ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σύννεφα στην Ευρώπη λόγω των μάκρο για μεταποίηση και ανεργία

14:14 - 02 Μαϊ 2012 | Σχόλια Αγοράς
Μόνο ο CAC παραμένει πράσινος.

Μεικτά πρόσημα σημειώνουν οι κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές, καθώς τα κέρδη στη Φρανκφούρτη εξανεμίστηκαν μετά τα μακροικονομικά στοιχεία για μεταποίηση και ανεργία στην Ευρωζώνη που δείχνουν πως η Ευρωζώνη οδεύει ολοταχώς προς νέα ύφεση.

 

Στο Λονδίνο, ο FTSE χάνει 0,81% στις 5.766 μονάδες, ο CAC στο Παρίσι κερδίζει 0,40% στις 3.251 μονάδες,ενώ είχε βρεθεί ενδοσυνεδριακά και με κέρδη 1,3%, ενώ ο DAX στη Φρανκφούρτη σημειώνει οριακές απώλειες στις 6.762 μονάδες.

 

Τα αρνητικά μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα στην Ευρωζώνη από το μέτωπο της μεταποίησης και της ανεργίας άσκησαν πιέσεις στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα καθώς κατέδειξαν ότι η οικονομία της Ευρωζώνης βαδίζει με μεγαλύτερη ακρίβεια σε μια βαθύτερη ύφεση, όπως σημειώνει στο μεσημεριανό σχόλιο αγοράς η FXCM.

 

Η μεταποίηση παρουσίασε νέα συρρίκνωση για ένατο μήνα στις 45,9 μονάδες τον Απρίλη από τις 47,7 μονάδες το Μάρτη, ενώ επιδείνωση παρουσίασε η μεταποιητική δραστηριότητα και στη Γερμανία με τον PMI να υποχωρεί στις 46,2 μονάδες από τις 48,4 μονάδες. Η ανεργία στην Ευρωζώνη ενισχύθηκε στο 10,9% το Μάρτιο από το 10,8% το Φεβρουάριο με τον αριθμό των ανέργων να αυξάνεται κατά 169.000 στα 17,365 εκατ. και τις μετρήσεις να βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδα από την υιοθέτηση του ευρώ τον Ιανουάριο του 1999. Οικονομολόγοι περιμένουν η ανεργία να ξεπεράσει το 11% τους επόμενους μήνες.

 

Ακόμα και στη Γερμανία η ανεργία διαμορφώθηκε απρόσμενα στο 6,8% τον Απρίλη με την οικονομία να προσθέτει 19.000 νέους ανέργους έναντι εκτιμήσεων για μείωση των ανέργων κατά 10.000. Δεδομένου ότι η Γερμανία εξάγει το 40% των προϊόντων της στην Ευρωζώνη και η οικονομία της στηρίζεται στην ανάπτυξη των εξαγωγών, οι παραπάνω μετρήσεις αποκτούν μεγαλύτερη σημασία.

 

Πάντως οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου δε φαίνεται να βαδίζουν στους ίδιους ρυθμούς, μετά τα ικανοποιητικά χθεσινά μακροοικονομικά στοιχεία για την μεταποίηση στις ΗΠΑ (ISM), αλλά και δευτερευόντως τα στοιχεία της HSBC για τη μεταποίηση στην Κίνα. Σύμφωνα με αυτά με οι παραγγελίες για εξαγωγές να ανακάμπτουν, αλλά η δραστηριότητα παραμένει ακόμη σε συρρίκνωση για έκτο συνεχόμενο μήνα.

 

Στο επίκεντρο της ανόδου βρίσκονται φαρμακευτικές και πετρελαϊκές εταιρείες, ενώ κέρδη σημειώνει και ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Κέρδη 2,3% για την Total στο Παρίσι, κέρδη άνω του 2% για Bayer και Daimler στη Φρανκφούρτη, ενώ στο Λονδίνο η Standard Chartered χάνει 1,2% καθώς τα αποτελέσματα α'τριμήνου που ανακοινώθηκαν δεν ικανοποίησαν τους επενδυτές.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.