ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μικρές διακυμάνσεις στη Wall

23:18 - 16 Μαρ 2012 | Σχόλια Αγοράς
Παραμένουν οι ανησυχίες για τις υπόλοιπες αδύναμες χώρες της ευρωζώνης.
Οι ευρωπαϊκές εξελίξεις στα δομικά ζητήματα των μηχανισμών στήριξης καθώς και τα μακροοικονομικά στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα έδωσαν τον σημερινό παλμό στις διεθνείς αγορές, με την Ευρώπη να κρατά μέχρι τέλους το θετικό πρόσημο και τη Wall να κλείνει με μεικτά πρόσημα.

Wall

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν τελικά οι αμερικανικοί δείκτες, σε μία συνεδρίαση που κυριάρχησε η νευρικότητα.  Μπορεί το ελληνικό ζήτημα να δείχνει ότι παίρνει το δρόμο του, ωστόσο, οι αναλυτές επισημαίνουν τα προβλήματα που έχουν κι άλλες αδύναμες χώρες της Ζώνης, με τους επενδυτές να αναμένουν τις εξελίξεις. Παράλληλα, τους αγοραστές κράτησαν και τα υψηλά επίπεδα των δεικτών, περιμένοντας να υπάρξει διόρθωση κοντά στις αντιστάσεις.

Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow υποχώρησε 0,15% στις 13.233 μονάδες, ο Nasdaq βρέθηκε στις 3.055 μονάδες και στο -0,04% και ο S&P 500 ενισχύθηκε 0,11% στις 1.404 μονάδες.

Το κλίμα χάλασε και η πτώση που κατέγραψε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Thomson Reuters, αφού υποχώρησε στις 74,3 μονάδες από 75,3 μονάδες στο τέλος Φεβρουαρίου.

Ο δείκτης για τον πληθωρισμό σε ορίζοντας ενός έτους σημείωσε μικρή άνοδο στο 4% από 3,3% ενώ σε βάθος πέντε ετών αυξήθηκε στο 3% από 2,9%.

Ωστόσο, αισιόδοξοι για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας εμφανίζονται οι επενδυτές, σύμφωνα με τα στοιχεία έκθεσης του οίκου αξιολόγησης Fitch. Όπως επισημαίνει όμως ο οίκος, η μεγαλύτερη απειλή, κατά τους επενδυτές, για την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας είναι η ευρωπαϊκή κρίση χρέους, με αιχμή την έλλειψη σταθερότητας στην Ευρωζώνη.

Κατά τη Fitch, το 62% των επενδυτών εκτιμά πως για το 2012 η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας θα κινηθεί μεταξύ 2% και 3%. Το 60% των συμμετεχόντων στην έρευνα του οίκου χαρακτηρίζει κρίσιμη για τις ΗΠΑ τη δημοσιονομική σταθερότητα στην Ευρωζώνη.


Ευρώπη

Κράτησαν ως το τέλος το θετικό τους πρόσημο οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες, μετά το σενάριο αύξησης του κοινού "οπλοστασίου" EFSF-ESM, πρόταση που είναι πρόθυμη να εξετάσει και η καγκελάριος Μέρκελ καθώς δεν αντιβαίνει στην γερμανική άποψη για διατήρηση του ύψους των κεφαλαίων του ESM.

Ο FTSE το Λονδίνο σημείωσε κέρδη 0,42% στις 5.966 μονάδες, ο CAC στο Παρίσι κέρδισε 0,41% στις 3.595 μονάδες, ενώ ο DAX στη Φρανκφούρτη βρέθηκε στο +0,19% και τις 7.158 μονάδες.

Τράπεζες, μεταλλευτικές και πετρελαϊκές σημείωσαν άνοδο ενώ στον αντίποδα με πτώση έκλεισε ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας μετά την καθίζηση λόγω της κρίσης, που κατέγραφε σε δημοσίευμα του και το Bloomberg.

Στις τράπεζες σημαντικά κέρδη σημείωσαν οι RBS, μετά την αναβάθμιση της σύστασης από τη UBS σε buy, καθώς και οι LLoyds και Barclays.

Παράλληλα, ανησυχίες προκάλεσε η αναρρίχηση σε επίπεδα-ρεκόρ για το 2011 του δημόσιου χρέους της Ισπανίας, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Κεντρική Τράπεζα της χώρας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο, διαμορφώθηκε στα τέλη του 2011 στο 68,5% του ΑΕΠ από 61,2% στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς.

Πρόκειται για ποσοστό που ξεπερνά το όριο της ΕΕ του 60%, ενώ αποτελεί το υψηλότερο ποσοστό από το 1995 που δημοσιεύονται στοιχεία στη συγκεκριμένη μορφή.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.