ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τεχνολογικό στήριγμα βρίσκει η Wall

17:14 - 19 Μαρ 2012 | Σχόλια Αγοράς
Ρευστοποιήσεις στην Ευρώπη.
Ο τεχνολογικός κλάδος αναδεικνύεται σήμερα το στήριγμα των αμερικανικών αγορών, με το μέρισμα της Apple να μετατρέπεται σε "δόλωμα" για την επανατοποθέτηση των δύσπιστων επενδυτών που αμφισβητούσαν τα περιθώρια ανόδου της Wall. Πιέσεις ασκούνται στους ευρωπαϊκούς δείκτες, την ώρα που οι επενδυτές αναμένουν τις ευρωπαϊκές εξελίξεις κατοχυρώνοντας παράλληλα τα κέρδη των προηγούμενων ημερών.

Wall Street

Να αποκοπεί από τις πιέσεις που ασκούνται στο δείκτη Dow προσπαθεί η Wall κατά τις σημερινές συναλλαγές, μετά από ένα άκρως νευρικό ξεκίνημα.

Ο δείκτης Dow υποχωρεί 0,06% στις 13.224 μονάδες, ο Nasdaq ενισχύεται 0,24% στις 3.063 μονάδες και ο S&P 500 σημειώνει κέρδη 0,15% στις 1.406 μονάδες.

Στήριγμα στον τεχνολογικό κλάδο παρέχει η ανακοίνωση για διανομή τριμηνιαίου μερίσματος ύψους 2,65 δολ ανά μετοχή από την Apple. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του αμερικανικού κολοσσού, η διανομή μερίσματος αναμένεται να ξεκινήσει στη διάρκεια του τέταρτου τριμήνου του 2012.

Παράλληλα η Apple γνωστοποίησε πως θα προχωρήσει σε πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών ύψους 10 δισ. δολαρίων.
Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει στις 30 Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους.

Ευρώπη

Πτωτικά κινούνται από την αρχή της συνεδρίασης οι ευρωαγορές, καθώς οι επενδυτές προχωρούν σε ρευστοποιήσεις των κερδών τους. Μοναδικό αξιοσημείωτο γεγονός η εξαγορά της δεύτερης μεγαλύτερης μεταφορικής στην Ευρώπη TNT Express από τον κολοσσό της UPS.

Στο Λονδίνο, ο FTSE υποχωρεί κατά 0,05% στις 5.963 μονάδες, κατά 0,46% υποχωρεί ο CAC στο Παρίσι στις 3.578 μονάδες, ενώ 0,31% χάνει ο DAX στις 7.136 μονάδες.

Βαρίδι όμως αποτελούν οι τράπεζες αλλά και οι μεταλλευτικές εταιρείες. Αιτία είναι η στάση αναμονής των επενδυτών μέχρι να ολοκληρωθεί και ο σκόπελος της πλήρωμης των ελληνικών CDS που..επί μήνες περιβαλλόταν από τρομακτικά σενάρια για τις αγορές. Από ότι φαίνεται πάντως το ποσό που θα πληρωθεί δε θα είναι ιδιαίτερα υψηλό και θα αντιστοιχεί γύρω στα 2,5 δισ. ευρώ.

Στη Γαλλία, η Societe Generale υποχωρεί κατά 0,77%, η Credit Agricole κατά 1,12%, ενώ πτώση 1,5% σημειώνει ο κολοσσός του λιανεμπορίου Carrefour και η αυτοκινητοβιομηχανία Renault.

Στην Βρετανία, κατά 1,6% υποχωρεί η LLoyds, ενώ σημαντικές είναι οι απώλειες για τις εμπορευματικές μετοχές όπως οι Kazahkmys, Vedamta, Fresnillo, καθώς και της πετρελαϊκής Tullow Oil, μετά την υποβάθμιση της από HSBC και UBS.

Στην αβεβαιότητα συμβάλει και η πρόθεση να επαναδιαπραγματευθεί την ευρωπαϊκή δημοσιονομική συνθήκη όπως επανέλαβε με δήλωσή του σήμερα το πρωϊ στο γαλλικό ραδιόφωνο France Info ο σοσιαλιστής υποψήφιος για την προεδρία Φρανσουά Ολάντ.

Σε αντίθεση με προηγούμενες δηλώσεις όπου μιλούσε για προσθήκη ενός κεφαλαίου για την ανάπτυξη, σήμερα υπογράμμισε ότι θα επιδιώξει την επαναδιαπραγμάτευση της Συνθήκης "στο σύνολό της".

«Αυτή η συνθήκη» δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ «έχει αποκλειστικά και μόνο πειθαρχικό και τιμωρητικό χαρακτήρα. Θέτει στόχους που ποτέ δεν θα τους πετύχει, εάν δεν υπάρξει ανάπτυξη. Επομένως θα ζητήσω την επαναδιαπραγμάτευση του συνόλου της συνθήκης, ώστε να συμπληρωθεί με την ανάπτυξη».
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.