ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αλμα στην Ευρώπη - Προσπαθεί να ακολουθήσει η Wall

20:26 - 13 Μαρ 2012 | Σχόλια Αγοράς
Mέτριος τζίρος, μέτριο ενδιαφέρον στο Χ.Α.
Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν οι ευρωπαϊκές τράπεζες με τον τραπεζικό κλάδο να δίνει τον πρώτο τόνο, και τα στοιχεία από τον γερμανικό δείκτη επιχειρηματικής εμπιστοσύνης το δεύτερο, αφού σκαρφάλωσε στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 2010.

Ο FTSE στο Λονδίνο σημείωσε κέρδη 1,07% στις 5.956 μονάδες, ο CAC στο Παρίσι κέρδισε 1,72% στις 3.550 μονάδες ενώ ο DAX στη Φρανκφουρτη ενισχύθηκε 1,37% στις 6.996 μονάδες.

Από τους σημαντικότερους κερδισμένους οι γαλλικές τράπεζες, με την Credit Agricole να κλείνει στο +3,5%, την BNP Paribas στο +1,9% και τη Societe Generale στο +1,5%.

Με κέρδη και οι αμερικανικοί δείκτες με τους επενδυτές να αναμένουν τη σημερινή συνεδρίαση της Fed η οποία και εκτιμάται ότι θα διατηρήσει τη νομισματική πολιτική υπερ της ενίσχυσης της οικονομικής δραστηριότητας. Θετικά λειτουργεί και η άνοδος σε υψηλά 5 μηνών των λιανικών πωλήσεων.

Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow κερδίζει 0,87% στις 13.073 μονάδες, ο Nasdaq ενισχύεται 1,11% στις 3.017 μονάδες και ο S&P 500 είναι στις 1.384 μονάδες και στο +0,93%

Υπενθυμίζεται οτι σήμερα αναμένεται και η συνεδρίαση της Fed για τη νομισματική πολιτική, από την οποία δεν αναμένεται να προκύψουν εκπλήξεις, από την πλευρά περαιτέρω μείωσης των επιτοκίων ή μίας πιθανής νομισματικής χαλάρωσης QE3.

Σημαντική βελτίωση παρουσίασε το επενδυτικό κλίμα στη Γερμανία το Μάρτιο, με τον σχετικό δείκτη του ινστιτούτου ZEW να σκαρφαλώνει στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 2010.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης ενισχύθηκε αυτόν το μήνα στις 22,3 μονάδες από 5,4 μονάδες που ήταν το Φεβρουάριο. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν μικρότερο άνοδό του, στις 10 μονάδες.

Ο επιμέρους δείκτης τρεχουσών συνθηκών υποχώρησε πάντως στις 37,6 μονάδες από 40,3 μονάδες το Φεβρουάριο.

Στα μάκρο της ημέρας, στα υψηλότερα επίπεδα σε διάστημα 5 μηνών ανήλθαν οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ κατά τον μήνα Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με τα επίσημα κυβερνητικά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, οι λιανικές πωλήσεις, τον δεύτερο μήνα του 2012, κατέγραψαν αύξηση 1,1% στα 407,8 δισ. δολάρια.

Να σημειωθεί ότι τα στοιχεία του αμέσως προηγούμενου μήνα, Ιανουαρίου, αναθεωρήθηκαν ανοδικά, καταγράφοντας αύξηση 0,6%, έναντι των αρχικών εκτιμήσεων για αύξηση 0,4%.


Mέτριος τζίρος, μέτριο ενδιαφέρον στο Χ.Α.



Mε τις συναλλαγές μέτριες, μόλις στα 46,3 εκατ. ευρώ, η αγορά μπορεί να πάει όπου θέλει! Χωρίς βάθος και χωρίς διάθεση για την ανάληψη περαιτέρω ρίσκου εν αναμονή τόσο της λήξης των παραγώγων την Παρασκευή όσο και των τραπεζικών αποτελεσμάτων στο τέλος του μήνα, όσοι δεν ανοίγονται στο Χ.Α. είναι μάλλον δικαιολογημένοι, σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς.

Το PSI μπορεί να ολοκληρώθηκε και μάλιστα επιτυχώς για την Ελλάδα και οι δόσεις του νέου δανείου να αρχίσουν να καταφθάνουν, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι λύθηκαν και όλα μας τα προβλήματα. Η συνταγή της τρόικα, όπως αυτή αποτυπώθηκε στην έκθεση της Κομισιόν, είναι μείωση του ελλείμματος κατά 5,5% μέχρι το 2014 με μεγάλες περικοπές δαπανών σε Δημόσιο, Άμυνα και Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Οι επιδόσεις της σημερινής κυβέρνησης στους συγκεκριμένους τομείς ήταν μάλλον άστοχοι, σχολιάζουν χρηματιστές και εναποθέτουν τις ελπίδες τους στην επόμενη, μετά τις εκλογές του Μαϊου. Αλλά μέχρι τότε το διάστημα είναι μεγάλο και η εκλογική διαδικασία μπορεί χαλαρώσει τις προσπάθειες της Ελλάδας. Ο γενικός δείκτης έκλεισε με οριακά κέρδη, μόλις 0,13%, στις 734,88 μονάδες, ενώ πρώτα η αγορά βρέθηκε στα χαμηλά των 726 μονάδων.

Το γεγονός ότι η πρώτη σε κεφαλαιοποίηση εταιρεία, η Coca Cola, έμεινε αμετάβλητη στα 13,91 ευρώ, ήταν και ο βασικότερος λόγος για το ότι η αγορά δεν ανέβηκε περισσότερο. Αντιθέτως, αντίδραση βγήκε στην Alpha, που ενισχύθηκε κατά 5,20%, στο 1,42 ευρώ με 6,2 εκατ. τεμάχια, 2,68% ενισχύθηκε η Πειραιώς, με 3,3 εκατ. τεμάχια, 2,04% η Eurobank με 1,568 εκατ. τεμάχια.

Οριακές απώλειες, μόλις 0,43% για την ΕΤΕ, στα 2,29 ευρώ και 4,296 εκατ. τεμάχια, ενώ με πτώση έκλεισε Marfin Popular και Κύπρου, λόγω της υποβάθμισης που δέχθηκε το νησί της Αφροδίτης από τους ξένους οίκους. Προς νέα χαμηλά πάλι ο ΟΤΕ, που υποχώρησε πάνω από 2%και φήμες για ρευστοποιήσεις μετοχών του Οργανισμού από funds που συνδέονται με τη σημερινή ιδιοκτησία, την Deutsche Telecom.

Στα 3,16 ευρώ έκλεισε η μετοχή της ΔΕΗ, επίπεδαπου αποτελούν νέα ιστορικά χαμηλά. Η μετοχή δεν “έδειξε” να συγκινείται από την επένδυση μαμούθ στο πλαίσιο του προγράμματος “Ήλιος”.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.