ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κυβέρνηση πωλητών στο Χ.Α.

12:40 - 21 Ιουν 2012 | Σχόλια Αγοράς
Απώλειες και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Αγόραζε στη φήμη και πούλα στην είδηση, λέει ένα παλιό χρηματιστηριακό ρητό. Και φαίνεται ότι έχει βάση από τη στιγμή που ο σχηματισμός κυβέρνησης οδεύει στο τέλος του, με την ορκωμοσία του νέου σχήματος που θα αποτελείται από πολιτικούς και τεχνοκράτες μέσα στη μέρα. Σημειωτέον, ότι μετά από έξι ανοδικές συνεδριάσεις και δέκα ανοδικές από τις 9 Μαίου με εξαίρεση μία πτωτική, οι επενδυτές θέλουν να κατοχυρώσουν τα κέρδη τους περιμένοντας τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

 

Από την άλλη, στα άσχημα νέα της μέρας περιλαμβάνεται η πληροφορία περί υποβάθμισης του Χ.Α. από την Morgan Stanley, κατατάσσοντάς το στις αναδυόμενες αγορές, γυρίζοντας στο 2001, πριν την αναβάθμισή του στα ώριμα χρηματιστήρια. Πωλητές έχουν βγει στα χαρτιά που πρωταγωνίστησαν το τελευταίο διάστημα, με τον ΟΤΕ να υποχωρεί πάνω από 6%, στα 2,05 ευρώ, Eurobank και Πειραιώς 4,23% και 3,94%, ΔΕΗ 3,40%, Ελλάκτωρ 3,67%, Mυτιληναίος 3,57%, ETE 4,20% και Alpha 4%. Στον αντίποδα, το ενδιαφέρον διατηρείται για τα Folli Follie, τον Τιτάνα, την Motor Oil, την Jumbo και τα ΕΛΠΕ.

 

Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. φαίνεται να εγκαταλείπει τις 600 μονάδες, κινούμενος στις 594, δηλαδή στα επίπεδα της περασμένης Δευτέρας. Οι απώλειες δείχνουν ελεγχόμενες, αφού οι συναλλαγές δεν είναι μεγάλες, μόλις στα 22,4 εκατ. ευρώ και οι απώλειες κοντά στο 1,5%.

 

Πτωτικά η Ευρώπη

 

 

Αρνητικό κλίμα επικρατεί στη σημερινή συνεδρίαση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, μία μέρα .ύστερα από τις ανακοινώσεις της Κεντρικής Αμερικανικής Τράπεζας και ενώ τα «βλέμματα» των αγορών είναι στραμμένα στην Ισπανία και στη δημοπρασία, στην οποία θα προχωρήσει αργότερα το Δημόσιο.

 

 

Οι επενδυτές κρατούν στάση αναμονής, απέχοντας από τα διεθνή ταμπλό, αναμένοντας αφενός το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής συνεργασίας στην Ελλάδα και αφετέρου τα αποτελέσματα των stress test των ισπανικών τραπεζών, τα οποία και θα κρίνουν τους όρους της βοήθειας, που θα ζητήσει επίσημα η χώρα.

 

 

Αναλυτικότερα, πτώση της τάξεως του 0,64% στις 5586 μονάδες για τον ftse στο Λονδίνο, απώλειες ύψους 0,72% στις 3110 μονάδες για τον cac στο Παρίσι και τέλος, μείωση κατά 0,81% στις 6340 μονάδες για τον dax στη Φρανκφούρτη.

 

 

Κατά 0,5% υποχωρεί ο δείκτης βαρόμετρο Stoxx 600 κινούμενος στις 2404 μονάδες, με τη μετοχή των BP, BHP και Rio Tinto να σημειώνουν πτώση κατά 1,1%, 2,4% και 0,67%, αντίστοιχα.

 

 

Κατά 1% διολισθαίνει και ο δείκτης IBEX 35 στο Χρηματιστήριο της Μαδρίτης.

 

 

 

«Κάτω» και η Ασία

 

 

Μάκρο και Fed ώθησαν τα ασιατικά χρηματιστήρια σε πτωτικό έδαφος, με τις αγορές να «γράφουν» στη λήξη της συνεδρίασης της Πέμπτης σημαντικές απώλειες.

 

 

Το χαμηλό σχεδόν τριετίας που «άγγιξε» ο κινεζικός PMI σε συνδυασμό με τις όχι και τόσο ικανοποιητικές ανακοινώσεις της Κεντρικής Αμερικανικής Τράπεζας την Τετάρτη, προβλημάτισαν τις διεθνείς αγορές, αφού και η Wall Street ολοκλήρωσε τις χθεσινές συναλλαγές με μεικτά πρόσημα.

 

 

Αναλυτικότερα, στα ταμπλό, πτώση της τάξεως του 1,6% για τον δείκτη Shanghai Composite στην Κίνα, απώλειες ύψους 1,1% για τον δείκτη Kopsi στη Νότια Κορέα και υποχώρηση κατά 0,89% για τον δείκτη Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ.

 

 

Κατά 0,9% έχασε ο αυστραλιανός δείκτης S&P/ASX 200 , ενώ, στον αντίποδα με οριακή άνοδο κατά 0,9% έκλεισε ο ιαπωνικός Nikkei.

 

Στα μάκρο της ημέρας, συρρίκνωση εμφάνισε ο κινεζικός κλάδος της μεταποίησης για όγδοο μήνα τονΙούνιο, με τις παραγγελίες για εξαγωγές και τις τιμές να διαμορφώνονται στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2009.

 

 

Ο δείκτης HSBC Flash PMI, που αποτελεί μια αρχική ένδειξη για τη βιομηχανική δραστηριότητα της Κίνας, υποχώρησε σε χαμηλό επτά μηνών στις 48,1 μονάδες τον Ιούνιο από την τελική μέτρηση των 28,4 μονάδων το Μάιο.

 

 

Πρόκειται για τον όγδοο συνεχόμενo μήνα που ο HSBC PMI διαμορφώνεται χαμηλότερα των 50 μονάδων, που υποδηλώνει συρρίκνωση.

 

Σημειώνεται ότι η κεντρική αμερικανική τράπεζα, Federal Reserve, διατηρώντας αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο στα ιστορικά χαμηλά του 0-0,25%, αποφάσισε την παράταση του προγράμματος του Operation Twist κατά 267 δισ. δολάρια μέχρι το Δεκέμβριο.

 

 

Στο πλαίσιο του Operation Twist, η αμερικανική κεντρική τράπεζα πωλεί βραχυπρόθεσμο κρατικό χρέος και αγοράζει μακροπρόθεσμα ομόλογα με στόχο τη μείωση των μακροπρόθεσμων επιτοκίων προκειμένου να θωρακιστεί η αμερικανική οικονομία. Επισημαίνεται ότι το τρέχον πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης λήγει αυτό το μήνα. Προς το παρόν, η Fed έχει μετακινήσει τοποθετήσεις 383 δισ. δολ. σε τίτλους μεγαλύτερης διάρκειας, στο πλαίσιο του ευρύτερου προγράμματος των 400 δισ. δολ.

 

 

Υπενθυμίζεται ότι με μεικτά πρόσημα τερμάτισε τη συνεδρίαση της Τετάρτης το αμερικάνικο χρηματιστήριο.

 

 

Πιο συγκεκριμένα, ο Dow έκλεισε στις 12.824 μονάδες και στο -0,10%, στο +0,02% ο Nasdaq και στις 2.930 μονάδες, ενώ απώλειες 0,17% κατέγραψε ο S&P 500 στις 1.356 μονάδες.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.