ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μεικτά πρόσημα για τη Wall - Οριακά υψηλότερα η Ευρώπη

00:04 - 13 Μαρ 2012 | Σχόλια Αγοράς
Κλείσιμο στα χαμηλά ημέρας το Χ.Α.
Μεικτά ήταν τα πρόσημα που επικράτησαν στη Wall, χωρίς σοβαρές διαφοροποιήσεις στο φινις σε σχέση με το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης. Οι επενδυτές τήρησαν και σήμερα στάση αναμονής έναντι των εξελίξεων στην Ελλάδα, και ιδιαίτερα του τι θα συμβεί με την πληρωμή των CDS, αφού περίπου το ήμισυ εξ αυτών έχει εκδοθεί από αμερικανικές τράπεζες.

Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow κέρδισε 0,29% στις 12.960 μονάδες, ο Nasdaq υποχώρησε 0,16% στις 2.984 μονάδες και ο S&P 500 σημείωσε απώλειες 0,02% στις 1.371 μονάδες.

Στα 3,14 δολάρια έκλεισε το ADR της Εθνικής, καταγράφοντας δυναμική πτώση 3,68%. Στα 3,07 δολάρια το χαμηλό ημέρας, στα 3,18 δολάρια το υψηλό.

Με οριακά κέρδη έκλεισαν τελικά οι ευρωπαϊκοί δείκτες, ωθούμενοι την τελευταία ώρα από τα κέρδη του DAX στη Φρανκφούρτη. Οι κινήσεις ήταν λιγοστές και η ανάληψη ρίσκου περιορισμένη από τους επενδυτές, ενώ στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης τα πρόσημα ήταν αρνητικά.

Ο FTSE στο Λονδίνο ενισχύθηκε κατά 0,09% στις 5.893 μονάδες, ο CAC 40 στο Παρίσι κέρδισε 0,07% στις 3.490 μονάδες, ενώ ο DAX στη Φρανκφούρτη σημείωσε άνοδο 0,31% στις 6.901 μονάδες.

Οι επενδυτές πατάνε σε terra incognita μετά την κήρυξη πιστωτικού γεγονότος για πρώτη φορά σε χώρα του ευρώ. Το ποσό που διακυβεύεται δεν είναι υψηλό, αλλά οι επενδυτές διατηρούν τις επιφυλάξεις τους μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο στις 19 Μαρίου.

Ωστόσο, ανάσα ανακούφισης έδωσαν οι διαβεβαιώσεις ότι το ελληνικό πακέτο θα εγκριθεί μέχρι την Τετάρτη, ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα με την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συνεδριάζουν αυτήν την ώρα, όπου μεταξύ άλλων θα αποφασίσουν για το ύψος των δόσεων και ο χρόνος που θα δίνονται, καθώς η Αθήνα επιζητά να εξασφαλίσει μεγαλύτερες δόσεις για το 2012.

Παράλληλα, στο προσκήνιο συνεχίζουν να βρίσκονται οι ανησυχίες για την κινεζική οικονομία, η οποία σημείωσε τον Φεβρουάριο το υψηλότερο εμπορικό έλλειμμα τα τελευταία 12 χρόνια. Στο επίκεντρο των απωλειών βρίσκονται τόσο ο τραπεζικός όσο και ο ενεργειακός κλάδος.


Κλείσιμο στα χαμηλά ημέρας το Χ.Α.



Όπισθεν ολοταχώς για τις τράπεζες και το Χ.Α. Ο γενικός δείκτης έκλεισε στα χαμηλότερα ενδοσυνεδριακά επίπεδα, στις 733,89 μονάδες και με απώλειες 2,45%, ενώ βαριές απώλειες υπέστη ο τραπεζικός κλάδος που υποχώρησε κατά 7,3%.

Οι επενδυτές, κυρίως οι Έλληνες που δραστηριοποιούνται στο Χ.Α. ανησυχούν για την εικόνα των τραπεζών μετά το PSI και το πόρισμα της Blackrock που κρατείται σαν επτασφράγιστο μυστικό.

Η εικόνα, σύμφωνα με την αγορά αναμένεται να ξεκαθαρίσει περί τα τέλη Μαρτίου, οπότε και οι τράπεζες θα ανακοινώσουν τα αποτελέσματα του 4ου 3μήνου 2011, αλλά και το σύνολο της περασμένης χρήσης. Το ερώτημα που τίθεται είναι οι τιμές τις οποίες θα πραγματοποιηθούν οι αυξήσεις κεφαλαίου και κατά πόσο οι Έλληνες επενδυτές είναι διατεθειμένοι να τοποθετηθούν πάλι.

Οι ζημιές υπολογίζεται ότι θα διαμορφωθούν κοντά στα 30 δισ. ευρώ και οι μέτοχοι θα πρέπει να βάλουν από την τσέπη του κοντά στα 3 με 3,5 δισ. ευρώ για να μη χάσουν τα πιστωτικά ιδρύματα τον ιδιωτικό τους χαρακτήρα.

Ταυτόχρονα, οι επαφές της κυβέρνησης με τους ιδιώτες ομολογιούχους αναμένεται να συνεχιστούν μέχρι και τις 23 Μαρτίου. Σε κάθε περίπτωση η διαπραγμάτευση των τιμών την Δευτέρα έγινε αμέσως μετά το PSI και τη διαγραφή σημαντικού μέρους του χρέους της χώρας, αλλά και με το πιστωτικό γεγονός διαπιστωμένο. Κάτι που σημαίνει ότι τα CDS, θα πρέπει να πληρωθούν.

Οι αναλυτές παραμένουν επιφυλακτικοί, κάτι το οποίο γνωρίζουν οι συναλλασσόμενοι στο Χ.Α. και γι' αυτό οι συναλλαγές διαμορφώθηκαν μόλις στα 50,1 εκατ. ευρώ. Πτώση πάνω από 12% για την Alpha και το Τ.Τ., σχεδόν κατά 11% υποχώρησε η Eurobank, στα 0,98 ευρώ, λίγο πάνω από 9% η Πειραιώς και 8,37% υποχώρησε η Εθνική, στα 2,30 ευρώ. Το άσχημο κλίμα πέρασε στη πλειονότητα των μετοχών του 20άρη, αφού από τις απώλειες, έστω και οριακά δεν ξέφυγε ούτε η Coca Cola, με κλείσιμο στα 13,91 ευρώ, ο ΟΠΑΠ, η Motor Oil, ο Μυτιληναίος, Ελλάκτωρ, ΔΕΗ, στα 3,22 ευρώ και λίγο πριν βρεθεί πάλι σε ιστορικά χαμηλά, Marfin Popular, ΕΛΠΕ και MIG.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.