ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΧΑ: Το βλέμμα στα blue chips

10:12 - 29 Μαρ 2012 | Σχόλια Αγοράς
Τι βλέπουν οι χρηματιστηριακές για σήμερα.

Ρόλερ-κόστερ θύμισε η χθεσινή συνεδρίαση για την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά και δη για τις τράπεζες, καθώς οι διακυμάνσεις ήταν έντονες. Μετά από ένα ανοδικό άνοιγμα, το οποίο στη συνέχεια έγινε έντονη πτώση έως 1,18%, για να γυρίσει αργότερα... ανοδικά στο +1,17%, η μπίλια τελικά δεν έκατσε ούτε στο κόκκινο ούτε στο πράσινο, καθώς ο γενικός δείκτης έκλεισε στα ίδια με τα χθεσινά επίπεδα, ήτοι στις 752,64 μονάδες με οριακές απώλειες 0,01%.

 

Κύριες υπεύθυνες για τις έντονες διακυμάνσεις οι τράπεζες, οι οποίες βρίσκονται υπό το βάρος των εξελίξεων για τις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις που θα δημιουργήσουν το πλαίσιο στήριξης τους μετά την ολοκλήρωση του PSI. Ο τραπεζικός κλάδος έκλεισε με απώλειες 0,85% στις 320,35 μονάδες,ενώ βρέθηκε ενδοασυνεδριακά στο -3,24% αλλά και στο +4,59%. Με τη σημερινή πτώση, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε ένα επταήμερο πτωτικό σερί, με τις απώλειες να ξεπερνούν το 19%.

 

Μάλιστα, μόλις λίγα λεπτά πριν την λήξη της συνεδρίασης έγινε γνωστή η παράταση της προθεσμίας ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του 2011 έως τις 20 Απριλίου, τα οποία θα ενσωματώσουν και τις ζημίες που προκλήθηκαν από το haircut στα ελληνικά ομόλογα.

Την παράσταση έκλεψε η Πειραιώς, η οποία αν και έκλεισε στο +5,70% και στα 0,3150 ευρώ, βρέθηκε νωρίτερα ακόμη και στο +14,7%. Αρνητικός πρωταγωνιστής του κλάδου η Εθνική, η οποία τελικά έκλεισε με απώλειες 2,80% στα 2,08 ευρώ, με τον τζίρο να ξεπερνά τα 10 εκατ. ευρώ. Στα ίδια με τα χθεσινά επίπεδα η Alpha Bank, σταθερή στα 1,07 ευρώ, η Eurobank στο +2,4% και στα 0,6760 ευρώ και το ΤΤ στο +3,04% και στα 0,44 ευρώ.

 

Στον 20αρη, έντονες ρευστοποιήσεις υπήρξαν στον ΟΤΕ (-3,73%), στον Μυτιληναίο (-3,06%), στη ΔΕΗ (-2,86%) και στη MIG η οποία έκλεισε κάτω από τα 30 λεπτά, στα 0,2930 ευρώ μετά από απώλειες 4,25%. Εκτός 20αρη, αξιοσημείωση ήταν η συμπεριφορά της ΜΕΤΚΑ, η οποία με τζίρο που ξεπέρασε το 1,1 εκατ. ευρώ έκλεισε με κέρδη 6,29% στα 7,43 ευρώ, ενώ πίσω δεν έμεινε και η Motor Oil, στην οποία ο τζίρος έφτασε στα 1,3 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας κέρδη 0,97% στα 6,25 ευρώ.

 

Η Ελλάδα πρέπει να ξεπεράσει τα ταμπού των απολύσεων στο Δημόσιο και της κατάργησης δημόσιων οργανισμών, δήλωσε την Τετάρτη, από το Λονδίνο, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Ελλάδα, Πολ Τόμσεν. «Η Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπίσει τα ταμπού της. Έως τώρα υπάρχει ένα ταμπού για την υποχρεωτική απόλυση υπαλλήλων στο Δημόσιο, όπου θεωρείται ένας υπερστελεχωμένος τομέας. Υπάρχει ακόμα ένα ταμπού για την κατάργηση οργανισμών που δεν χρειάζονται πλέον», ανέφερε χαρακτηριστικά. Σημείωσε ακόμη ότι δεν υπάρχει άλλο περιθώριο για αυξήσεις φόρων ή οριζόντιων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις. Εκτίμησε τέλος ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί μια δεκαετία ή ίσως ακόμη περισσότερο για να καταστεί πλήρως ανταγωνιστική.

 

Σημαντική ανάπτυξη μεγεθών κατέγραψε, για δεύτερη συνεχή χρονιά, το 2011 ο όμιλος Μυτιληναίου χάρη στην ισχυρή αύξηση των εξαγωγών, που ξεπέρασαν τα €1,2δισ. και την έναρξη συνεισφοράς από τον Τομέα της Ενέργειας. Σύμφωνα με τον όμιλο, η επίδοση αυτή επιτεύχθηκε παρά τη μειωμένη κερδοφορία του τομέα της Μεταλλουργίας, που επηρεάσθηκε αρνητικά τόσο από τις εξελίξεις στις διεθνείς αγορές όσο και από τις αυξημένες κοστολογικές πιέσεις, που προήλθαν από εγχώριους παράγοντες και επηρέασαν αρνητικά το συγκεκριμένο τομέα, ιδιαίτερα στο β' εξάμηνο του έτους. Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών το 2011 για τον Όμιλο διαμορφώθηκε στα €1.571,0εκατ. έναντι των €969,0εκατ. το 2010, ενώ τα (EBITDA) ανήλθαν σε €208,7εκατ. από €160,3εκατ. το 2010. Τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν σε €42,6εκατ. από €46,2εκατ. το προηγούμενο έτος. Σημειώνεται ότι στα παραπάνω μεγέθη για λόγους ορθής σύγκρισης, δεν συμπεριλαμβάνεται στον κύκλο εργασιών και στα EBITDA του 2010 το μη επαναλαμβανόμενο έσοδο ύψους €32,4εκατ., το οποίο αφορά στην προεξόφληση εσόδων έργων της θυγατρικής εταιρείας της ΜΕΤΚΑ, ΕΤΑΔΕ, η οποία πωλήθηκε τον Ιανουάριο του 2010 στην εταιρεία ΤΕΡΝΑ. H αντίστοιχη επίπτωση στα καθαρά κέρδη μετά από δικαιώματα μειοψηφίας του 2010 ανέρχεται σε €14,6εκατ. Ο Τομέας Έργων EPC παρουσίασε την ισχυρότερη αύξηση μεγεθών το 2011, καταγράφοντας ιστορικό υψηλό πωλήσεων και κερδοφορίας. Συγκεκριμένα, ο κύκλος εργασιών της ΜΕΤΚΑ ανήλθε στα €1.003,7εκατ. από €581.3εκατ. το 2010, αύξηση που αποδίδεται στη σημαντική επιτάχυνση εκτέλεσης των υπογεγραμμένων συμβάσεων στο εξωτερικό, και ειδικότερα στις αγορές της Τουρκίας και της Συρίας. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε €161,6εκατ. από €101,3εκατ., ενώ το περιθώριο κέρδους EBITDA διαμορφώθηκε στο 16,1%. Όσον αφορά στα καθαρά κέρδη, αυτά ανήλθαν σε €115,0εκατ. από €60,7εκατ. το 2010. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, οι επιδόσεις της ΜΕΤΚΑ ήταν ο βασικός μοχλός εκτίναξης των αποτελεσμάτων του Ομίλου. Η επίδοσή της στις αγορές του εξωτερικού, που ενίσχυσε σημαντικά τις πωλήσεις της, αλλά και η καταγραφή κερδών για πρώτη φορά από τον τομέα Ενέργειας, οδήγησαν τα μεγέθη του Ομίλου σε επίπεδα πολύ υψηλότερα των εκτιμήσεων. Η Διοίκηση ανακοίνωσε ότι θα προτείνει στη Γενική Συνέλευση των μετόχων (8 Μαΐου) την διανομή μερίσματος ύψους €0,75/μετοχή, ενώ ως ημερομηνία αποκοπής δικαιώματος έχει ορισθεί η 10η Μαΐου 2012. Εν τω μεταξύ, η διοίκηση προχωρά στην υλοποίηση ενός νέου φιλόδοξου προγράμματος περιορισμού του λειτουργικού κόστους, στο οποίο εντάσσεται και η αρχική συμφωνία για την εξαγορά του τομέα δραστηριότητας βωξίτη της S&B στην Ελλάδα, με στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του Τομέα Μεταλλουργίας για την επόμενη εικοσαετία. Το πρόγραμμα «ΜΕΛΛΟΝ» περιλαμβάνει 10 σημεία, τα οποία η εταιρεία επεξεργάζεται παράλληλα, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το τέλος του 2013.

 

Τέλος, Την πρόθεσή του να υποβάλει επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος από κοινού με τη Motor Oil και την κοινών συμφερόντων «Μ και Μ Ανώνυμη Εταιρεία Φυσικού Αερίου», με σκοπό την εξαγορά του 100% του Ομίλου ΔΕΠΑ εξαιρουμένης κατά το 100% της θυγατρικής της εταιρείας «Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Αερίου Α.Ε.», ανακοίνωσε ο Όμιλος Μυτιληναίου. Η κοινή εταιρεία των δύο Ομίλων «Μ και Μ Ανώνυμη Εταιρεία Φυσικού Αερίου» ορίστηκε επικεφαλής της κοινοπραξίας για τους σκοπούς της υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος με ποσοστό συμμετοχής 34%, ενώ οι Motor Oil και Μυτιληναίος θα συμμετέχουν με ποσοστό 33% έκαστη αντιστοίχως. «Η πρόθεση της Εταιρείας να συμμετάσχει στην εν λόγω διαγωνιστική διαδικασία ταυτίζεται με τη στρατηγική και τη δραστηριότητα των εταιρειών του Ομίλου Μυτιληναίος», επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση.

 

Marfin

Η ανακεφαλαίωση των τραπεζών και εταιρικά αποτελέσματα των Intralot και Folli Follie θα βρεθούν στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος.

 

Euroxx

Αναμένει μικρές διακυμάνσεις με χαμηλούς όγκους.

 

Eurobank

Αναμένει η αγορά να διατηρηθεί σε αρνητική τροχιά με χαμηλούς όγκους συναλλαγών.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.