ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κέρδη σε Wall και Ευρώπη

19:04 - 25 Σεπ 2012 | Σχόλια Αγοράς
Δεν βοήθησαν Coca Cola, ΔΕΗ, ΟΤΕ και Τιτάνας - Απώλειες στο Χ.Α.

Ευρώπη


Η βελτίωση των αμερικανικών μάκρο, σε συνδυασμό με την άνοδο που σημείωσαν οι πετρελαικές εταιρίες και οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών έδωσε μια μικρή ώθηση στους ευρωπαικούς δείκτες, αν και το κλίμα παρέμεινε επιφυλακτικό μετά και από την ανακοίνωση του S&P, που προβλέπει πως η Ευρωζώνη θα περάσει σε ρυθμούς ανάπτυξης από το 2014 και όχι από του χρόνου όπως είχε προβλέψει τον Ιούλιο ο ίδιος οίκος, ρίχνουν τις αγορές.

Ο FTSE βρέθηκε στις 5.860 μονάδες με κέρδη 0,36%, ο CAC 40 έκλεισε στο +0,48% στις 3.514 μονάδες, και ο DAX έφτασε στο +0,16% στις 7.425 μονάδες.

Ο IBEX 35 ενισχύθηκε κατά 0,45% στις 8.175 μονάδες, παρ' όλο το αρνητικό κλίμα που υπάρχει στους επενδυτές εξαιτίας της ελαφρώς αρνητικής δημοπρασίας, με την εγχώρια αγορά να δηλώνει αισιόδοξη μετά την ανακοίνωση τοης εκπροσώπου της κυβέρνησης Ραχόι, ότι η Μαδρίτη θα δώσει άμεσα πακέτο στήριξης στις περιφέρειες που έχουν δηλώσει αίτημα για βοήθεια στην κεντρική κυβέρνηση.

Ο FTSE MIB στην Ιταλία ενισχύθηκε κατά 0,42% στις 15.933 μονάδες, παρ' όλα τα θετικά αποτελέσματα που είχε η δημοπρασία 2ετών ομολόγων, στην οποία τα επιτόκια κυμάνθηκαν σε χαμηλό ρεκόρ από τον περασμένο Μάρτιο.

Ακόμα, το ελαφρώς ανεβασμένο επιτόκιο με το οποίο άντλησε η Ισπανία 3μηνα και 6 μηνα έντοκα γραμμάτια, καθιστά επιφυλαχτικούς τους επενδυτές για την πορεία που θα έχει η Ισπανίκη οικονομία και ειδικότερα τι ακριβώς θα γίνει με το πακέτο βοήθειας που αναμένεται να ζητήσει η Μαδρίτη από τις Βρυξέλλες. Κάτι που αναμένεται να γίνει στο τέλος αυτής της εβδομάδας ή στις αρχές της ερχόμενης.


Wall Street


Με κέρδη διαμορφώνονται οι δείκτες στη Wall, καθώς η για 4 συνεχόμενους μήνες αύξηση του δείκτη τιμών κατοικιών έδωσε ανάσα από τις πιέσεις που ασκούν οι ανησυχίες για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.

Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow ενισχύεται κατά 0,26% στις 13.594 μονάδες, ο Nasdaq είναι στο +0,29% και στις 3.170 μονάδες και ο S&P 500 βρίσκεται με άνοδο 0,21% στις 1.460 μονάδες.

Για τέταρτο συνεχόμενο μήνα αυξήθηκαν οι τιμές κατοικιών στις ΗΠΑ για να φτάσουν κοντά σε υψηλά δύο ετών τον Ιούλιο. Ο δείκτης S&P/Case-Shiller αυξήθηκε κατά 1,6%, μετά από αύξηση 2,3% τον Ιούλιο. Σε σχέση με πέρυσι, οι τιμές είναι αυξημένες κατά 1,2%.

Παράλληλα, ανοδικά κινήθηκε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ το Σεπτέμβριο και διαμορφώθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το Φεβρουάριο, φτάνοντας στις 70,3 μονάδες το Σεπτέμβριο από τις 61,3 μονάδες τον Αύγουστο.
Άνοδο κατέγραψε και η οικονομική δραστηριότητα στον κλάδο της μεταποίησης φτάνοντας στο 4 από -9 τον Αύγουστο. Τα μεγέθη πάνω από το μηδέν δείχνουν επέκταση της δραστηριότητας.


Δεν βοήθησαν Coca Cola, ΔΕΗ, ΟΤΕ και Τιτάνας - Απώλειες στο Χ.Α.


Με οριακές απώλειες έκλεισε την Τρίτη η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, παρά την θετική αναλαμπή που είχε προς το πέρας των συναλλαγών ο γενικός δείκτης, προσεγγίζοντας τις 754 μονάδες, δηλαδή τα επίπεδα κλεισίματος της Δευτέρας. Μικρή σημασία έχει αυτό όμως, διότι οι διαθέσεις των αγοραστών φάνηκαν ξεκάθαρα, σχολιάζουν οι χρηματιστές.

Με εξαίρεση τη ΔΕΗ, τον ΟΤΕ, τον Τιτάνα, τα ΕΛΠΕ και την Coca Cola, οι υπόλοιπες μετοχές του 20άρη ξεχώρισαν. Μάλιστα, χρηματιστές υποστηρίζουν ότι αν ένα από τα χαρτιά του 20άρη έκλειναν σε θετικό πεδίο, θα ήταν διαφορετική η εικόνα του τελικού κλεισίματος. Κι αυτό, γιατί τα περισσότερα από τα χαρτιά του 20άρη που έκλεισαν στο “κόκκινο”, έχουν κεφαλαιοποίηση μεγαλύτερη από αυτή των τραπεζών.

Πέρα από τα σενάρια για νέο φλερτ μεταξύ Eurobank και Εθνικής, αφού έκλεισαν με κέρδη 5,66%, στο 1,12 και 4,28%, στο 1,95 ευρώ αντίστοιχα, η αγορά προεξοφλεί μέσω των τραπεζών ότι πολύ σύντομα θα βρεθεί η λύση για την Ελλάδα. Μάλιστα, η αγορά έκρινε ως πολύ σημαντική τη δήλωση – διευκρίνηση του υπουργού Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας στο διάστημα της επιμήκυνσης δεν θα είναι ούτε 20, ούτε 30δισ. Ευρώ, αλλά 13 με 15 δισ. ευρώ.

Ταυτόχρονα, αν προχωρήσει το νέο “κούρεμα”, θα καταστήσει βιώσιμο το χρέος της χώρας το 2020 και δεν αποκλείεται με την τήρηση της δημοσιονομικής προσπάθειας, η χώρα να βγει νωρίτερα στις αγορές. Κέρδη κοντά στο 4% για την Jumbo, στα 4,45 ευρώ, 4% για τη Βιοχάλκο, που συνεχίζει την κούρσα μετά την “ανάπαυλα” της Δευτέρας, 3,765% ενισχύθηκε η Alpha, 2,81% ο Μυτιληναίος και 1,35% η Πειραιώς. Οι συναλλαγές πάντως, παρέμειναν χαμηλές, στα 48,1 εκατ. ευρώ, ενδεικτικές της επιφυλακτικότητας των επενδυτών.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.