ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χ.Α.: Μικρές διακυμάνσεις, με το βλέμμα στις Βρυξελλες

10:55 - 28 Ιουν 2012 | Σχόλια Αγοράς
Στάση αναμονής επικρατεί στη εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά με τα μάτια της επενδυτικής κοινότητας να είναι στραμμένα στη Σύνοδο Κορυφής, που πραγματοποιείται σήμερα και αυρίο στις Βρυξέλλες.

Οι αναλυτές αν και γνωρίζουν ότι πρόκειται για την πλέον κρίσιμη Σύνοδο στην ιστορία της Ε.Ε. παραμένουν επιφυλακτικοί και κρατούν μικρό καλάθι. Στο ίδια ψυχολογία διακατέχει και τους συναλλασόμενους στο Χ.Α. σε μια συνεδρίαση που ξεκίνησε με δύο εκατ. τζίρο. Οριακή άνοδος μόλις κατά 0,4% σημειώνει ο Γ.Δ. στα επίπεδα των 570 - 580 μονάδων. Με εξαίρεση τη ΔΕΗ και τον ΟΠΑΠ οι υπόλοιπες μεταβολές των μετοχών του 20αρι είναι ελαφρώς αρνητικές. Αναλυτές εκτιμούν ότι η σημερινή συνεδρίαση θα κινηθεί στο ρυθμό των ειδήσεων και των φημών γύρω απώ τη Σύνοδο Κορυφής, ενώ  περιμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά.

 

Οριακά πάνω η Ευρώπη

 

Σε "αναμμένα κάρβουνα" κάθονται οι κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές, τη στιγμή που οι Ευρωπαίοι ηγέτες βρίσκονται στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο της διήμερης Συνόδου Κορυφής, κατά την οποία θα αναζητήσουν μία κοινή λύση ενάντια στην κρίση χρέους.


Αναλυτές και οικονομολόγοι προεξοφλούν ακόμη ένα βατερλό στη σημερινή Σύνοδο, επισημαίνοντας ότι οι Γάλλοι και Γερμανοί δεν θα συμφωνήσουν επί της λύσης στην κρίση, παρά το γεγονός ότι το Παρίσι διατείνεται πως οι σχέσεις των δύο λαών είναι πολύ καλές.


Μεγάλη "χασούρα" παρατηρείται στις τράπεζες, τους άμεσους αποδέκτες της παγκόσμιας ύφεσης, εν μέσω ευρωπαϊκών σχεδίων περί τραπεζικής ένωσης.
Ειδικότερα, πτώση της τάξεως του 0,74% στις 5483 μονάδες για τον ftse στο Λονδίνο, απώλειες ύψους 1,06% στις 3031 μονάδες και τέλος, μείωση κατά 1,48% στις 6137 μονάδες για τον dax στη Φρανκφούρτη.


Οριακλη υποχώρηση για τον δείκτη βαρόμετρο Stoxx 600 στις 2405 μονάδες, ύστερα από το χθεσινό ράλι της τάξεως του 1,4%.


Στις τράπεζες, απώλειες της τάξεως των 1,5%, 1,6% και 1% για τις μετοχές των HSBC, Barclays και Standard Chartader.


Υποχώρηση κατά 2,2% για τη μετοχή της γαλλικής ΒΝP Paribas, πτώση από 1,9% η καθεμία για τις μετοχές των Credit Agricole και SoGen και τέλος, απώλειες κατά 4,3% και 1,4% για τις μετοχές των Commerzbank και Deutsche Bank.

 

Στο «πράσινο» το Τόκιο


Ράλι σημείωσε το Χρηματιστήριο στο Τόκιο στη συνεδρίαση της Πέμπτης, τη στιγμή που οι υπόλοιπες ασιατικές αγορές έκλεισαν με κέρδη μεν ήπια δε.

Αγορές και επενδυτές επικεντρώνεται στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, η οποία ξεκινά σήμερα, με τους Ευρωπαίους αρχηγούς να θέτουν επί τάπητος όλα τα πιθανά σενάρια περί άμεσης λύσης στην κρίση χρέους που πλήττει την περιοχή.

 

Σύμφωνα με την πλειοψηφία των αναλυτών, η σημερινή Σύνοδος είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, εν μέσω προσφυγής της Ισπανίας και Κύπρου στο EFSF, την ώρα που κερδοσκοπία παρατηρείται και στην Ιταλία. Όπως τονίζουν οι οικονομολόγοι, η έκβαση της διήμερης Συνόδου θα καθορίσει τις τάσεις στα διεθνή χρηματιστήρια, η οποία αναμένεται είτε να αγγίξει ιστορικά υψηλά είτε να πιάσει μια και καλή τον πάτο.

 

Αναλυτικότερα, στα ταμπλό, άλμα της τάξεως του 1,5% για τον ιαπωνικό δείκτη Nikkei, κέρδη 0,3% για τον δείκτη Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ, άνοδος 0,6% για τον αυστραλιανό S&P/ASX 200, αύξηση 0,8% για τον δείκτη Kopsi Νότια Κορέα και ενίσχυση κατά 0,2% για τον δείκτη Shanghai Composite στην Κίνα.

 

Υπενθυμίζεται ότι ανοδικά τερμάτισε τις συναλλαγές της Τετάρτης το αμερικάνικο χρηματιστήριο. Ειδικότερα, ο δείκτης Dow ενισχύθηκε κατά 0,7% στις 12.633, ο δείκτης Nasdaq βρέθηκε στο +0,8% και στις 2.877 μονάδες ενώ ο S&P 500 έκλεισε στο +0,9% και στις 1.333 μονάδες.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:45 - 28 Ιουν 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.