ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Με απώλειες τελικά η Wall Street

23:11 - 25 Μαϊ 2012 | Σχόλια Αγοράς
Άντεξε η Ευρώπη...

Wall Street

Με απώλειες έκλεισε η Wall καθώς ελλείψει καταλυτών που θα διαμορφώσουν την τάση τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Ισπανία, με την Bankia να αναδεικνύεται καθοριστικός παράγοντας για την πορεία της χώρας. Ωστόσο, στήριγμα παρείχε στο δείκτη η άνοδος της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow υποχώρησε 0,60% στις 12.455 μονάδες, ο Nasdaq έκλεισε στις 2.838 μονάδες και στο -0,07% και ο S&P 500 σταμάτησε -0,22% και στις 1.318 μονάδες.

Η τέταρτη σε μέγεθος ισπανική τράπεζα, η Bankia, αντιμέτωπη με μεγάλες δυσχέρειες στο επίπεδο του ισολογισμού της, δεδομένου ότι είναι εκτεθειμένη σε μεγάλο αριθμό 'επισφαλειών', ύστερα από την έκρηξη στα τέλη '08 της 'φούσκας' στην αγορά ακινήτων, επίσημα ανακοίνωσε αργά σήμερα ότι "ζητεί μια έκτακτη κρατική επιχορήγηση, ύψους 19 δισεκ. ευρώ".

Το κλίμα χάλασε όταν έγινε γνωστό ότι οι γαλλικές τράπεζες ετοιμάζουν σχέδια έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση μιας ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Reuters, οι Credit Agricole, BNP Paribas και Societe Generale, έχουν συστήσει ομάδες που ασχολούνται με τις πιθανές συνέπειες μιας επιστροφής στη δραχμή.

Στα μάκρο της ημέρας, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει το Reuters σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Michigan ανήλθε στα τέλη Μαΐου στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2007. Ο δείκτης έφτασε στις 79,3 μονάδες για το διάστημα μέχρι τα τέλη  Μαΐου από 77,8 μονάδες στα μέσα του ίδιου μήνα και από 76,4 μονάδες στα τέλη Απριλίου.


Ευρώπη

Η είδηση ότι η επαρχία της Καταλονίας ζητά οικονομική στήριξη και ότι η Bankia ενδεχομένως να χρειαστεί πάνω από 15 δισ. ευρώ έπεσε σαν κεραυνός στις ευρωαγορές, αλλάζοντας το πρωινό θετικό κλίμα. Οι φόβοι για την Ισπανία προκαλούν ρευστοποιήσεις, οι οποίες όμως ελέγχθηκαν αν και το τελικό πρόσημο των δεικτών ήταν θετικό

Ο συνθετικός πανευρωπαϊκός δείκτης έκλεισε στο +0,24% στις 240,66 μονάδες αν και άλλαξε τρεις φορές πρόσημο. Ο βρετανικός FTSE 100 χάνει 0,49% στις 5.320 μονάδες, ο CAC 40 είναι στο -0,47% και στις 3.024 μονάδες ενώ ο DAX υποχωρεί 0,38% στις 6.293 μονάδες.

Στο ταμπλό, η γερμανική EOAN βρέθηκε στο +1,78%, μετά την αναβάθμιση της σύστασης της σε neutral από underweight από την HSBC.  Στο +2,5% η Siemens.

Η πλειονότητα των επενδυτών θεωρεί ότι η ΕΚΤ θα επέμβει, επαναφέροντας το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων, το (SMP), με το ενδιαφέρον της να εστιάζεται στην Ισπανία και την Ιταλία το επόμενο 3μηνο. Η μείωση του επιτοκίου θεωρείται πλέον πιθανή και ενώ δεν αποκλείεται και ένα νέο πρόγραμμα φθηνών μακροπρόθεσμων δανείων, τα LTROs.

Υπό αυτήν την προοπτική, το ευρώ έπεσε προς στιγμήν στα 1,2496 δολ, αλλά ενεργοποίηθηκαν οι στηρίξεις του 1,25 δολ. και τώρα βρίσκεται στα 1,2512 δολ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.