ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εντονες ρευστοποιήσεις σε Ευρώπη και Wall

23:04 - 26 Σεπ 2012 | Σχόλια Αγοράς
Kρατήθηκε στο κλείσιμο το Χ.Α.

 

Wall Street


Με απώλειες έκλεισαν οι αμερικανικοί δείκτες, έχοντας από τη μία μεριά το ευρωπαϊκό μέτωπο ανοιχτό και από την άλλη μεριά την ανησυχία για τις πωλήσεις κατοικιών.

Ειδικότερα, ο Dow έκλεισε στο -0,33% και στις 13.413 μονάδες, ο S&P 500 τερμάτισε στο -0,57% και στις 1.433 μονάδες και ο  Nasdaq έκλεισε στο -0,77% στις 3.093 μονάδες.   
Κέρδη 0,85%, στα 2,38 δολάρια, κατέγραψε το ADR της Εθνικής. Στα 2,35 δολάρια το χαμηλό ημέρας, στα 2,43 δολάρια το υψηλό.

Στα μάκρο της ημέρας, αυξήθηκαν οι αιτήσεις για στεγαστικά δάνεια στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, καθώς τα επιτόκια μειώθηκαν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα στον απόηχο της τελευταίας προσπάθειες τόνωσης της Fed, έδειξαν στοιχεία.

Ο εποχικά προσαρμοσμένος δείκτης της δραστηριότητας στεγαστικών δανείων αυξήθηκαν 2,8% κατά την εβδομάδα που έληξε στις 21 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τη Mortgage Bankers Association.

Παράλληλα αυξήθηκε κατά 3,3% ο εποχικά προσαρμοσμένος δείκτης MBA της αναχρηματοδότησης των αιτήσεων, ενώ το εύρος των αιτήσεων δανείου για αγορά κατοικίας, ο κορυφαίος δείκτης των πωλήσεων κατοικιών, ανέβηκε κατά 0,7%.

Τα σταθερά 30έτους επιτόκια των στεγαστικών δανείων υποχώρησαν 9 μονάδες βάσης στο 3,63%, το χαμηλότερο επίπεδο στην ιστορία της έρευνας.

Η μείωση των επιτοκίων ακολούθησε την ανακοίνωση της Fed ότι θα αγοράσει 40 δισ. δολάρια σε ενυπόθηκους τίτλους κάθε μήνα μέχρι να υπάρξει βελτίωση στην αγορά εργασίας.

Πτώση της τάξεως του 0,3% κατέγραψαν οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών στις ΗΠΑ τον Αύγουστο, στις 373 χιλιάδες από το αναθεωρημένο μέγεθος των 374 χιλιάδων του Ιουλίου.

Για τον Αύγουστο, οι αναλυτές εκτιμούσαν τις πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών στις 380 χιλιάδες. Σε ετήσια βάση, οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών σημείωσαν αύξηση 27,7%.


Ευρώπη


Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες, στον απόηχο των μαζικών διαδηλώσεων σε Ισπανία και Ελλάδα, οι οποίες απειλούν τόσο την κοινωνική ισορροπία όσο και την έγκριση των πακέτων λιτότητας.

Ο βασικός λόγος που η πτώση εντείνεται είναι οι πιέσεις που δέχεται η ισπανική οικονομία, μετά και από την αρνητική για τη Μαδρίτη, δημοπρασία ομολόγων 10ετούς διάρκειας.

Ο FTSE υποχώρησε κατά 1,57% στις 5.768 μονάδες, λόγω της πτώσης από BP και Anglo American. Ο CAC 40 έπεσε κατά 2,81% στις 3.415 μονάδες, εξαιτίας των απωλειών που έχουν οι Credit Agricole και BNP Paribas. Ο DAX έχασε 1,99% στις 7.277 μονάδες, επηρεασμένος από την αρνητική κίνηση των Deutsche Bank και Commerzbank.

Ο IBEX 35 σημείωσε απώλειες 3,93% στις 7.854 μονάδες, με τις απώλειες των Banco Santander και BBVA να είναι πολύ μεγάλες. O FTSE MIB στο Μιλάνο υποχώρησε κατά 3,29% στις 15.509 μονάδες.

Το ευρώ υποχωρεί κατά 0,3% στα 1,2863 δολάρια, έχοντας βυθιστεί νωρίτερα μέχρι τα 1,2856 δολάρια.

Στους επιμέρους κλάδους, τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι τράπεζες, που αποτελούν «βαρίδι» για το σύνολο των χρηματιστηρίων.

Στα μάκρο της ημέρας, επιβράδυνση στο 2% προβλέπουν τα προκαταρκτικά στοιχεία για το πληθωρισμό της Γερμανίας, το Σεπτέμβριο.

Το ποσοστό αυτό αναμένεται και από τους αναλυτές σύμφωνα με το Reuters. Σημειώνουμε ότι το προηγούμενο μήνα ο πληθωρισμός είχε φτάσει το 2,1%.

Παράλληλα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή σε μηνιαία βάση έμεινε αμετάβλητος, αντίθετα με τον Αύγουστο που είχε αυξηθεί.


Kρατήθηκε στο κλείσιμο το Χ.Α.


Λόγω ΟΠΑΠ, Eurobank και φυσικά Coca Cola, που είναι η μεγαλύτερη σε κεφαλαιοποίηση εταιρεία στο Χ.Α., ο γενικός δείκτης έκλεισε στο τέλος με κέρδη. Τόσο ο τραπεζικός δείκτης, όσο και ο ASE 20έκλεισαν σε αρνητικό πρόσημο, ενώ οι περισσότερες μετοχές, έστω και οριακά έκλεισαν με απώλειες έναντι αυτών που ενισχύθηκαν (71:63).

Οι συναλλαγές, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 44,7 εκατ. ευρώ, δηλώνουν επιφυλακτικότητα, παρά το γεγονός ότι ο γενικός δείκτης έκλεισε σε θετικό πεδίο, στις 755,09 μονάδες, στο +0,38%. Εκείνο που μπορεί να κρατήσει κανείς από τη σημερινή συνεδρίαση, σχολιάζουν οι παράγοντες της αγοράς είναι ότι για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση διατήρησε τα επίπεδα των 750 μονάδων, κλείνοντας ελαφρώς πιο πάνω από αυτά. Οι επενδυτές τελούν εν αναμονή, αφού από το Σαββατοκύριακο κι έπειτα το κλίμα έχει μάλλον... τσακίσει. ΔΝΤ και ΗΠΑ πιέζουν ανοιχτά πλέον την Ευρώπη να πάρει θέση και να αποφασίσει ένα γενναίο κούρεμα του ελληνικού χρέους, διαφορετικά αυτό, όσα δημοσιονομικά μέτρα κι αν παρθούν δεν πρόκειται να καταστεί βιώσιμο.

Ήδη, Pimco και Citigroup, προβλέπουν έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ εντός 18 μηνών και η Fitch σημειώνει πως το χρέος αντί να μειώνεται θα αυξάνεται αγγίζοντας το 180% του ΑΕΠ. Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ η Ισπανική οικονομία βρίσκεται σε πραγματική περιδίνηση, με τον πρωθυπουργό της χώρας Ραχόι να δηλώνει ότι αν συνεχίζει η Ισπανία να δανείζεται ακριβά, τότε θα αναγκαστεί να ζητήσει τη βοήθεια των εταίρων της. Όλα αυτά συμβαίνουν λίγο πριν από τις αμερικανικές εκλογές, με τις ΗΠΑ να επιθυμούν ηρεμία μέχρι τη διεξαγωγή τους.

Η αίσθηση που υπάρχει στην Ελλάδα, είναι ότι η χώρα μας βρίσκεται στο “περίμενε” πολύ σημαντικών αποφάσεων για το μέλλον της, με πηγές στο υπουργείο Οικονομικών να τονίζουν ότι “σε κάθε περίπτωση πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και τα μέτρα συντείνουν προς την κατεύθυνση αυτή, δηλαδή να ληφθούν πολιτικές αποφάσεις, είτε στο Eurogroup, είτε στη Σύνοδο Κορυφής που θ' ακολουθήσει”.

Rebound για τον ΟΠΑΠ, με κέρδη 4,92%, στα 4,05 ευρώ, κάτι που ήταν αναμενόμενο από τη στιγμή που το χαρτί έκανε πράξεις κάτω από τα 3,90 ευρώ. Κέρδη 3,57% για την Eurobank, στο 1,16 ευρώ και την αγορά να ποντάρει στο ότι η τράπεζα προηγείται στη διεκδίκηση της Εμπορικής. Κέρδη ακόμα, κατέγραψαν οι μετοχές των Βιοχάλκο, Coca Cola, στα 14,99 ευρώ, ΕΛΠΕ και MIG. Βαριές ήταν οι απώλειες για τον ΟΤΕ, που υποχώρησε κατά 5%, στα 3 ευρώ, 3,38% η Eλλάκτωρ, 3,20% η Πειραιώς, στα 0,363 ευρώ,, 2,90% η Κύπρου και 2,7% η CPB. Απώλειες ακόμα, για την ΕΤΕ, την Alpha και τη ΔΕΗ.

Τελευταία τροποποίηση στις 00:23 - 27 Σεπ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.