ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βαριές απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια λόγω πολιτικών ανησυχιών και μάκρο

14:18 - 23 Απρ 2012 | Σχόλια Αγοράς
Βαριές απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια λόγω πολιτικών ανησυχιών και μάκρο
Μεγάλη βουτιά σε Άμστερνταμ και Μαδρίτη. Κάτω τα futures.

Πτώση σημειώνουν αυτή την ώρα τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με επίκεντρο τις τραπεζικές μετοχές αλλά και τις πρώτες ύλες. Ανησυχία άλλωστε παραμένει στο μέτωπο των εκλογών για τη γαλλική Προεδρία, που παραμένει ανοιχτό παρά τη νίκη του Ολαντ λόγω του υψηλού ποσοστού που συγκέντρωσε η Ακροδεξιά.

 

Πολιτική και δημοσιονομική ανησυχία και για την Ολλανδία, μετά την αποχώρηση κόμματος που συμμετέχει στον κυβερνητικό σχηματισμό αντιτασσόμενο σε νέα μέτρα λιτότητας και την παραίτηση του Ολλανδού πρωθυπουργού. Η εξέλιξη αυτή ανοίγει το δρόμο των πρόωρων εκλογών για την χώρα-σύμμαχο της Γερμανίας, ενώ θέτει σε κίνδυνο της αξιολόγηση ΑΑΑ του αξιόχρεου της χώρας. Ως αποτέλεσμα οι αποδόσεις των 10ετών ισπανικών ομολόγων σκαρφάλωσαν σήμερα πάνω από το 6,0%, ενώ το spread του αντίστοιχου ολλανδικού ομολόγου διευρύνθηκε σε υψηλά 3ετίας.

 

Στο μεταξύ, οι απογοητευτικές μετρήσεις στους δείκτες PMI μεταποίησης και υπηρεσιών στη Γερμανία και την Ευρωζώνη συνέβαλλαν στην αποστροφή ρίσκου επιδεινώνοντας τις προοπτικές για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη. Ενδεικτικά ο δείκτης μεταποίησης στη Γερμανία (αρχική μέτρηση Απριλίου) υποχώρησε στις 46,3 μονάδες έναντι εκτιμήσεων για 49,0 μονάδες με τις εξαγωγές να σημειώνουν τη μεγαλύτερη υποχώρηση από τον περασμένο Νοέμβρη. Και στο σύνολο της Ευρωζώνης η μεταποίηση παρέμεινε κάτω από τις 50 μονάδες, στις 46,0 μονάδες από τις 47,7 μονάδες.

 

Στο επίκεντρο παραμένει επίσης η τάση συρρίκνωσης που συνεχίζεται για τον κλάδο μεταποίησης στην Κίνα. Παρόλο που τα στοιχεία του δείκτη PMI της HSBC για την κινέζικη μεταποίηση τον Απρίλιο έδειξαν μικρή βελτίωση σε σχέση με τα στοιχεία του Μαρτίου, ο δείκτης παραμένει υπό του 50, παρασύροντας σε πτώση τις επιχειρήσεις που κοιτούν προς Ανατολάς για εξαγωγές.

 

Έτσι, απώλειες σημειώνουν οι μεταλλευτικές, οι οποίες επίσης επηρεάζονται από τις τιμές των εμπορευμάτων. Η Vedanta υποχωρεί 3,64%, η Antofagasta, χάνει 2,7% ενώ η Rio Tinto σημειώνει απώλειες 3,24%. Απώλειες και για τις αυτοκινητοβιομηχανίες, όπού οι Daimler και BMW υποχωρούν πάνω από 2%.

 

Παράλληλα, απώλειες σημειώνει και ο τραπεζικός κλάδος, με τις Credit Agricole, BNP Paribas και SocGen στη Γαλλία να επηρεάζονται από το ασταθές πολιτικό τοπίο υποχωρώντας άνω του 2%.

 

Ο FTSE στο Λονδίνο χάνει 1,76% στις 5.670 μονάδες, απώλειες 2,27% για τον CAC στο Παρίσι στις 3.116 μονάδες, ενώ κατά 2,8% στις 6,561 μονάδες υποχωρεί ο DAX στη Φρανκφούρτη.

Τελευταία τροποποίηση στις 16:00 - 23 Απρ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.