ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μετριοπαθώς... ανοδικά οι διεθνείς αγορές

23:04 - 31 Αυγ 2012 | Σχόλια Αγοράς
Αυγουστιάτικο +8% για το ΧΑ

Wall Street


Mε κέρδη έκλεισαν οι δείκτες στην αμερικανική αγορά την Παρασκευή, με την αγορά να επικροτεί την αποφασιστικότητα του προέδρου της Federal Reserve, ben Bernanke στο Jackson Hole.

Αναλυτικά, ο Dow βρέθηκε στο +0,69% στις 13.090 μονάδες, ο Nasdaq σημείωσε κέρδη της τάξεως του 0,60% στις 3.066 μονάδες, ενώ σε ανοδικούς ρυθμούς έκλεισε και ο S&P 500, που κατέγραψε κέρδη κατά 0,51% στις 1.406 μονάδες.

Ο Bernanke δεν εμφανίστηκε ικανοποιημένος με την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, επισημαίνοντας ότι η Fed είναι έτοιμη να αναλάβει δράση αν χρειαστεί.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ποσοτική χαλάρωση έχει βοηθήσει προκειμένου να στηριχθεί η ανάπτυξη, ενθαρρύνοντας τους Ευρωπαϊους να λάβουν αποφασιστικά μέτρα για την επίλυση της κρίσης χρέους.

Όπως τόνισε ο ίδιος, μιλώντας στο τραπεζικό συμπόσιο στο Jackson Hole, "εάν λάβουμε υπ' όψιν τις αβεβαιότητες και τους περιορισμούς στα εργαλεία άσκησης πολιτικής της Fed, θα λάβουμε τα πρόσθετα μέτρα πολιτικής που χρειάζονται με στόχο την τόνωση της οικονομίας και τη διασφάλιση μιας βιώσιμης βελτίωσης των συνθηκών στην αγορά εργασίας, στο πλαίσιο της σταθερότητας των τιμών", κατέληξε ο επικεφαλής της Federal Reserve.

Στα μάκρο της ημέρας, μικρή πτώση στις 53 μονάδες τον Αύγουστο, από 53,7 μονάδες τον Ιούλιο, κατέγραψε ο μεταποιητικός δείκτης Chicago PMI στις ΗΠΑ. Οι αναλυτές τοποθετούσαν τον δείκτη στις 53,2 μονάδες. Ο δείκτης παραγωγής αυξήθηκε στις 57,4 μονάδες από  54,5 μονάδες.

Ο δείκτης νέων παραγγελιών ενισχύθηκε στις 54,8 μονάδες από 52,9 μονάδες. Ο δείκτης των αποθεμάτων μειώθηκε στις 51,2 μονάδες από 52,6 μονάδες. Τέλος,  ο δείκτης απασχόλησης σημείωσε άνοδο στις 57,1 μονάδες από 53,3 μονάδες.


Ευρώπη


Θετικά έκλεισαν τα ευρωπαικά χρηματιστήρια, ενόψει της δέσμευσης του Ben Bernanke ότι θα κάνει τα πάντα για να στηριχθεί η αμερικανική οικονομία, αν και ο FTSE στο Λονδίνο έκλεισε με απώλειες ερμηνεύοντας τον πρόεδρο της Fed με βάση τον σκεπτικισμό του για την αμερικανική οικονομία.

Συγκεκριμένα, ο FTSE στο Λονδίνο σημείωσε απώλειες κατά 0,20% στις 5.708 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη βρέθηκε στο +1,09% στις 6.971 μονάδες, την ίδια ώρα που ο CAC στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη της τάξεως του 1,01% στις 3.413 μονάδες.

Κέρδη σημείωσε και ο FTSE στο Μιλάνο κατά 2,16% στις 15.100 μονάδες, ενώ ο IBEX στη Μαδρίτη που σημείωσε την μεγαλύτερη άνοδο και βρέθηκε στο +3,13% στις 7.348 μονάδες. Τέλος, σε ανοδική τροχιά έκλεισε και ο Stoxx που κατέγραψε κέρδη κατά 0,46% στις 266 μονάδες.

Θετικά λειτούργησε για το ισπανικό χρηματιστήριο και η σημερινή έγκριση της κυβέρνησης για τη δημιουργία bad bank που θα απορροφήσει τα προβληματικά assets των εγχώριων τραπεζών. Αυτή είναι η τελευταία μεταρρύθμιση από την πλευρά της κυβέρνησης ανοίγοντας το δρόμο για την αναδιάρθρωση του κλάδου.

Στα μάκρο της ημέρας, στο 11,3% διαμορφώθηκε η ανεργία στην ευρωζώνη τον Ιούλιο, από το αναθεωρημένο 11,3% του Ιουνίου. Τα στοιχεία επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Την ίδια ώρα ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Ιούλιο αυξήθηκε στο 2,6%, έναντι 2,4% τον Ιούνιο. Οι αναλυτές ανέμεναν διαμόρφωση του δείκτη στο 2,5%.

Απροσδόκητα μειώθηκαν τον Ιούλιο οι λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία, με την οικονομία να "κατεβάζει ρυθμούς".
Σύμφωνα με τα στοιχεία οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν κατά 0,9% τον Ιούλιο, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση 0,2%.

Παράλληλα, οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 1% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.


Αυγουστιάτικο +8% για το ΧΑ


Με καύσιμα από το +6,14% της ΕΕΕΚ, πραγματοποίησε ένα ακόμη μίνι ράλι το ΧΑ, καταφέρνοντας να κλείσει στο +2,82% και στις 646,82 μονάδες. Μάλιστα, ο γενικός δείκτης κατάφερε να κλείσει με κέρδη 8% τον Αύγουστο, καταγράφοντας έναν από τους καλύτερους μήνες των τελευταίων ετών.

Την άνοδο στήριξαν οι εξελίξεις στο κυβερνητικό μέτωπο, με το υπουργικό συμβούλιο να δείχνει συναίνεση στα επώδυνα μέτρα που ετοιμάζονται, διασφαλίζοντας την σταθερότητα του σχήματος ενόψει του σκοπέλου της κοινοβουλευτικής έγκρισης του πακέτου των 11,5 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, οι συναλλαγές παρέμειναν και πάλι υποτονικές προδηλώνοντας σαφώς ότι αναμένονται οι εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο, οι οποίες μέσα στον Σεπτέμβριο θα επιταχυνθούν. Άλλωστε, η αγορά έχει ήδη τρία ανοιχτά μέτωπα στον κλάδο, το ζήτημα της Emporiki Bank, της Geniki Bank και του ΤΤ. Τόσο η κυβέρνηση όσο και η Τράπεζα της Ελλάδος έχουν δείξει σημάδια ότι θα επιταχυνθεί η αναδιάρθρωση του κλάδου, ωστόσο τα επικοινωνιακά και στρατηγικά λάθη δεν λείπουν, "κρατώντας" του επενδυτές σε στάση αναμονής.

Χαρακτηριστικό άλλωστε του κλίματος είναι ότι ο συνολικός όγκος των μετοχών που διακινήθηκε ήταν 37,2 εκατ. τμχ, με τα 24,5 εκατ. να διακινούνται μόνο στην μετοχή της Κύπρου και της... Λαϊκής, οι οποίες έχουν βρεθεί στο επίκεντρο το τελευταίο διάστημα εν μέσω της διαδικασίας κρατικοποίησης τους.

Στο μεταξύ, με τη σημερινή ημέρα, κλείνει και τυπικά η θερινή περίοδος, με τους αναλυτές να αναμένουν μέσα στον Σεπτέμβριο τις εξελίξεις με το ελληνικό πακέτο λιτότητας, το Eurogroup, την Τρόικα, το ισπανικό πακέτο στήριξης, τις παρεμβάσεις της ΕΚΤ, την απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου για τον ESM και την τελική έγκριση ή όχι της επόμενης δόσης των 31,5 δισ. ευρώ. Ξεκινά δηλαδή από Δευτέρα ένας μήνας με γεμάτη αντζέντα τόσο για την Ελλάδα όσο και για την ίδια την ευρωζώνη, όπου αναμένονται και έντονες αναταράξεις στις αγορές.

Στο ταμπλό, οι μετοχές που ξεχώρισαν ήταν η ΕΕΕΚ, με κέρδη 6,14%, η Πειραιώς με +6,30%, ο ΟΠΑΠ με +5,32% και η ΦΦΓΚΡΠ με +5,08%, καθώς εμφανίστηκαν ιδιαίτερα ενισχυμένα τα αποτελέσματα 6μήνου πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, δείχνοντας εταιρία με εξωστρέφεια και τζίρο, κυρίως, εκτός Ελλάδας.

Στον τραπεζικό δείκτη, η Εθνική βρέθηκε και πάλι πάνω από τα επίπεδα του 1,40 ευρω, κλείνοντας στο 1,41 ευρώ και στο +2,92%, η Alpha Bank έκλεισε στο +1,50% και στα 1,35 ευρώ, ενώ και η Κύπρου αντέδρασε μετά από τέσσερις πτωτικές συνεδριάσεις, κλείνοντας στο +3,66% και στα 0,17 ευρώ.

Στον αντίποδα, δεν κατάφεραν να ακολουθήσουν το θετικό κλίμα η ΔΕΗ και η ΜΕΤΚΑ, οι οποίες έκλεισαν στο -1,86% και στο -3,18% αντίστοιχα, ενώ και ο ΟΤΕ και ο Μυτιληναίος έκλεισαν στο κόκκινο, και πιο συγκεκριμένα στο -0,39% και στο -0,44% αντίστοιχα.

Τελευταία τροποποίηση στις 23:17 - 31 Αυγ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.