ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μάζεψε στο τέλος η Wall

23:05 - 08 Μαϊ 2012 | Σχόλια Αγοράς
Καταπόντισαν την Ευρώπη οι ελληνικές εξελίξεις

Οι πολιτικές εξελίξεις έχουν τρομάξει τους επενδυτές στις δύο άκρες του Ατλαντικού, οι οποίοι αναζητούν αμυντικούς κλάδους για προστασία.

Wall Street


Οι εξελίξεις στην Ευρώπη έχουν σημάνει συναγερμό στη Wall Street, με τους επενδυτές να φοβούνται το χειρότερο σενάριο της διάσπασης με έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Αν και ενδοσυνεδριακά σημειώθηκαν έντονες ρευστοποιήσεις, ενεργοποιήθηκαν ορισμένοι "αμυντικοί" κλάδοι, όπως αυτοί της υγείας και της κοινής οφελείας.

Ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε 0,59% στις 12.932 μονάδες, ο S&P 500 έκλεισε 0,43% στις 1.363 μονάδες, ενώ ο Nasdaq εμφάνισε απώλειες 0,39% στις 2.946 μονάδες.

Στο επίκεντρο η μετοχή της Electronic Arts που υποχώρησε 6%, μετά τις ανησυχίες που εξέφρασε για το outlook της αγοράς, ενώ στο -37% βρέθηκε η Fossil, μετά το "κόψιμο" των εκτιμήσεων για τα κέρδη του 2012.

Την ίδια ώρα, προβληματισμό προκαλεί το γενναίο "κούρεμα" του στεγαστικού δανείου τους κατά 150 χιλ. δολάρια που θα προσφέρει στους πελάτες της η Bank of America, καθώς, όπως αναφέρουν οι επενδυτές, υπάρχουν φόβοι για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.

Η κίνηση αυτή εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο του πρόσφατου διακανονισμού των 5 μεγαλύτερων αμερικανικών τραπεζών, ύψους άνω των 25 δισ. δολαρίων, με την αμερικανική κυβέρνηση, αναφορικά με την υπόθεση των κατασχέσεων.

Στα μάκρο της ημέρας αύξηση σημείωσε τον Απρίλιο ο δείκτης εμπιστοσύνης μικρών επιχειρήσεων των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε η National Federation of Independent Business ο δείκτης αυξήθηκε 2 μονάδες στις 94,5 μονάδες, επίπεδο στο οποίο βρισκόταν τον Φεβρουάριο του 2011.

Ευρώπη


Νέα καταβαράθρωση έζησαν σήμερα οι ευρωαγορές, στη σκιά της ασυνεννοησίας που δείχνουν για ακόμη μία φορά οι Ευρωπαίοι, αναφορικά με τη συνταγή εξόδου από την κρίση, γεγονός που ροκανίζει ακόμη περισσότερο τα όποια ψήγματα εμπιστοσύνης έχουν απομείνει στην ευρωζώνη. Στο επίκεντρο και οι ελληνικές εξελίξεις, καθώς το ενδεχόμενο διενέργειας νέων εκλογών είναι πολύ κοντά.

Στο Λονδίνο οι traders επέστρεψαν μετά από αργία, και έριξαν τον FTSE 100 κατά 1,78% στις 5.555 μονάδες. Στο Παρίσι ο CAC 40 βρέθηκε στις 3.125 μονάδες με απώλειες 2,78% και στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχώρησε 1,90% στις 6.445 μονάδες. Σημαντικές απώλειες στο Μιλάνο, με τον FTSE MIB να κλείνει στο -2,37%, ενώ συγκρατήθηκε στο -0,80% ο ΙΒΕΧ της Μαδρίτης.

Στην Ευρώπη έχουν δημιουργηθεί και πάλι δύο στρατόπεδα. Αυτό που θέλει την ενίσχυση της λιτότητας και της πειθαρχίας και αυτό που θέλει την ανάπτυξη.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η Γερμανία, και οι άλλοι σύμμαχοι της, θα πρέπει να επανακαθορίσουν την οικονομική τους στρατηγική ώστε να επαναφέρουν στο ευρώ την εμπιστοσύνη.

Στο επίκεντρο οι μετοχές της Rio Tinto και της Total οι οποίες υποχώρησαν 3%, ενώ στον αντίποδα η KPN σημείωσε άλμα +17% μετά την ανακοίνωση της America Movil ότι θα αυξήσει την συμμετοχή της στον γερμανικό τηλεπικοινωνιακό όμιλο.

Σημαντικές απώλειες και στις γαλλικές τράπεζες, με την BNP Paribas να κλείνει στο -3,79%, την Société Générale στο -4,75% και την Credit Agricole στο -2,61%.

Στήριξη παρέχει η μετοχή της HSBC μετά την ανακοίνωση των καλύτερων του αναμενομένου αποτελέσματα πρώτο τριμήνου. Πιο συγκεκριμένα, στα 6,8 δισ. δολάρια διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη της HSBC το πρώτο τρίμηνο του έτους, υψηλότερα κατά 25% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2011, που είχαν διαμορφωθεί στα 5,8 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η τράπεζα, τα προ φόρων κέρδη διαμορφώθηκαν στα 4,3 δισ. δολάρια, εξαιτίας αναπροσαρμογής της αξίας χαρτοφυλακίων ομολόγων που στοίχησε στην τράπεζα 2,6 δισ. ευρώ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.