ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ελλάδα και JPMorgan καταποντίζουν τη Wall

17:15 - 14 Μαϊ 2012 | Σχόλια Αγοράς
Διευρύνονται κι άλλο οι απώλειες στην Ευρώπη

Στο επίκεντρο των αγορών η Ελλάδα, με την προοπτική εξόδου της από το ευρώ να βρίσκεται πλέον στα βασικά σενάρια της επενδυτικής προοπτικής.

Wall Street

Έντονες είναι οι ρευστοποιήσεις στη Wall Street, με τους επενδυτές να έχουν σε πρώτο πλάνο πλέον την προοπτική η Ελλάδα να βγει από το ευρώ. Επιπλέον, οι ανησυχίες για την Ισπανία και την Ιταλία έχουν κλιμακωθεί, καθώς αυξάνεται συνεχώς το κόστος δανεισμού.
Πιο συγκεκριμένα, ο Dow Jones υποχωρεί 1,1% στις 12.681 μονάδες, ο Nasdaq βρίσκεται στο -1% και στις 2.905 μονάδες και ο S&P 500 είναι στις 1.338 μονάδες και στο -1,1%.
Η Wall ακόμη δέχεται πιέσεις από τον τραπεζικό κλάδο, μετά τις ανακοινώσεις της Παρασκευής ότι η JP Morhan  απώλειες ύψους 2 δισ. δολαρίων μέσα σε εβδομάδες λόγω τοποθετήσεων σε παράγωγα που αποσκοπούσαν στην αντιστάθμιση του πιστωτικού κινδύνου.
Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Τζέιμι Ντάιμον δήλωσε ότι η διοίκηση της εταιρίας διέπραξε σφάλμα όταν δεν ανέλαβε δράση γρήγορα. Τουλάχιστον τρία ανώτατα στελέχη της τράπεζας JPMorgan Chase που είχαν ευθύνες για τις ζημίες ύψους 2 δισ. δολαρίων που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα θα εγκαταλείψουν τις θέσεις τους στην ιεραρχία της αυτή την εβδομάδα.


Ευρώπη

Με σημαντικές απώλειες διαμορφώνονται οι δείκτες στις ευρωπαϊκές αγορές, με τους επενδυτές να προχωρούν σε sell off στις τραπεζικές μετοχές, ιδίως σε εκείνες που εκτίθενται έμμεσα ή άμεσα στην Ελλάδα.
Ο δείκτης Stoxx Europe 600 υποχωρεί 2% στις 247,51 μονάδες, την ώρα που ο σχηματισμός κυβέρνησης που θα αποκαταστήσει την σταθερότητα στην Ελλάδα φαίνεται όλο και πιο δύσκολος. Εάν δεν επιτευχθεί και σήμερα συμφωνία, τότε οι νέες εκλογές είναι αναπόφευκτες με τον κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ να παίρνει όλο και περισσότερες πιθανότητες.
Πιο συγκεκριμένα, ο βρετανικός FSTE 100 υποχωρεί 2,34% στις 5.443 μονάδες, ο CAC 40 είναι στο -2,67% και στις 3.046 μονάδες, και ο γερμανικός DAX στο -2,59% και στις 6.409 μονάδες. Στο -3,46% ο FTSE MIB στην Ιταλία και στο -3,22% ο ΙΒΕΧ στην Ισπανία.
Ανάμεσα στις δεικτοβαρείς μετοχές η HSBC Holding η οποία υποχωρεί 1,8% και η Banco Santander η οποία βρίσκεται στο -3,7%. Παράλληλα, η BP βρίσκεται στο -2% και η Royal Dutch Shell στο -1,3%.
Παράλληλα, σήμερα είναι και το κρίσιμο Eurogroup, όπου και αναμένεται οι επενδυτές να διαγνώσουν τις προθέσεις της Ευρώπης για την Ελλάδα, και το αν θα στηρίξουν τη χώρα σ΄αυτή τη δύσκολη πολιτικά και οικονομικά στιγμή. Στο Eurogroup, αναμένεται να υπάρξουν αυστηρές προειδοποιήσεις στην Ελλάδα, συνδέοντας την εφαρμογή του προγράμματος με τη συνέχιση της στήριξης προς τη χώρα μας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.