ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

'Συγκρατήθηκε' η Wall

23:17 - 22 Μαρ 2012 | Σχόλια Αγοράς
Έντονες ρευστοποιήσεις στην Ευρώπη

Οι ανησυχίες για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας και ιδιαίτερα για τις αδύναμες χώρες, έχει προβληματίσει τους επενδυτές που κρατούν πλέον "μικρό καλάθι" μέχρι να βρουν καταλύτη για επανατοποθέτηση.

Wall Street

Το πρόσημο της Ευρώπης ακολούθησε και η Wall Street, με τους επενδυτές προβληματίζονται από τα στοιχεία που αφορούν τόσο τη συρρίκνωση της κινέζικης βιομηχανικής δραστηριότητας της Κίνας τον Μάρτιο, όσο και τα στοιχεία που μαρτυρούν οριακή ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας στη Γερμανία. Όλα αυτά παρότι οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας υποχώρησαν σε χαμηλό τεσσάρων ετών κάτω από τις 350 χιλ. αιτήσεις, γεγονός που μαρτυρά ότι η κατάσταση στην απασχόληση συνεχίζει να βελτιώνεται.

Ο Dow υποχώρησε κατά 0,53% στις 13.055 μονάδες, ο Nasdaq έχασε 0,37% στις 3.064 μονάδες, ενώ ο S&P500 σημείωσε πτώση 0,66% στις 1.394 μονάδες.

Πιέσεις ασκεί στους δείκτες και η νέα έκθεση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου (ESRB), το οποίο αναφέρει ότι οι κίνδυνοι για την ευρωπαϊκή οικονομία δεν έχουν εξαφανιστεί, προειδοποιώντας κατά της δημιουργίας λανθασμένων εντυπώσεων στην αγορά.

Ωστόσο, στην ανακοίνωσή του το ESRB αναγνωρίζει ότι η ευρωπαϊκή οικονομία έχει σταθεροποιηθεί από τον Δεκέμβριο, κάνοντας λόγω για ελαστικοποίηση του χρηματοπιστωτικού κλάδου. Παράλληλα, το Συμβούλιο καλεί τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της ΕΕ να ενισχύσουν τους ισολογισμούς τους, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για διορθωτικές πράξεις σε περίπτωση πιστωτικού κραχ".

Ανοδικά κινήθηκε το Φεβρουάριο ο δείκτης των δεικτών, αφού αυξήθηκε κατά 0,7% τον προηγούμενο μήνα. Αμετάβλητες ωστόσο, παρέμειναν οι τιμές κατοικιών στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ σε ετήσια βάση οι τιμές κατοικιών κατέγραψαν πτώση 0,8%.

Ευρώπη

Σημαντικές απώλειες σημείωσαν οι κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές, με τις μεταλλευτικές να αναδεικνύονται βαρίδι, μετά την υποχώρηση των παραγγελιών σε χαμηλό τεσσάρων μηνών σύμφωνα με τον δείκτη της HSBC.

Ο FTSE στο Λονδίνο υποχώρησε 0,79% στις 5.846 μονάδες, ο CAC στο Παρίσι έχασε 1,56% στις 3.472 μονάδες και ο DAX στη Φρανκφούρτη υποχώρησε κάτω από τις 7.000 και πιο συγκεκριμένα στις 6.981 με πτώση 1,27%.

Ειδικότερα, απώλειες 1,33% σημείωσε η Evraz, πτώση 6% για τη Fresnillo, κατά 2,7% υποχώρησε η Anglo American, ενώ η Rio Tinto υποχώρησε κατά 3%.

Πιέσεις παράλληλα δέχτηκαν οι τράπεζες. Στην Αγγλία, κατά 2,74% υποχώρησε η RBS, πτώση 2,28% για τη Lloyds, ενώ η Barclays έχασε 2,5%.Στη Γαλλία, απώλειες πάνω από 2,5% για τις τρεις μεγάλες τράπεζες SocGen, BNP Paribas και Credit Agricole.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία, ο δείκτης PMI της βιομηχανίας της Κίνας υποχώρησε τον Μάρτιο στις 48,1 μονάδες από 49,6 μονάδες τον Φεβρουάριο (κάθε τιμή του δείκτη κάτω από τις 50 μονάδες υποδηλώνει μείωση της παραγωγής).

Κάτω από τις 50 μονάδες κινήθηκε τον Μάρτιο ο δείκτης PMI και για τη γερμανική βιομηχανία. Ο σύνθετος δείκτης PMI για τη δραστηριότητα στη βιομηχανία και τον τομέα υπηρεσιών της Ευρωζώνης μειώθηκε στις 48,7 μονάδες από 49,3 τον Φεβρουάριο.

Μεγαλύτερη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας καταγράφεται στην Ιταλία και την Ισπανία και το γεγονός αυτό προκάλεσε την αύξηση της απόδοσης των ομολόγων τους, καθώς οι επενδυτές φοβούνται το ενδεχόμενο μίας βαθιάς ύφεσης των δύο αυτών μεγάλων οικονομιών της Ευρωζώνης, όπως αναφέρει δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας Financial Times.

Η απόδοση των 10ετών ισπανικών ομολόγων αυξήθηκε σήμερα το πρωί κατά 14 μονάδες βάσης (0,14 της ποσοστιαίας μονάδας) στο 5,53% και των αντίστοιχων ιταλικών ομολόγων κατά 11 μονάδες βάσης στ0 5,08%.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.