ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

XA: Με την PSIχολογία στα ύψη

11:01 - 09 Μαρ 2012 | Σχόλια Αγοράς
Τι βλέπουν οι χρηματιστηριακές για σήμερα.
Από τις 768 μονάδες θα ξεκινήσει το Χ.Α στην μετά-PSI εποχή, μετά και από τα χθεσινά κέρδη 3,2% εν αναμονή της ολοκλήρωσης της ανταλλαγής των ομολόγων.Ο τζίρος ήταν μέτριος, στα 63 εκατ.ευρώ.

Εν τέλει, η συμμετοχή στο PSI έφτασε τα 172 δισ. ευρώ ή 85,8 % ενώ με την ενεργοποίηση των CACs (που θα πρέπει να επικυρωθεί από το Eurogroup) το ποσό αυτό φτάνει τα 197 δισ.ευρώ. Στο 69% έφτασε η συμμετοχή για τίτλους που έχουν εκδοθεί υπό ξένο δίκαιο ή ΔΕΚΟ.Για τη συγκεκριμένη κατηγορία ομολόγων, η κυβέρνηση έχει δώσει παράταση για την αποδοχή της προσφοράς έως τις 23 Μαρτίου. «Είναι μια ιστορική στιγμή για την πολύ επιτυχημένη ανταλλαγή των ομολόγων. Μας επιτρέπει να προχωρήσουμε στη σταθεροποίηση της οικονομίας και στην ανάπτυξη», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής. «Το κούρεμα του χρέους βοηθάει πράγματι πάρα πολύ», ανέφερε και ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Μιχελάκης. Σημείωσε, ωστόσο, ότι «αυτό από μόνο του δεν κάνει το χρέος βιώσιμο. Πρέπει να υπάρξει ανάπτυξη». Στη 1μμ ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, θα δώσει συνέντευξη Τύπου.

Η αντίδραση που βγήκε χθες στις τράπεζες έχει να κάνει με την επιτυχία του εγχειρήματος σχολιάζουν οι χρηματιστές και θεωρούν ότι το κλείσιμο πάνω από τις 760 μονάδες και διατήρηση της αγοράς πάνω από τα επίπεδα αυτά τις επόμενες μέρες, μπορεί να οδηγήσει το Χρηματιστήριο πιο ψηλά. Επίσης, θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα αρχικά κέρδη των τραπεζών περιορίστηκαν. Κέρδη πάνω από 5% για την Alpha, στο 1,63 ευρώ και όγκο 7,8 εκατ. τεμαχίων. Κέρδη 3,60% για την Εθνική, στα 2,59ευρώ και 4,237 εκατ. τεμάχια, 3,45% ενισχύθηκε η Eurobank, στο 1,20 ευρώ και 8 εκατ. τεμάχια, ενώ με απώλειες έκλεισε η μετοχή της Πειραιώς, της Κύπρου και της Marfin Popular. Η μετοχή της Κύπρου πάντως, βρίσκεται στο στόχαστρο των πωλητών λόγω της αύξησης κεφαλαίου στα 50 λεπτά. Οι απώλειες στην Marfin Popular έχουν να κάνουν με το profit takingεν αναμονή της κάλυψης της αύξησης κεφαλαίου από τον ρώσικο όμιλο VTP.

Παράλληλα, αν την Τετάρτη η μετοχή της Coca Cola συνέβαλε στο να γυρίσει σε αρνητικό το πρόσημο της αγοράς, δεδομένης της μεγάλης συμμετοχής της στη διαμόρφωση του γενικού δείκτη, χθες συνέβη το αντίθετο. Το χαρτί απογειώθηκε κλείνοντας με κέρδη πάνω από 7,6%, στα 14,65 ευρώ, λόγω της μεγάλης φημολογίας περί επιστροφής κεφαλαίου στους μετόχους της, παρασύροντας ανοδικά και την αγορά.

Κατά τα άλλα, αγοραστές επανήλθαν στον Μυτιληναίο, που έκλεισε με άνοδο άνω του 3%, ΟΠΑΠ 3,60% μαι λιγότερο μόλις κατά 1,32% ενισχύθηκε η μετοχή του ΟΤΕ, η οποία πρόκειται να βγει από τους ευρωπαϊκούς δείκτες στις 18 Μαρτίου.

Προσφορά για την επέκταση της γραμμής 4 του μετρό Βουκουρεστίου, προϋπολογισμού €200εκ. κατέθεσε η ΑΚΤΩΡ, του ομίλου Ελλάκτωρ, σε κοινοπραξία με τις ρουμανικές Euro Construct και Arcada. Η Metrorex, η κρατική εταιρεία που διαχειρίζεται το μετρό της ρουμανικής πρωτεύουσας, έλαβε πέντε προσφορές και η κοινοπραξία υπό την ΑΚΤΩΡ έχει να αντιμετωπίσει ισχυρούς ευρωπαϊκούς ομίλους. Προσφορά για το εν λόγω έργο κατέθεσαν επίσης η γερμανική Hochtief, η κοινοπραξία των Somet – Astaldi – Tiab – UTI, η κοινοπραξία Max Bogl Romania – Max Bogl – Delta ACM και η ισπανική FCC Construccion. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της Metrorex, οι εργασίες στην σήραγγα και στους σταθμούς θα ολοκληρωθούν εντός 42 μηνών.

Marfin

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του PSI, το ενδιαφέρον στρέφεται στις εκλογές και την εφαρμογή του προγράμματος.

Eurobank

Με το συναίσθημα να ενισχύεται από τη συμμετοχή στο PSI, αναμένει θετικό άνοιγμα.

Euroxx

Αναμένει ο Γενικός Δείκτης να καταγράψει ισχυρή άνοδο με κύριο καταλύτη την εντυπωσιακή οικιοθελή συμμετοχή στο πρόγραμμα ανταλλαγής Ελληνικών ομολόγων για τη μείωση του Ελληνικού χρέους (PSI Plus), ενώ η ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής δράσης (CACs) θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.