ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χ.Α.: Σφυροκόπημα στις τράπεζες

12:18 - 27 Μαρ 2012 | Σχόλια Αγοράς
Κέρδη σημειώνουν οι κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές.

Σοβαρές απώλειες καταγράφουν για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση, σε σημείο που οι επενδυτές να ανησυχούν για τις τιμές στις οποίες θα πραγματοποιηθούν οι αυξκήσεις κεφαλαίου με συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών προκειμένου να διασφαλίσουν τον ιδιωτικό τους χαρακτήρα μετά το ΤΧΣ. Ήδη στην αγορά ακούγονται φήμες για τιμές 50% χαμηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών, ενώ το παράδειγμα της Κύπρου, που δεν κατάφερε να πετύχει το 100% της κάλυψης, αποθαρρύνει τους τραπεζίτες.

 

Από την άλλη, η τρέχουσα εβδομάδα, είναι εβδομάδα εταιρικών αποτελεσμάτων και η προσοχή εστιάζεται σε ΜΕΤΚΑ, Μυτιληναίο, ΔΕΗ, Folli κ.ά. Το παρήγορο είναι ότι η αγορά έχει χτίσει βάση στα επίπεδα μεταξύ των 760 – 770 μονάδων.

 

Το ανησυχητικό είναι ότι δεν υπάρχει... αγορά, αφού οι συναλλαγές έχουν “σμικρυνθεί”. Μετά από περίπου δύο ώρες μεετά το άνοιγμα, ο τζίρος διαμορφώνεται λίγο πάνω από 10 εκατ. ευρώ. Πτώση κοντά στο 6% για την Eurobank και το Τ.Τ., πάνω από 3% υποχωρεί η Πειραιώς, κοντά στο 1,5% Alpha και Πειραιώς και αμετάβλητη στα 2,28 η ΕΤΕ. Και πάλι αντίδραση έχει βγει για τη ΔΕΗ, στα 3,86 και τον ΟΤΕ, στα 3,21 ευρώ, ενώ ανοδικά κινείται και ο ΟΠΑΠ, στα 7,48 ευρώ. Θετικό πρόσημο και πάλι για τα ΕΛΠΕ.

 

Ευρώπη

 

Κέρδη σημειώνουν αυτή την ώρα οι κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές, παίρνοντας τη σκυτάλη από τα κέρδη που σημείωσαν Wall και ασιατικές αγορές με αφορμή τα σχόλια του επικεφαλής της Fed Μπεν Μπερνάνκι πως η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ θα διατηρήσει τη χαλαρή της νομισματική πολιτική και τα πολύ χαμηλά επιτόκια για να βελτιώσει το κλίμα στην αγορά εργασίας.

 

 

Στο επίκεντρο των κερδών βρίσκεται ο τραπεζικός κλάδος, με αιχμή του δόρατος την RBS που σημειώνει άλμα 6,5% μετά το δημοσίευμα του BBC που ανέφερε πως η βρετανική κυβέρνηση είναι σε συζητήσεις με fund του Abu Dhabi για να πωλήσει το 1/3 του μεριδίου της στην τράπεζα. Κέρδη 2,87% και για τη Lloyds, ενώ κατά 3,47 αναρριχάται η Barclays.

 

 

Στη Γερμανία, κέρδη πάνω από 1% σημειώνουν οι Commerzbank και Deutsche Bank ενώ σημαντική άνοδο σημειώνει η Lufthansa μετά την αναβάθμιση της σύστασης για τη μετοχή της εταιρείας από την JP Morgan. Κέρδη κοντά στο 1% και για τις τρεις μεγαλύτερες γαλλικές τράπεζες Societe Generale, BNP Paribas και Credit Agricole.

 

 

Κέρδη 0,62% για τον FTSE στο Λονδίνο στις 5.940 μονάδες, ο CAC στο Παρίσι κερδίζει 0,91% στις 3.534 μονάδες ενώ ο DAX στη Φρανκφούρτη σημειώνει κέρδη 0,96% στις 7.147 μονάδες.

 

Στ.Κ.Χαρίτος

 

Δ. Κώτσος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.