε κατά 2,4%, την ΕΤΕ που επέστρεψε στα 2,4 ευρώ και με όγκο 2,9 εκατ. τεμαχίων (σ.σ. χαμηλός τζίρος για τα δεδομένα της μετοχής), ΕΛΠΕ 2% (ευνοείται από την επικείμενη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ), ΔΕΗ 1,42% και φήμες ιδιωτικοποίησης, με έναρξη των σχετικών συζητήσεων από αυτό το μήνα και Coca Cola 1,13% (η μετοχή ευνοείται από τη μείωση του κόστους λειτουργίας της εταιρείας στην Ελλάδα). Οι συναλλαγές στο Χ.Α. ήταν ιδιαίτερα υποτονικές, μόλις στα 54,5 εκατ. ευρώ.



Τα περισσότερα κέρδη κατέγραψαν οι μετοχές του κλάδου της ιχθυοκαλλιέργειας και κυρίως η Σελόντα, που έκλεισε με άνοδο 21,15% και Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες κατά 20%, καθώς το fund Linnaeus, συνεχίζει τις αγορές μετοχών του κλάδου. Μάλιστα, ακούγεται ότι πρόκειται να απευθύνει δημόσια πρόταση στη Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες, μετά το πακέτο 20% που απέκτησε την Πέμπτη.

Αγορές

Με κέρδη κινούνται οι αμερικανικοί δείκτες, την πρώτη συνεδρίαση του μήνα, με τους επενδυτές να παρακολουθούν αφενός τα ευρωπαϊκά δρώμενα και αφετέρου τα μακροοικονομικά στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Πιο συγκεκριμένα, ο Dow Jones κερδίζει 0,35% στις 12.998 μονάδες, ο Nasdaq ενισχύεται 0,41% στις 2.979 μονάδες, και ο S&P 500 βρίσκεται στις 1.372 μονάδες με άνοδο 0,45%.

Ανοδικά κινούνται και οι ευρωαγορές με οδηγό τον τραπεζικό κλάδο, με τους επενδυτές να 'εγκρίνουν' τα μακροοικονομικά στοιχεία για την αμερικάνικη οικονομία. To βλέμμα είναι παράλληλα στραμμένο στις Βρυξέλλες και την οριστικοποίηση του νέου δανείου προς την Ελλάδα.

Ο FTSE στο Λονδίνο κερδίζει 0,89% στις 5.924 μονάδες, ο CAC 40 στο Παρίσι σημειώνει κέρδη 1,18% στις 3.494 μονάδες ενώ ο DAX στη Φρανκφούρτη σημειώνει κέρδη 1,03% στις 6.927 μονάδες.

Παράλληλα, θετικά αποτιμώνται τα αποτελέσματα της δεύτερης LTRO της στη σημαντική μείωση του ιταλικού και ισπανικού κόστους δανεισμού, οδηγώντας τις ιταλικές τράπεζες σε ράλι.Θετικά τέλος αποτιμάται το γεγονός ότι η μεταποίηση στην Ευρωζώνη συρρικνώθηκε με χαμηλότερο ρυθμό τον Φεβρουάριο.

Στα επιμέρους χαρτιά, το ενδιαφέρον έχει προσελκύσει η είδηση για συζητήσεις της Cable & Wireless με την ινδική Tata για την εξαγορά της πρώτης. Για την ίδια εταιρεία σημειώνεται ότι είχε δείξει ενδιαφέρον και η Vodafone.

Στα μάκρο της ημέρας, πτώση για πρώτη φορά μετά από 6 μήνες κατέγραψαν τον Ιανουάριο οι κατασκευαστικές δαπάνες, αφού υποχώρησαν κατά 0,1% στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος των 827 δισ. δολ.

Στις 52,4 μονάδες υποχώρησε τον Φεβρουάριο ο μεταποιητικός δείκτης PMI του ISM από 54,1 μονάδες τον Ιανουάριο. Ο δείκτης της παραγωγής υποχώρησε ελαφρώς στις 55,3 μονάδες από 55,7 μονάδες τον Ιανουάριο.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.