ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έντονη μεταβλητότητα στις ευρωαγορές - Σταθερά τα futures

14:00 - 27 Απρ 2012 | Σχόλια Αγοράς
ΧΑ: Άπνοια

Επενδυτική κοινότητα δεν υπάρχει ούτε για δείγμα. Οι μόνοι που κάνουν πράξεις στο ΧΑ είναι οι marketmakers στο πλαίσιο των συγκεκριμένων συμβάσεων που έχουν με τις εισηγμένες και οι χρηματιστές από τα own accounts. Ουδείς άλλος ασχολείται αυτήν περίοδο με το χρηματιστήριο, τουλάχιστον μέχρι να ξεκαθαρίσει το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα.

 

Για του λόγου το αληθές ο τζίρος έχει αγγίξει μόλις τα 3 εκατ. ευρώ και αυτό με την Εθνική στο 1,68, την Alpha στο 1,06 και τον ΟΤΕ στα 2,56 ευρώ, δηλαδή και τα 3 χαρτιά είχαν τις τιμές τους αμετάβλητες. Οριακά κέρδη για ΟΠΑΠ-ΔΕΗ, κάτω από μία ποσοστίαια μονάδα. Ο γενικός δείκτης υποχωρεί οριακά στις 694 μονάδες.


Ευρωαγορές

 

Έντονη είναι η μεταβλητότητα στις κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι διακυμάνσεις και η αβεβαιότητα παραμένουν κυρίαρχο χαρακτηριστικό σε Λονδίνο-Παρίσι-Φρανκφούρτη, με το βλέμμα στραμμένο στους κλυδωνισμούς που προκαλεί η υποβάθμιση της Ισπανίας από την Standard & Poor's, αλλά και τις θετικές προοπτικές για την αλλαγή στρατηγικής για την ανάπτυξη στην Ευρώπη.

Στο Λονδίνο, ο FTSE κερδίζει 0,29% στις 5.765 μονάδες, ο CAC στο Παρίσι σημειώνει κέρδη 0,42% στις 3.243 μονάδες, ενώ ο DAX στη Φρανκφούρτη καταγράφει άνοδο 0,18% στις 6.752 μονάδες.

 

Η απρόσμενη υποβάθμιση τόσο της μακροπρόθεσμης όσο και της βραχυπρόθεσμης αξιολόγησης της Ισπανίας από τον οίκο Standard and Poor’s σε BBB+ και Α2 αντίστοιχα προκάλεσε ρευστοποιήσεις στις επενδύσεις ρίσκου στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας.

Την έκταση που έχει λάβει η κρίση στην Ισπανία επιβεβαιώνει και η νέα αύξηση της ανεργίας στο 24,4% το πρώτο τρίμηνο του 2012 από το 22,85% το δ’ τρίμηνο του 2011, ενώ ο πρωθυπουργός της χώρας Mariano Rajoy δείχνει προετοιμασμένος να λάβει και νέα μέτρα περικοπής του προϋπολογισμού. Σήμερα η απόδοση του 10ετούς ισπανικού ομολόγου ξεπέρασε και πάλι το 6%, ενώ η γειτονική Ιταλία δανείστηκε με υψηλά επιτόκια στις δημοπρασίες 5ετών και 10ετών ομολόγων. Από την πλευρά της η Γερμανία έδωσε στη συνέχεια ψήφο εμπιστοσύνης στις προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής που καταβάλει η Ισπανία.

 

Η ισπανική οικονομία, θα βυθιστεί για δύο σερί έτη σε ύφεση, σύμφωνα με τον οίκο Standard&Poor's που προχώρησε στην υποβάθμιση της Ισπανίας κατά δύο βαθμίδες, από Α στο BBB+. Το γεγονός ότι ο οίκος υποβάθμισε την προοπτική της Ισπανίας σε αρνητική, σημαίνει ότι είναι πιθανό να προχωρήσει και σε νέα υποβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας στο προσεχές διάστημα, ενώ εκτιμά παράλληλα πως η χώρα θα χρειαστεί να στηρίξει τον τραπεζικό κλάδο. Στον απόηχο της κατρακύλας της ισπανικής οικονομίας, σημαντικές απώλειες σημειώνουν στη Μαδρίτη οι τράπεζες τις χώρες, με τις BBVA, Banco Santander και Bankinter να χάνουν 2%.

 

Απώλειες και για τον τραπεζικό κλάδο στο Παρίσι, με τις τρεις μεγάλες BNP Paribas, SocGen και Credit Agricole να χάνουν μεταξύ 1,5%-2%, ενώ λίγο μικρότερες απώλειες σημειώνουν Deutsche Bank και Commerzbank στη Φρανκφούρτη.

 

Κέρδη σημειώνει από την άλλη ο φαρμακευτικός κλάδος λαμβάνοντας ώθηση από τα κέρδη της Sanofi, που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ενώ ανάλογη στήριξη παρείχαν για το Παρίσι και τα αποτελέσματα της κατασκευαστικής Vinci. Στον αντίποδα, απώλειες σημειώνει η Total λόγω των προβλημάτων διαρροής που αντιμετώπισε στις επιχειρήσεις της στη Νιγηρία αλλά και τη Βόρειο Θάλασσα.

Σε θετικό έδαφος κινούνται τέλος και οι μεταλλευτικές, με τις BHP Billiton και Antofagasta να κερδίζουν λίγο κάτω από μία ποσοστιαία μονάδα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.