ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σκηνικό αναταραχής στις αγορές

14:25 - 09 Απρ 2012 | Σχόλια Αγοράς
Κλειστή η Ευρώπη. Κάτω τα futures. Απώλειες στην Ασία.

Σε σκηνικό αναταραχής υποδέχονται τη νέα εβδομάδα οι αγορές, καθώς πέραν της αναταραχής στην Ισπανία στον απόηχο της αποτυχημένης δημοπρασίας και της κατακόρυφης αύξησης του κόστους δανεισμού, φόβοι προστέθηκαν τόσο για τις ΗΠΑ όσο και για την Κίνα.

 

Ανησυχίες

 

Αναφορικά με την Ισπανία, την πεποίθηση του ότι «η Ισπανία θα τα καταφέρει στηριζόμενη στις δικές της δυνάμεις» επιβεβαίωσε με δηλώσεις του ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λούις Ντε Γκουίντος, διαψεύδοντας δημοσιεύματα που μιλούν για πιέσεις Βρυξελλών για πακέτο βοήθειας.Παραδέχεται ότι έγιναν λάθη στο παρελθόν, αλλά τονίζει ότι η νέα κυβέρνηση διαθέτει ισχυρή λαϊκή εντολή για να περάσει μέτρα λιτότητας και μεταρρυθμίσεις.

 

Στις ΗΠΑ ανησυχία προκάλεσε ο περιορισμένος ρυθμός δημιουργίας θέσεων εργασίας, που έβαλε στοπ στα ενθαρρυντικά στοιχεία για την απασχόληση. Ο αριθμός αυτός υποχώρησε στις 120.000 θέσεις εργασίας, πέφτοντας κάτω από τις 200.000 για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο. Το γεγονός αυτό αυξάνει τις πιθανότητες για πτωτική κίνηση των δεικτών, ενώ τα futures είναι στο κόκκινο.

 

Στην Κίνα ο πληθωρισμός σημείωσε αύξηση κατά 3,6% το Μάρτιο σε ετήσια βάση έναντι εκτιμήσεων για 3,3% και αυτό δυσκολεύει τις προσπάθειες «ποσοτικής χαλάρωσης» που επιχειρούν οι Κινέζοι αξιωματούχοι προκειμένου να διατηρήσουν αυξημένους ρυθμούς ανάπτυξης. Οι προοπτικές για τον πληθωρισμό στην Κίνα, δείχνουν ακόμα μεγαλύτερη αύξηση στο μέλλον και αυτό θα μπορούσε να είναι αρνητικό για την παγκόσμια οικονομία καθώς θα ωθούσε την Κίνα στη λήψη μέτρων.

 

Ασία

 

Νωρίτερα, απώλειες σημείωσαν οι κυριότερες ασιατικές αγορές καθώς ο κινέζικος πληθωρισμός επιταχύνθηκε τον Μάρτιο, τα στοιχεία για την αμερικανική απασχόληση ήταν κατώτερα του αναμενομένου, ενώ το ενισχυμένο γεν έπληξε τους εξαγωγείς.

 

Ο πληθωρισμός στην Κίνα εκτινάχθηκε στο 3,6% τον Μάρτιο, από 3,2% τον προηγούμενο μήνα κάνοντας αρκετούς αναλυτέςΑρκετοί να εκτιμούν ότι αλλάζουν τα δεδομένα ως προς τις ελπίδες για νέες κινήσεις χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής στην δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.

Ο Nikkei στο Τόκυο υποχώρησε κατά 1,74% κατρακυλώντας για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα, ο Shanghai στην Κίνα έχασε 0,6%, ο Kospi στη Σεούλ σημείωσε απώλειες 1,6%, ενώ κλειστές ήταν οι αγορές στην Αυστραλία λόγω αργίας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.