ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΧΑ: Κυριακή...κοντή γιορτή

10:18 - 04 Μαϊ 2012 | Σχόλια Αγοράς
Τι βλέπουν οι χρηματιστηριακές για σήμερα.

Οριακά κέρδη σημείωσε χθες η εγχώρια αγορά σε ακόμη μία νευρική συνεδρίαση εν όψει εκλογών. Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. έκλεισε στις 687 μονάδες, με ελαφριά θετική μεταβολή, μόλις 0,16%. Ούτε η σημερινή συνεδρίαση ήταν άξια αναφοράς, αφού οι επενδυτές απείχαν, με τις συναλλαγές να διαμορφώνονται στα 22,1 εκατ. ευρώ.

 

Κέρδη 4,63% για την Alpha, στα 0,994 ευρώ και 3,3 εκατ. τεμάχια, 3,23% για την Πειραιώς και 0,62% για την Εθνική, στο 1,63 και 2,6 εκατ. τεμάχια. Αντίδραση, επίσης, βγήκε στον ΟΤΕ, που ενισχύθηκε κατά 2,18%, στα 2,34 ευρώ. Μικρή άνοδος για τον Μυτιληναίο, με τον όμιλο πλέον να έχει στον FTSE 20 και την ΜΕΤΚΑ από την ερχόμενη Δευτέρα.

 

Απώλειες 1,96% για το Τ.Τ., το οποίο βλέπει την έξοδο από τον 20άρη. Νέα χαμηλά για τη ΔΕΗ στα 2,41 ευρώ και περαιτέρω απομάκρυνση από τα 7 ευρώ για τον ΟΠΑΠ που έκλεισε στα 6,74 ευρώ. Στον αντίποδα ισχυρά κέερδη για την Eurobank κατά 5,4%, στα 0,56 ευρώ και 1,8 εκατ. ευρώ.

 

Η αντίδραση που βγήκε στις τράπεζες δεν πείθει τους αναλυτές, αφού δεν έχει εκλείψει κανένας λόγος ανησυχίας.


Οι τράπεζες έχουν στη διάθεσή τους τα 18 δισ. από το ΤΧΣ, αλλά δεν έχει διευκρινιστεί το πως θα καταφέρουν να διατηρήσουν το ιδιωτικό καθεστώς τις οποίες διέπει και δεν θα περάσουν στο Δημόσιο. Δεν υπάρχει, επίσης, καμία λεπτομέρεια και καμία πληροφορία ως προς τις περαιτέρω προβλέψεις που θα έπρεπε να σχηματίσουν μετά το πόρισμα της Blackrock. Όλα αυτά βέβαια, εν αναμονή του αβέβαιου εκλογικού αποτελέσματος την προσεχή Κυριακή. Αν τα δύο μεγάλα κόμματα, σχολιάζουν ξένοι αναλυτές, δεν καταφέρουν να πάρουν αυτοδυναμία, είναι πολύ πιθανό το ενδεχόμενο ακυβερνησίας με συνέπεια οι διαρθρωτικές αλλαγές να πάνε πίσω και η χώρα να βρεθεί πάλι στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

 

Ανησυχίες για το μέλλον της Ελλάδας εκφράζει σε χθεσινό της report και ο οίκος Fitch, εκτιμώντας ότι το πιο πιθανό σενάριο για το μέλλον της ευρωζώνης είναι ότι θα καταφέρει να επιβιώσει από την κρίση χρέους, αλλά υποστηρίζει ότι από τα εναλλακτικά σενάρια, η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ είναι αυτό που μοιάζει το πιο πιθανό.

 

Συγκεκριμένα, η Fitch αναφέρει ότι τα εναλλακτικά σενάρια για την ευρωζώνη είναι: "Ελληνική Έξοδος", "Ευρώ μάρκο" (Εκτός ευρώ η Γερμανία και ο πυρήνας), "Hμι-Δημοσιονομική Ένωση", "Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης" και "Πλήρης Διάλυση". Από τα σενάρια αυτά η Fitch θεωρεί ότι η έξοδος της Ελλάδας συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες να πραγματοποιηθεί.

 

Παρόλο που στις συνθήκες της ΕΕ δεν υπάρχει πρόβλεψη για έξοδο μιας χώρας από το ευρώ και δεν φαίνεται να είναι προς το οικονομικό συμφέρον της ευρωζώνης, η Fitch υποστηρίζει ότι η Ελλάδα θα επιλέξει η ίδια να βγει εφόσον δεν καταφέρει να επιστρέψει σε ανάπτυξη εντός του ευρώ και "η κούραση της λιτότητας εξασθενίσει την συλλογική βούληση για παραμονή ή έρθουν οι λαϊκιστές στην εξουσία". "Ίσως να έχει λίγες εναλλακτικές αν η ΕΚΤ ζητήσει το πάγωμα της χρηματοδότησης στις ελληνικές τράπεζες μέσω του ευρωσυστήματος ή τον Ελληνικό Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας, (αν για παράδειγμα η Ελλάδα κρινόταν από την τρόικα ότι δεν ακολουθεί το πρόγραμμα)" προσθέτει η Fitch.

 

Στα επιχειρηματικά, ο κύκλος εργασιών του Ομίλου Τιτάν κατά το πρώτο τρίμηνο του 2012 ανήλθε σε €225 εκ., παρουσιάζοντας μείωση 11% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2011, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρίας. Tα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) μειώθηκαν κατά 29% και έφθασαν τα €34 εκ. Τα καθαρά αποτελέσματα του Ομίλου μετά τα δικαιώματα μειοψηφίας και τους φόρους παρουσίασαν ζημία ύψους τα €19 εκ., έναντι ζημίας €4 εκ. το πρώτο τρίμηνο του περσινού έτους. Σημειώνεται, όπως και σε παρελθούσες χρήσεις, ότι τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου δεν είναι κατά ανάγκη αντιπροσωπευτικά για το σύνολο του έτους. Ο δριμύς και παρατεταμένος φετινός χειμώνας στην περιοχή των Βαλκανίων, της Τουρκίας και της Ελλάδας επηρέασε έντονα την οικοδομική δραστηριότητα των περιοχών αυτών. Τα λειτουργικά αποτελέσματα του Ομίλου επηρεάστηκαν ακόμη αρνητικά από τη συνεχιζόμενη κατάρρευση της ελληνικής αγοράς δομικών υλικών. Η μικρή βελτίωση, από πολύ χαμηλά επίπεδα, στις ΗΠΑ δεν ήταν ικανή να αντισταθμίσει τα ανωτέρω.

 

Επίσης, την ανάληψη λειτουργίας και εκμετάλλευσης της μαρίνας στη Λέσβο, συνολικής δυνατότητας ελλιμενισμού 232 σκαφών αναλαμβάνουν από κοινού ο όμιλος Folli Follie και εταιρεία συμφερόντων του τουρκικού επιχειρηματικού ομίλου Κοτς. Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο πλευρές της κοινοπραξίας (50%-50%) θα επενδύσουν 1 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση των υποδομών της μαρίνας, ενώ θα έχουν δικαίωμα εκμετάλλευσης της για 40 έτη.

 

Euroxx


Αναμένει νευρικότητα στην αγορά με χαμηλούς όγκους και έντονες διακυμάνσεις.

 

Eurobank


Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στο κυριακάτικο αποτέλεσματα των εκλογών

 

Marfin Analysis


Η μετοχή της Τιτάν θα βρεθεί στο επίκεντρο μετά τα χθεσινά αποτελέσματα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.