ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ανοδικό 7ήμερο σερί για τον Dow

23:20 - 15 Μαρ 2012 | Σχόλια Αγοράς
Kέρδη στο Χ.Α. - Μεγάλη κινητικότητα σε ΟΤΕ, ΔΕΗ
Συνεχίστηκε το 7ήμερο σερί για τον Dow Jones με τον S&P 500 να κατακτά και πάλι μετά από 3,5 χρόνια τα επίπεδα των 1.400 μονάδων. Αρκετή δόση νευρικότητας όμως υπήρξε και σήμερα στις δύο όχθες του Ατλαντικού, ενώ στηρίγματα ελήφθησαν από τα αμερικανικά μάκρο. Ο FTSE 100 συνέχισε και σήμερα την κακή του εμφάνιση, αν και οι επενδυτές του Citi δεν αφήνουν πολλά περιθώρια στους πωλητές να διαφοροποιήσουν πολύ τον βρετανικό δείκτη από την υπόλοιπη Ευρώπη.

Wall Street

Με κέρδη έκλεισαν οι δείκτες στη Wall, παρά το νωθρό και νευρικό ξεκίνημα που σημειώθηκε στην αρχή. Ο τραπεζικός κλάδος στήριξε τον δείκτη - βαρόμετρο S&P 500, ο οποίος βρέθηκε πάνω από τις 1.400 μονάδες, για πρώτη φορά μετά τον Ιούνιο του 2008.

Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow Jones σημείωσε κέρδη 0,44% στις 13.253 μονάδες, ο Nasdaq έκλεισε στις 3.056 μονάδες και στο +0,51%, και ο S&P 500 ενισχύθηκε 0,60% στις 1.403 μονάδες.

Στα 3,11 δολ το ADR της ΕΤΕ στη Ν. Υόρκη, καταγράφοντας άνοδο 2,98%. Στα 3,16 δολ το υψηλό ημέρας.

Στήριγμα στους δείκτες έδωσε η μείωση κατά 14 χιλ στις 351 χιλ. του αριθμού των Αμερικανών πολιτών που κατέθεσαν αίτηση για τη λήψη επιδόματος ανεργίας την περασμένη εβδομάδα , σύμφωνα με τα επίσημα κυβερνητικά στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Να σημειωθεί ότι ο αριθμός των αιτήσεων για τη λήψη επιδόματος υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα σε διάστημα 4 ετών.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για διαμόρφωση των αιτήσεων στις 355 χιλ.
Την ίδια ώρα και τα στοιχεία για τις αιτήσεις λήψης επιδόματος ανεργίας της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας αναθεωρήθηκαν ανοδικά στις 365 χιλ, έναντι αρχικώ εκτιμήσεων για διαμόρφωσή τους στις 362 χιλ.

Ευρώπη

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές, καθώς μπορεί η αβεβαιότητα γύρω από την Ελλάδα να έχει κωπάσει, με την Standard & Poor's να μη βγάζει όμως την ταμπέλα της "επιλεκτικής χρεοκοπίας" από την Ελλάδα, αλλά οι ανησυχίες να πυκνώνουν γύρω από την Κίνα και την Ισπανία. Η μεν Κίνα, βιώνει έντονες αναταράξεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης σε συνέχεια των ανησυχιών για κάμψη της ανάπτυξης μέσα στο 2012.

Πιο συγκεκριμένα, ο FTSE στο Λονδίνο έχασε 0,08% στις 5.941 μονάδες, ο CAC 40 στο Παρίσι κέρδισε 0,44% στις 3.580 μονάδες, ενώ ο DAX στη Φρανκφούρτη ενισχύθηκε 0,92% στις 7.144 μονάδες.

Παράλληλα, στην Ισπανία συνέχισαν για τρίτο συνεχές τρίμηνο τη βουτιά τους οι τιμές των ακινήτων, και μάλιστα με το σημαντικό 11,8% σε σχέση με το περασμένο έτος. Παράλληλα, το γύρο της αγοράς κάνουν φήμες και για επιδείνωση της εικόνας των τραπεζών και από εκροές τραπεζικών καταθέσεων. Το μόνο που μασκαρεύει την εικόνα της Ισπανίας, λένε οι εν λόγω αναλυτές, είναι το πρόγραμμα LTRO της ΕΚΤ.

Πτώση σημείωσαν οι πετρελαϊκές μετά την υποχώρηση του πετρελαίου σε χαμηλό εβδομάδας, αλλά και την είδηση ότι οι Ομπάμα και Κάμερον συζήτησαν το ενδεχόμενο να καταφύγουν στα πετρελαϊκά αποθέματα των χωρών τους για να υποχωρήσουν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου.



Kέρδη στο Χ.Α. - Μεγάλη κινητικότητα σε ΟΤΕ, ΔΕΗ




Εν μέσω διακυμάνσεων και την Πέμπτη κινήθηκε ο γενικός δείκτης του Χ.Α., με το ενδιαφέρον να έχει φύγει από τις τράπεζες και να έχει στραφεί σε μετοχές που μπορεί να εμφανίζουν κάποιο story στο άμεσο μέλλον. Η αγορά καλείται να αντιμετωπίσει, όπως σχολιάζουν χρηματιστές, τις ζημιές που θα γράψουν οι τράπεζες από τα ομόλογα που είχαν στα χαρτοφυλάκιά τους και τα “ευρήματα” της Blackrock.

Οι ζημιές αναμένεται να περάσουν στα αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου του 2011. Δεν αποκλείεται δε, να δοθεί παράταση 15 ημερών στη δημοσίευση των αποτελεσμάτων των τραπεζών. Η αντίδραση που βγήκε σήμερα, αφορούσε στη μετοχή του ΟΤΕ. Δύο είναι τα σενάρια, σύμφωνα με την αγορά. Το πρώτο ότι ολοκληρώθηκαν οι πωλήσεις από τους ξένους λόγω της αποχώρησης της μετοχής από τους ευρωπαϊκούς δείκτες και το δεύτερο ότι στα χαμηλά αυτά επίπεδα αγοράζει η Deutcshe Telecοm (γι' αυτό και τα πακέτα στη μετοχή το τελευταίο διήμερο) με σκοπό να απευθύνει δημόσια πρόταση για την έξοδό της από το ταμπλό. Τα κέρδη για τη μετοχή του ΟΤΑ ανήλθαν την Πέμπτη σε 7,60%, κλείνοντας στα 2,69 ευρώ.

Διακινήθηκαν δε, 4,485 εκατ. τεμάχια. Κέρδη 4,67% και για τη ΔΕΗ σε μία κίνηση απομάκρυνσης από τη ζώνη των ιστορικών χαμηλών, κλείνοντας στα 3,36 ευρώ και συναλλαγές 591 χιλιάδων τεμαχίων. Ισχυρά κέρδη και για την ΕΤΕ, η οποία απείχε από την πρόσκαιρη αντίδραση των τραπεζών στις αρχές της εβδομάδας. Τα κέρδη για την ΕΤΕ ανήλθαν σε 5,36%, στα 2,36 ευρώ και με όγκο 3,3 εκατ. τεμαχίων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τράπεζα μπορεί να μην εξετάζει την πώληση της Finansbank,αλλά βλέπει την πώληση του ασφαλιστικού βραχίονα της θυγατρικής της στην Τουρκία.

Επιστροφή στην άνοδο για τον Μυτιληναίο, με την Alpha Finance να ανεβάζει την τιμή στόχο στα 7,9 ευρώ. Εντολές αγορών βγήκαν ακόμα για την Alpha, την Motor Oil, την Coca Cola, τα Folli Follie, την Ελλάκτωρ και τη Βιοχάλκο. Στον αντίποδα, με απώλειες πάνω από 7% έκλεισε το Τ.Τ. και η Eurobank, ανώ του 4% Πειραιώς και Marfin Popular. Ο γενικός δείκτης κινήθηκε την Πέμπτη σε ένα στενό εύρος διακύμανσης μεταξύ των 752 και 737 μονάδων και συναλλαγές μόλις στα 49,8 εκατ. ευρώ. Αν υπολογιστούν τα 6,1 εκατ. ευρώ σε πακέτα, οι συναλλαγές διαμορφώνονται ακόμα πιο χαμηλά, στα 43 εκατ. ευρώ.

Επίσης, οι συναλλασσόμενοι απέχουν ενόψει της αβεβαιότητας που δημιουργεί η προεκλογική περίοδος, η οποία εγκαινιάζεται την ερχόμενη Κυριακή με τις διαδικασίες ανάδειξης νέου αρχηγού στο ΠΑΣΟΚ. Η προεκλογική περίοδος, όπως αναφέρουν χρηματιστές, μπορεί να οδηγήσει στο να πάνε πίσω οι μεταρρυθμίσεις.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.