ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ανασφάλεια πλήττει τις ευρωαγορές - Κάτω τα futures

14:26 - 26 Απρ 2012 | Σχόλια Αγοράς
ΧΑ: Mικρές διακυμάνσεις

Μόλις στα 7 εκατ. έχουν φτάσει οι συναλλαγές στο ΧΑ αυτή την ώρα ενδεικτικό της αβεβαιότητας και της απροθυμίας των επενδυτών να αναλάβουν περαιτέρω ρίσκο μέσα στις εκλογές. Τα κέρδη του γενικού δείκτη προσεγγίζουν το 1%, λίγο πάνω από τις 700 μονάδες λόγω της ανόδου της μετοχής της Coca Cola κατά 2,25% στα 15 ευρώ. Από εκεί και πέρα, η άνοδος που έχει βγει στις τράπεζες ναι μεν δείχνει ισχυρή κατά το ξεκίνημα, γίνεται χωρίς βάθος δε αφού δεν υπάρχει τζίρος και συναλλαγές. Αυτό καθιστά τις μετοχές ιδιαίτερα ευμετάβλητες. Χαρακτηριστικά η μετοχή της ΕΤΕ ενισχυόταν κατά 1%, και τώρα ανεβαίνει κατά 0,5%. Κέρδη κοντά στο 2% για Eurobank- Alpha και κάτω από 1% ενισχύονται Κύπρου και Πειραιώς.

 

Ευρωαγορές

Σε απώλειες γύρισαν τα πρόσημα στις ευρωπαϊκές αγορές, μετά την βουτιά στον δείκτη για το οικονομικό κλίμα της Ευρωζώνης τον Απρίλιο, αλλά και τις ανησυχίες στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού που πυροδότησαν οι "μπερδεμένες" δηλώσεις του Ben Bernanke της Fed. Ο τελευταίος περισσότερο μπέρδεψε παρά ξεκαθάρισε χθες τα πράγματα οόταν άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός QE3 παρ’ όλο που η κεντρική τράπεζα αναβάθμισε τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη και υποβάθμισε αυτές για την ανεργία το 2012, όπως αναφέρει στο μεσημεριανό σχόλιο αγοράς η FXCM.

 

Σαν να μην έφτανε αυτό, το σχέδιο για πιθανή άμεση πρόσβαση των ευρωπαϊκών τραπεζών στον ESM, εφόσον αντιμετωπίζουν πρόβλημα, επανέφερε την ανασφάλεια πάνω από την Ευρωζώνη.

 

Οι επενδυτές παράλληλα επεξεργάζονται το μπαράζ εταιρικών αποτελεσμάτων που ανακοινώθηκαν από κολοσσούς όπως η Royal Dutch Shell και η Unilever και από τον τραπεζικό κλάδο οι Santander και Deutsche Bank.

 

Ο FTSE στο Λονδίνο σημειώνει απώλειες 0,01% στις 5.718 μονάδες, ο CAC στο Παρίσι χάνει 0,85% στις 3.206 μονάδες, ενώ ο DAX στη Φρανκφούρτη σημειώνει απώλειες 0,44% στις 6.679 μονάδες.

 

Στον τραπεζικό κλάδο, πτώση κερδών κατά 24% στα 1,6 δισ. ευρώ ανακοίνωσε η Santander για το α' τρίμηνο, ελαφρώς χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών για κέρδη 1,64 δισ. ευρώ. Η μετοχή της ισπανικής τράπεζας υποχωρεί γύρω στο 2%, ενώ πτώση 0,6% σημείωνει και ο ισπανικός IBEX 35.

 

Απογοητευτικά ήταν και τα αποτελέσματα της Deutsche Bank, η οποία ανακοίνωσε ότι τα προ φόρων κέρδη α΄ τριμήνου υποχώρησαν 38% από το επίπεδο-ρεκόρ του προηγουμένου έτους στα 1,99 δισ. ευρώ. Οι αναλυτές – σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters – προέβλεπαν 2,4 δισ. ευρώ. Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας Tier 1 διαμορφώθηκε στο 10%. Στο τέλος του πρώτου τριμήνου η έκθεση στα κρατικά ομόλογα της Ελλάδας ήταν 94 εκατ. ευρώ, ενώ σε κρατικούς τίτλους Πορτογαλίας άγγιζε τα 189 εκατ. ευρώ.

 

Σημαντικές απώλειες για τις γαλλικές τράπεζες λόγω της ανησυχίας για την Ευρωζώνη και της πολιτικής αβεβαιότητας, με sell off και στις τρεις μεγάλες Credit Agricole, SocGen και BNP Paribas.

Στα υπόλοιπα εταιρικά αποτελέσματα, καλύτερα των εκτιμήσεων ήταν τα μεγέθη που ανακοίνωσε η Unilever PLC για το πρώτο τρίμηνο, οδηγώντας τη μετοχή της σε κέρδη 4%. Η Unilever μάλιστα ανακοίνωσε ότι θα προτείνει μέρισμα ενισχυμένο 8% σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα.Ειδικότερα, η Unilever ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις του α΄ τριμήνου –χωρίς να περιλαμβάνονται εξαγορές και συναλλαγματικές διακυμάνσεις- αυξήθηκαν 8,4% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που περίμεναν οι πωλήσεις να αυξηθούν κατά 6,4%.Οι συνολικές πωλήσεις της Unilever στο τρίμηνο αυξήθηκαν 12% και διαμορφώθηκαν σε 12,1 δισ. ευρώ.

 

Κέρδη και για την Bayer κατά 2%, καθώς η φαρμακευτικά ανακοίνωση αύξηση πωλήσεων 6,8% στο α' τρίμηνο ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

 

Η AstraZeneca από την άλλη υποχωρεί κατά 4% μετά τα χειρότερα του αναμενομένου αποτελέσματα που οδήγησαν σε παραίτηση του CEO της εταιρείας.

 

Κέρδη σημειώνει τέλος ο πετρελαϊκός κλάδος, με τις BP, BG Group να σκαρφαλώνουν από 2% και τη Royal Dutch Shell να σημειώνει άλμα 3%.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.