ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μικτά πρόσημα στην Ευρώπη - Πάνω τα futures

16:03 - 15 Μαρ 2012 | Σχόλια Αγοράς
X.A.: Υποτονικότητα και χαμηλός τζίρος.
Ήπιες είναι οι διακυμάνσεις στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά με τον γενικό δείκτη κοντά στις 746 μονάδες, με ανώτερη κίνηση στις 750 μονάδες. Μετά το PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση η αγοράέχει δείξει μεγάλες αντοχές υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς, με χαμηλό κοντά στις 726 μονάδες, που σημαίνει ότι οι βραχυχρόνιοι στόχοι αντίδρασης παραμένουν ενεργοί. Ενδεχομένως, η διατήρηση της αγοράς σε απόσταση ασφαλείας από τις στηρίξεις των 700 και 720 μονάδων να σηματοδοτεί εξελίξεις. Εγχώρια χαρτοφυλάκια συντηρούν την όποια κίνηση της αγοράς πάνω από τις στηρίξεις “φοβούμενα” τυχόν γύρισμα με αφορμή τα αποτελέσματα των τραπεζών και τις αυξήσεις κεφαλαίου σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα από τα τρέχοντα.

 Χαρτιά 

Για δεύτερη συνεχόμενη μέρα η μετοχή της ΔΕΗ ενισχύεται στα 3,43 ευρώ και αντίσταση στα 3,50 ευρώ. Κέρδη, αλλά χλιαρά, για δεύτερη συνεχόμενη μέρα για τον ΟΤΕ που διαμορφώνεται σε εύθραυστα επίπεδα, στα 2,23 ευρώ. Κέρδη για την ΕΤΕ, η οποία έχει κινήσει τις διαδικασίες για την πώληση του ασφαλιστικού βραχίονα της Finansbank, ενώ λιγότερο ενισχύεται η Alpha, μόλις κατά 0,7%, στο 1,39 ευρώ, μία μέρα μετά το ναυάγιο του deal με τη Eurobank. Οι απώλειες της Eurobank διαμορφώνονται σε 1,86%, με τη μετοχή στο 0,952 ευρώ. Νέες απώλειες για Κύπρου και Marfin Popular, μετοχές οι οποίες δέχονται τα απόνερα της υποβάθμισης της κυπριακής οικονομίας από την Moody's. Οι συναλλαγές είναι υποτονικές και διαμορφώνονται μόλις στα 13,2 εκατ. ευρώ. Κάτι που σημαίνει ότι οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί, ενώ δεν αποκλείεται σημαντικό μέρος της ρευστότητας να απελευθερωθεί μετά τη λήξη των παραγώγων αύριο, Παρασκευή.

Αγορές

Μικτά πρόσημα σημειώνουν αυτή την ώρα οι κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές, καθώς μπορεί η αβεβαιότητα γύρω από την Ελλάδα να έχει κωπάσει, με την Standard & Poor's να ετοιμάζεται με τη σειρά της μετά την Fitch να βγάλει από την Ελλάδα την ταμπέλα της "επιλεκτικής χρεοκοπίας", αλλά τις ανησυχίες να πυκνώνουν γύρω από την Κίνα, αλλά και την Ισπανία.  Η μεν Κίνα, βιώνει έντονες αναταράξεις στο εσωτερικό του Κομμουνιστικού Κόμματος, σε συνέχεια των ανησυχιών για κάμψη της ανάπτυξης μέσα στο 2012, ενώ η ανησυχία για τις αναπτυσσόμενες αγορές αφορά και αυτήν της Ινδίας, όπου η κεντρική Τράπεζα διατήρησε σταθερά τα επιτόκια για τρίτη συνεχή φορά υπό τον φόβο του
πληθωρισμού. 

Ευρώπη 

Παράλληλα, αναφορικά με την Ισπανία συνέχισαν για τρίτο συνεχές τρίμηνο τη βουτιά τους οι τιμές των ακινήτων, και μάλιστα με το σημαντικό 11,8% σε σχέση με το περασμένο έτος. Παράλληλα, το γύρο της αγοράς κάνουν φήμες και για επιδείνωση της εικόνας των τραπεζών και από εκροές τραπεζικών καταθέσεων. Το μόνο που μασκαρεύει την εικόνα της Ισπανίας, λένε οι εν λόγω αναλυτές, είναι το πρόγραμμα LTRO της ΕΚΤ. 

Πτώση σημειώνουν οι πετρελαϊκές μετά την υποχώρηση του πετρελαίου σε χαμηλό εβδομάδας, αλλά και την είδηση ότι οι Ομπάμα και Κάμερον συζήτησαν το ενδεχόμενο να καταφύγουν στα πετρελαϊκά αποθέματα των χωρών τους για να υποχωρήσουν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου.
Οι επενδυτές αναμένουν μία σειρά από μακροοικονομικά στοιχεία για τις ΗΠΑ, τα οποία σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων αναμένεται να συνεχίσουν την τάση ανάκαμψης της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη. Οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας αναμένεται να υποχωρήσουν, ενώ βελτίωση αναμένεται να δείξουν και τα στοιχεία για τον κατασκευαστικό κλάδο  Ο FTSE στο Λονδίνο χάνει 0,18% στις 5.935 μονάδες, ο CAC στο Παρίσι παραμένει αμετάβλητος% στις 3.565 μονάδες, ενώ ο DAX στη Φρανκφούρτη κερδίζει 0,30% στις 7.101 μονάδες.

Ασία

Μικτά πρόσημα σημείωσαν νωρίτερα οι ασιατικές αγορές, καθώς οι ανησυχίες για την Κίνα είναι έντονες, με τον επικεφαλής αναλυτή της JPMorgan για την περιοχή να λέει πως "η απότομο προσγείωση της κινεζικής οικονομίας δεν είναι πια μία συζήτηση. Είναι μία πραγματικότητα." Έντονες ήταν οι ρευστοποιήσεις κερδών παράλληλα, μετά τα κέρδη των τελευταίων ημερών. Όμως η αναρρίχηση του δολαρίου σε υψηλό 11 μηνών έναντι του γεν επιτρέπει στους εξαγωγείς της Ιαπωνίας ράλι που πρασινίζει τους δείκτες στο Χρηματιστήριο της χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου. Ο δείκτης Nikkei στο Τόκυο κέρδισε 0,64%, ο Hang Seng σημείωσε κέρδη 0,13%, ενώ στον αντίποδα απώλειες 0,73% σημειώθηκαν στη Σαγκάη, ενώ απώλειες 0,1% σημείωσαν οι S&P και Kospi σε Σύδνεϋ και Σεούλ αντίστοιχα.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.