ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κοιτάζει και πάλι ψηλά το ΧΑ

10:29 - 11 Απρ 2012 | Σχόλια Αγοράς
Τί βλέπουν οι χρηματιστηριακές για σήμερα.

Απογειώθηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση ο τραπεζικός κλάδος με κέρδη 21% έπειτα από δύο συνεδριάσεις με την αγορά κλειστή, εν όψει της ανακοίνωσης του τρόπου με τον οποίο θα λάβει το ΤΧΣ τα απαραίτητα διαθέσιμα κεφάλαια για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.Η λύση η οποία κερδίζει έδαφος προβλέπει εγγύηση των νέων ομολόγων που πήραν οι τράπεζες με το PSI από το ειδικό ταμείο διάσωσης το ΕFSF.

 

Συγκεκριμένα οι τράπεζες θα παραχωρήσουν σε εταιρία ειδικού σκοπού τα ομόλογα που πήραν με το PSI και τα οποία σήμερα διαπραγματεύονται περίπου 80% χαμηλότερα από την ονομαστική τους αξία. Το ελληνικό Δημόσιο θα εγγυηθεί με κατάθεση -προφανώς από τα κεφάλαια που θα δοθούν για την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών στο πλαίσιο της συμφωνίας για το PSI- την τρέχουσα αξία των συγκεκριμένων ομολόγων και θα εξασφαλιστεί έτσι η εγγύηση τους από το ΕFSF. Με αυτόν τον τρόπο οι τράπεζες μέσω της συμμετοχής τους στην εταιρία ειδικού σκοπού θα γράψουν κέρδη τα οποία θα αντιλογίσουν με μέρος της ζημίας από το κούρεμα.

Πρόκειται δηλαδή για μια μόχλευση στις τιμές των νέων ομολόγων προκειμένου να περιοριστούν, πιθανώς έως και 8 δισ. ευρώ οι ζημίες των τραπεζών από το κούρεμα. Ταυτόχρονα φαίνεται ότι υπάρχει σύγκλιση και όσον αφορά τον φορολογικό και λογιστικό χειρισμό από τις τράπεζες της ζημίας από το PSI, γεγονός που μειώνει επιπλέον τη ζημία.

 

Κέρδη 28,65% για την Eurobank και όγκο 4,053 εκατ. τεμαχίων, 27,31% ενισχύθηκε η Πειραιώς, στα 0,3310 ευρώ και με όγκο 11 εκατ. τεμαχίων, 27,08% η Alpha, στο 1,07 ευρώ και 7,231 εκατ. τεμάχια, 25,38% ενισχύθηκε το Τ.Τ., στα 0,499 ευρώ με 2 εκατ. τεμάχια, 24,24% η μετοχή της Εθνικής, στα 2,05 ευρώ με 9,2 εκατ. τεμάχια. Επίσης κέρδη 19,82% για την Marfin Popular, στα 0,26 ευρώ και 7,725 ενισχύθηκε η Κύπρου, στα 0,53 ευρώ. Μεγάλη ήταν η αντίδραση για την Ελλάκτωρ, με κέρδη άνω του 5%, Μυτιληναίο 4%, ΕΛΠΕ 3%, Τιτάν 2,74%, ΟΤΕ 2,69% και Motor Oil 1,68%. Οι συναλλαγές ήταν υποτονικές, στα 60 εκατ. ευρώ, αλλά με 4,5 εκατ. ευρώ πακέτα. Από τα 60 εκατ. ευρώ που ήταν ο συνολικός τζίρος, τα 32 εκατ. ευρώ έγιναν στις τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες και την Κύπρου. Ο γενικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 3,17% επιστρέφοντας στις 730,03 μονάδες.


Τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών για τις 6 Μαΐου αναμένεται να ζητήσει σήμερα ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, με τον οποίο θα συναντηθεί στις 5 το απόγευμα. Θα προηγηθεί συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για το Προεδρικό Διάταγμα Διαλύσεως της Βουλής και προκηρύξεως εκλογών. Μιλώντας εχθές στην κρατική τηλεόραση, ο πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος, σημείωσε ότι χθες ήταν η τελευταία μέρα του Κοινοβουλίου με την παρούσα σύνθεση και πρόσθεσε ότι σήμερα αναμένεται η προκήρυξη των εκλογών και η ημερομηνία σύγκλησης της νέας Βουλής.

 

Eurobank

 

Το ενδιαφέρον των επενδυτών παραμένει στραμμένο στα ζητήματα που αφορούν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και θα περιμέναμε από την αγορά να συνεχίσει σε θετικό κλίμα σήμερα, αν και σε ηπιότερο ρυθμό.

 

Marfin

 

Οι τράπεζες αναμένεται να ξαναβρεθούν στο επίκεντρο, ενώ ενδιαφέρον ενδέχεται να συγκεντρώσει και η ΔΕΗ λόγω της πιθανής αύξησης των τιμολογίων μετά τις εκλογές.

 

Euroxx

 

Αναμένεται περαιτέρω ενίσχυση του Γενικού Δείκτη εν μέσω φημών για εγγύηση του EFSF στα νέα ομόλογα που πήραν οι Τράπεζες κατά τη διαδικασία του PSI.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.