ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κάτω η Wall... πάνω η Ευρώπη

17:27 - 16 Μαρ 2012 | Σχόλια Αγοράς
Έντονη νευρικότητα στις διεθνείς αγορές. Αναζητάται καταλύτης.
Οι ευρωπαϊκές εξελίξεις στα δομικά ζητήματα των μηχανισμών στήριξης καθώς και τα μακροοικονομικά στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα δίνουν τον σημερινό παλμό στις διεθνείς αγορές, με την Ευρώπη να κρατά το θετικό πρόσημο και τη Wall να παραμένει υπό πίεση.

Wall

Με αρνητικά πρόσημα άνοιξαν οι αμερικανικοί δείκτες, σε μία συνεδρίαση που από την αρχή κυριαρχεί η νευρικότητα.  Μπορεί το ελληνικό ζήτημα να δείχνει ότι παίρνει το δρόμο του, ωστόσο, οι αναλυτές επισημαίνουν τα προβλήματα που έχουν κι άλλες αδύναμες χώρες της Ζώνης, με τους επενδυτές να αναμένουν τις εξελίξεις. Παράλληλα, τους αγοραστές κρατούν και τα υψηλά επίπεδα των δεικτών, περιμένοντας να υπάρξει διόρθωση κοντά στις αντιστάσεις.

Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow υποχωρεί 0,09% στις 13.241 μονάδες, ο Nasdaq βρίσκεται στις 3.047 μονάδες και στο -0,28% και ο S&P 500 υποχωρεί 0,08% στις 1.401 μονάδες.

Το κλίμα χαλάει και η πτώση που κατέγραψε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Thomson Reuters, αφού υποχώρησε στις 74,3 μονάδες από 75,3 μονάδες στο τέλος Φεβρουαρίου.

Ο δείκτης για τον πληθωρισμό σε ορίζοντας ενός έτους σημείωσε μικρή άνοδο στο 4% από 3,3% ενώ σε βάθος πέντε ετών αυξήθηκε στο 3% από 2,9%.

Ευρώπη

Κρατούν προς το παρόν τα κέρδη τους οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες, μετά το σενάριο αύξησης του κοινού "οπλοστασίου" EFSF-ESM, πρόταση που είναι πρόθυμη να εξετάσει και η καγκελάριος Μέρκελ καθώς δεν αντιβαίνει στην γερμανική άποψη για διατήρηση του ύψους των κεφαλαίων του ESM.

Ο FTSE το Λονδίνο σημείωνει κέρδη 0,37% στις 5.963 μονάδες, ο CAC στο Παρίσι κερδίζει 0,31% στις 3.591 μονάδες, ενώ ο DAX στη Φρανκφούρτη βρίσκεται στο +0,26% και τις 7.162 μονάδες.

Τράπεζες, μεταλλευτικές και πετρελαϊκές σημειώνουν άνοδο ενώ στον αντίποδα πτώση σημειώνει ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας μετά την καθίζηση λόγω της κρίσης, που κατέγραφε σε δημοσίευμα του και το Bloomberg.

Στις τράπεζες σημαντικά κέρδη σημειώνουν οι RBS, μετά την αναβάθμιση της σύστασης από τη UBS σε buy, καθώς και οι LLoyds και Barclays.

Στις πετρελαϊκές, κέρδη σημειώνει η Tullow Oil λόγω της ανακάλυψης κοιτάσματος στην Γκάνα, ενώ κέρδη σημειώνουν και οι Rio Tinto και Anglo American, κατά 2,6% και 0,78% αντίστοιχα.

Στις αυτοκινητοβιομηχανίες, απώλειες για τις Porsche, Daimler, μετά από υποβαθμίσεις για τις συστάσεις τους από την Bernstein και για την BMW, ως αποτέλεσμα τη γενικότερου κλίματος στον κλάδο.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.