ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΧΑ: Μία Coca Cola...σκέτη

10:29 - 19 Απρ 2012 | Σχόλια Αγοράς
Τι βλέπουν οι χρηματιστηριακές για σήμερα.

Μία Coca Cola...σκέτη θα μπορούσε να είναι η περιγραφή των περισσότερων συναλλαγών σε μία από τις πλέον άνευρες συνεδριάσεις της χρονιάς. Το μόνο που θα μπορούσε να κρατήσει κανείς από τη συνεδρίαση της Τετάρτης στο Χ.Α. είναι ότι ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση. Αλλά με τις συναλλαγές να μην αγγίζουν καν τα 25 εκατ. ευρώ, όπως ανέβηκε η αγορά, έτσι μπορεί και να πέσει. Το θετικό πρόσημο της αγοράς αποδίδεται κυρίως στη νέα εντυπωσιακή αντίδραση της Coca Cola, που έκλεισε με κέρδη 4,48%, μετά την ισχυρή κερδοφορία της αμερικάνικης πολυεθνικής και την ένταση της φημολογίας για επιστροφή μετρητών στους μετόχους της.

 

Ήταν τέτοια η νωθρότητα που..στα ψιλά πέρασε ακόμη και η ανησυχία για την ανακεφαλαιοποίηση και τα τραπεζικά αποτελέσματα που έρχονται αύριο. Ο τραπεζικός κλάδος έπεσε στα μαλακά, κλείνοντας με απώλειες μόλις 1,29%, όμως η αγορά αναμένεται να παραμείνει σε ομηρία ακόμη και μέχρι τις εκλογές. Σύμφωνα με τους χρηματιστές ότι δεν υπάρχει κανένα βάθος και καμία ουσία στην αγορά, αφού οι τελευταίες συνεδριάσεις και μέχρι να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των τραπεζών και εν συνεχεία οι κανόνες που θα διέπουν την ανακεφαλαιοποίησή τους, ο δείκτης θα κινείται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Και βεβαίως, οι επενδυτές θα εξακολουθούν να απέχουν μην αναλαμβάνοντας άλλο ρίσκο, αναμένοντας να δουν που θα “κάτσει η μπάλα”.

 

Παρά τις διακυμάνσεις, η μπίλια έκατσε στο “κόκκινο” για την ΕΤΕ, που διολίσθησε με πτώση 1,06%, στο 1,86 ευρώ και όγκο μόλις 2,2 εκατ. τεμαχίων. Απώλειες παρά τις διακυμάνσεις και για την Alpha, με κλείσιμο στο 1,17 ευρώ (-2,5%) και 3,3 εκατ. τεμάχια. Ούτε η οργανική βελτίωση της κεφαλαιακής επάρκειας της Eurobank κατά 1 δισ. ευρώ “ήχησε' στα αυτιά της επενδυτικής κοινότητας, κλείνοντας την Τετάρτη με απώλειες 2,36%, στα 0,7020 ευρώ. Στα όρια των 30 λεπτών η Πειραιώ και πτώση 7,64% κατέγραψε το Τ.Τ.

 

Κέρδη 1,31% για τον ΟΤΕ, επιβεβαιώνοντας την στήριξη των 3 ευρώ κλείνοντας στα 3,10 ευρώ. Αμετάβλητη στα 0,47 ευρώ η Κύπρου και οριακά κέρδη 0,445 για την Popular στα επίπεδα των 22 λεπτών. Κατά τα άλλα, από την άνοδο στην πτώση και από τα ψηλά στα χαμηλά για τα υπόλοιπα τραπεζικά χαρτιά.

 

Στα επιμέρους επιχειρηματικά νέα, αύξηση πωλήσεων, παρά τις συντηρητικές και απαισιόδοξες παραδοχές για την πορεία της εγχώριας αγοράς, αναμένει ο όμιλος Σαράντη σύμφωνα με τη πρόβλεψη που διατύπωσε η διοίκηση του κατά τη διάρκεια παρουσίασης στην Ενωση Θεσμικών Επενδυτών. Σύμφωνα με τον CFO του ομίλου, κ. Κ. Ροζακέα, η δραστηριότητα στο εξωτερικό που αντιστοιχεί στο 65% του συνολικού κύκλου εργασιών θα παρουσιάσει αυξημένες πωλήσεις κατά 4% το 2012, συνυπολογιζόμενων και των ενδεχόμενων συναλλαγματικών διαφορών. Η δραστηριότητα στην εσωτερική αγορά ωστόσο αναμένεται να υποχωρήσει κι άλλο, δεδομένης της πρόβλεψης για μείωση του ΑΕΠ και του αντίκτυπου που έχει στην κατανάλωση ακόμη και αμυντικών κλάδων. Ωστόσο, αν και η παραδοχή στους υπολογισμούς του ομίλου κάνει λόγο για πτώση τζίρου κατά 8%, εκτιμάται ότι θα υπάρξει αντίβαρο από τις πωλήσεις των νέων σημάτων που προσάρτησε ο όμιλος και θα αρχίσουν να αποδίδουν το 2012.

 

Eurobank EFG

 

Δεδομένου ότι δεν έχει σημειωθεί ακόμη πρόοδος στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, η χρηματιστηριακή αναμένει ότι οι επενδυτές θα συνεχίσουν να κρατούν επιφυλακτική στάση, με αποτέλεσμα μια περιορισμένη συναλλακτική δραστηριότητα.

 

Euroxx

 

Αναμένει νευρικότητα στην αγορά με χαμηλούς όγκους και έντονη μεταβλητότητα.

 

Marfin

 

Μία από τα ίδια.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.