ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στήριξε τη Wall η... πιθανή παρέμβαση της Fed

23:04 - 18 Ιουν 2012 | Σχόλια Αγοράς
Ισπανική νευρικότητα στην Ευρώπη

Wall Street
Η προοπτική παρέμβασης της Fed στήριξε τη Wall, η οποία διαμορφώθηκε σήμερα σε κλίμα νευρικότητας, αναμένοντας τις εξελίξεις στην Ευρώπη, καθώς μόλις λίγες ώρες μετά την ανάδειξη μνημονιακού κόμματος στην Ελλάδα και την προσωρινή ανακούφιση των αγορών, τα βλέμματα της αγοράς στρέφονται στην Ισπανία.
Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε στο -0,20% και στις 12.741 μονάδες, o S&P 500 τερμάτισε στο +0,14% και στις 1.344 μονάδες, ενώ ο  τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε κατά 0,78%, για να κλείσει στις 2.895 μονάδες
Στο ταμπλό οι μετοχές των τραπεζών υποχώρησε, με την J.P. Morgan να βρίσκεται στο -0,50%, την Bank of America στο -1,01%  και την Citigroup στο -1,45%.
Οι αμφιβολίες για την ανάκαμψη της ισπανικής οικονομίας παραμένουν, όπως αποτυπώνεται στις αγορές, τονίζει ο Ισπανός υπουργός Προϋπολογισμού.
Σε σημερινές του δηλώσεις ο Montoro υποστηρίζει ότι η Ευρώπη χρειάζεται μια τραπεζική, δημοσιονομική και πολιτική ένωση.
Στο μεταξύ, μεγάλης σημασίας χρήζει το γεγονός πως ο Ισπανός πρωθυπουργός, M. Rajoy, έχει κληθεί να συμμετάσχει στη Σύνοδο της G20, παρόλο που η Ισπανία δεν συγκαταλέγεται στις 20 ισχυρότερες οικονομίες του πλανήτη. Αυτή η εξέλιξη μαρτυρά τους φόβους για την πορεία της ισπανικής οικονομίας, της 4ης μεγαλύτερης οικονομίας της ΕΕ.
Επίσημα οι ισπανικές τράπεζες διασώθηκαν και μάλιστα οι όροι χαρακτηρίστηκαν από την αγορά ευνοϊκοί, αλλά οι Ισπανοί πολίτες φαίνεται πως έχουν αντίθετη γνώμη.
'Οπως προκύπτει από δημοσκόπηση για λογαριασμό της El Mundo, το 68% των Ισπανών περιμένει ότι η διάσωση των τραπεζών θα εξελιχθεί σε αποτυχία.
Επιπλέον, το 65% κρίνει τους χειρισμούς του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις του πακέτου διάσωσης, ως ''μέτριους''.
Την ίδια ώρα, στο 8,72% αυξήθηκε το ποσοστό των προβληματικών δανείων τον Απρίλιο, από 8,37% το Μάρτιο, ενδεικτικό της συνεχιζόμενης ύφεσης και της αύξησης της ανεργίας στη χώρα.
Ο δείκτης διακοπής εξυπηρέτησης των ενυπόθηκων δανείων έφτασε στο 3,01% το Μάρτιο, από 2,74% το Δεκέμβριο.

Ευρώπη
Το μετεκλογικό ράλι των ευρωπαϊκών αγορών ξεφούσκωσε γρήγορα, μόλις... λίγες ώρες μετά την οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων ανάδειξης κόμματος που στηρίζει τη συμφωνία της Ελλάδας με την τρόικα. Η Ισπανία βρέθηκε στο στόχαστρο των αγορών, καθώς η αβεβαιότητα των μέτρων απειλεί να βάλει τη χώρα στο μηχανισμό στήριξης της Ευρωζώνης.
Ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο έκλεισε στις 5.491 μονάδες και στο +0,22%, ο CAC 40 στο Παρίσι στις 3.066 και στο -0,69% και ο DAX στη Φρανκφούρτη στο +0,30% και στις 6.248 μονάδες. Με απώλειες ο FTSE MIB και ο ΙΒΕΧ σε Μιλάνο και Μαδρίτη αντίστοιχα, οι οποίοι κατέγραψαν πτώση 2,85% και 2,96%.
Στο ταμπλό του Λονδίνου η Barclays υποχώρησε 2,9%, η Lloyds Banking Group 3,58% και η Royal Bank of Scotland 4,8%. Στην Φρανκφούρτη η BMW ενισχύθηκε κατά 1,6%, η Daimler κατά 1,7% και η Volkswagen κατά 0,9%. Στο Παρίσι η Société Générale έκλεισε στο -2,9%, η Credit Agricole στο -4,1% και η BNP Paribas στο -3,8%.
Η απόδοση του 10ετούς ισπανικού ομολόγου έφτασε εσχάτως στο 7,13%, ήτοι στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών, από 6,84% το πρωί.
Στο επίκεντρο τώρα μπαίνει ο σχηματισμός κυβέρνησης με τη ΝΔ να έχει στη διάθεσή της τη διερευνητική εντολή, ενώ οι επενδυτές στρέφονται και στη συνάντηση της G20 στο Μεξικό. Οι αξιωματούχοι του G20 αναμένεται να συζητήσουν τρόπους διασφάλισης της παγκόσμιας ανάκαμψης μέσω μείωσης ελλειμμάτων ορισμένων χωρών και πρόσθετης στήριξης σε άλλες.

Τελευταία τροποποίηση στις 00:50 - 19 Ιουν 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.