ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διακυμάνσεις στο Χ.Α., παίρνουν τα κερδισμένα

12:54 - 20 Ιουν 2012 | Σχόλια Αγοράς
Νευρικότητα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Μαζεύεται η αγορά από τις 619 μονάδες, στα όρια των 600 μονάδων, καθώς οι διεργασίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Ελλάδα πηγαίνουν πίσω. Ο γενικός δείκτης διατηρεί το θετικό πρόσημο, αλλά όχι με την ορμή του προηγούμενου διαστήματος, με τα κέρδη να εξανεμίζονται και η αγορά να κινείται στα όρια των 600 μονάδων.

 

Δεν είναι και λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι δίδεται η ευκαιρία για την αποκομιδή ρευστότητας και την κατοχύρωση κερδών μετά το ράλι του περασμένου επταημέρου. Τα περισσότερα κέρδη καταγράφουν μετοχές που έχουν μείνει πίσω. Άνοδο σημειώνουν οι μετοχές των ΟΤΕ, Ελλάκτωρ, ΟΠΑΠ, Τιτάν, Jumbo, Μυτιληναίος, ΜΕΤΚΑ, Folli και ΕΛΠΕ. Πωλητές έχουν βγει στις τράπεζες με την Eurobank, την Alpha και την Πειραιώς να σημειώνουν πτώση πάνω από 4% και λίγο πάνω από 15 διαμορφώνονται οι απώλειες της Εθνικής.

 

Ο τζίρος είναι και σήμερα σημαντικός, στα 35 εκατ. ευρώ.

 

Aγορές

 

Παραμένει ιδιαίτερα τεταμένο το κλίμα στην ευρωπεριφέρεια, με το «βλέμμα» στραμμένο τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ισπανία. Από τη μία οι ώρες αγωνίας για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής συνεργασίας στην Ελλάδα και από την άλλη το έντονο τραπεζικό πρόβλημα της Ισπανίας και οι προσδοκίες για τους όρους του αιτήματος βοήθειας, προκαλούν «σκαμπανεβάσματα» στην περιοχή των ευρωομολόγων., των διεθνών χρηματιστηρίων και των νομισμάτων.


Οι ηγέτες της G20 ολοένα και πιέζουν για εξεύρεση λύσης στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους, δηλώνοντας, ωστόσο, πρόθυμοι να συμβάλλουν στην προώθηση της οικονομικής και τραπεζικής ενοποίησης.


Την Τετάρτη, χαμηλότερα κινούνται οι αποδόσεις των ισπανικών και των ιταλικών κρατικών ομολόγων, καθώς οι επενδυτές αναμένουν από την Fed, αργότερα σήμερα, να ανακοινώσει μέτρα τόνωσης της οικονομίας.


Συγκεκριμένα, η απόδοση του ισπανικού 10ετούς ομολόγου αναφοράς υποχώρησε κατά 10 μονάδες βάσης στο 6,90% και του αντίστοιχου ιταλικού τίτλου κατά 9 μονάδες στο 5,82%.


Την ίδια ώρα. το ευρώ διαπραγματεύεται πολύ κοντά στο υψηλό μηνός (1,2748), σήμερα δεν σημειώνει αξιόλογες μεταβολές και κινείται στα 1,2686 δολάρια.


Σημειώνεται ότι την Πέμπτη, θα γίνει δημοπρασία ομολόγων λήξεως 2014, 2015 και 2017, από την οποία ο στόχος είναι η άντληση ποσού έως 2 δισ. ευρώ.


Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, οι δείκτες κινούνται χωρίς ιδιαίτερη μεταβολή, κρατώντας στάση αναμονής για τη συνεδρίαση της Fed, ενώ οι επενδυτές εκδηλώνουν χαμηλό αγοραστικό ενδιαφέρον.

Αναλυτικότερα, πτώση κατά 0,06% στις 5583 μονάδες, απώλειες της τάξεως του 0,10% στις 3119 μονάδες για τον cac στο Παρίσι και τέλος, μείωση 0,07% στις 6362 μονάδες για τον dax στη Φρανκφούρτη.


Κατά 0,1% υποχωρεί ο δείκτη βαρόμετρο Stoxx 600 στις 2480 μονάδες, με τη μετοχή της Henne & Maritz να σημειώνει άλμα της τάξεως του 3,2%.
Παράλληλα, πτώση 0,43% στις 6682 μονάδες για τον IBEX 35 στη Μαδρίτη.


'Οσον αφορά τη σημερινή συνεδρίαση της Fed, αναλυτές και οικονομολόγοι προβέπουν ότι η Τράπεζα θα ανακοινώσει παράταση της «Επιχείρησης Twist», για μερικούς ακόμη μήνες.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του πρακτορείου Bloomberg, το 58% των ερωτηθέντων αναλυτών εκτιμά ότι το πρόγραμμα θα παραταθεί καθώς η Fed αναζητά τρόπους μείωσης του κόστους δανεισμού αλλάζοντας τη σύνθεση του χαρτοφυλακίου της με τίτλους μεγαλύτερης διάρκειας. Και η Barclays Capital προβλέπει ότι η Fed θα ανακοινώσει παράταση της «Επιχείρησης Twist, για μερικούς ακόμη μήνες».


Επισημαίνεται ότι το τρέχον πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης λήγει αυτό το μήνα. Προς το παρόν, η Fed έχει μετακινήσει τοποθετήσεις 383 δισ. δολ. σε τίτλους μεγαλύτερης διάρκειας, στο πλαίσιο του ευρύτερου προγράμματος των 400 δισ. δολ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.