ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χ.Α.: Και το profit taking συνεχίζεται, επιστροφή στους αδύναμους τζίρους

17:35 - 27 Σεπ 2012 | Σχόλια Αγοράς
Kόντρα στα μάκρο η Wall, μικρά κέρδη στην Ευρώπη.

Ούτε η σημερινή διόρθωση ανησυχεί ή προβληματίζει την αγορά. Οι χρηματιστές θεωρούν ότι πρόκειται για μία πλαγιοκαθοδική κίνηση της αγοράς σε φυσιολογικά πλαίσια έπειτα από οκτώ εβδομάδες ανόδου. Με δεδομένο ότι τα μέτρα δεν έχουν κλείσει ακόμα, παρά μόνο σε θεωρητικό επίπεδο, οι πολιτικοί αρχηγοί δεν έχουν δώσει το τελικό ok και βεβαίως ούτε η τρόικα, οι επενδυτές είναι λογικό να έχουν κατεβάσει τον πήχη των προσδοκιών και περιμένουν. Αυτά, τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη ένα μεγάλο παρασκήνιο ως προς το ενδεχόμενο να κουρευτεί και πάλι το ελληνικό χρέος, κάτι που απασχολεί κυρίως το ΔΝΤ, που θεωρεί ότι ακόμα και μέτρανα ληφθούν το ελληνικό χρέος δύσκολα θα καταστεί βιώσιμο το 2020. Προς το παρόν, οι αγορές εισπράττουν την άρνηση της Γερμανίας στο να εγκρίνει ένα νέο κούρεμα στα ομόλογα που έχει η ΕΚΤ και οι Κεντρικές Τράπεζες των χωρών της ευρωζώνης. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, όλα δείχνουν να πηγαίνουν πιο πίσω και η εκταμίευση της δόσης των 32 δισ. ευρώ, αλλά και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Οι συναλλαγές ήταν εξαιρετικά χαμηλές, σε σχέση με τον τζίρο των προηγούμενων εβδομάδων. Την Πέμπτη, οι συναλλαγές διαμορφώθηκαν κάτω και από τα 40 εκατ. ευρώ, με τον γενικό δείκτη να ανακάμπτει στα επίπεδα των 760 μονάδων στην αρχή, για να κλείσει στις 742,44 μονάδες και με απώλειες 1,68%. Εκείνο που κρατούν οι εμπλεκόμενοι περί τα χρηματιστηριακά, είναι η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να τρέξει τις μεγάλες αποκρατικοποιήσεις, όπως ο ΟΠΑΠ, αφού η κατάθεση των προσφορών θα γίνει στις 19 Οκτωβρίου, δηλαδή λίγο μετά την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής. Η μετοχή αν και βρέθηκε στα 4,30 ευρώ, έκλεισε χαμηλότερα, στα 4,17 ευρώ και με τη UBS να χαμηλώνει την τιμή στόχο στα επίπεδα των 5 ευρώ, αλλά με σύσταση buy. Κέρδη 4,715 και για την MIG, έπειτα από την επέκτασή της στις χώρες του Κόλπου μέσω της Vivartia δημιουργώντας κοινή εταιρεία με την Exceed. Από το μέτωπο της Εμπορικής δεν υπάρχουν νέα, παρά μόνο κωλυσιεργία από την πλευρά των Γάλλων, που την Παρασκευή, όπως λέγεται, θα υπάρχουν κάποια νέα. Πάντως, οι τράπεζες στραβοπάτησαν την Πέμπτη, με την Eurobank να καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες 4,31%, στο 1,11 ευρώ.

 

Wall Street

 

 

Με κέρδη ξεκίνησαν οι αμερικανικοί δείκτες παρά το γεγονός ότι τα μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα ήταν άσχημα. Στηρίγματα ωστόσο παίρνουν από τα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία για την αγορά εργασίας.

 

Πιο συγκεκριμένα, ο Dow είναι στο +0,45% στις 13.475 μονάδες, ο Nasdaq κερδίζει 0,37% στις 3.105 μονάδες και ο S&P 500 βρίσκεται στο +0,47% και στις 1.440 μονάδες.

 

Σε πτωτική αναθεώρηση των υπολογισμών της για το ΑΕΠ β΄τριμήνου προχώρησε η αμερικανική κυβέρνηση. Το ΑΕΠ διαμορφώθηκε στο 1,3% έναντι 1,7% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση.

 

Οι καταναλωτικέ δαπάνες αυξήθηκαν 1,5% στο τρίμηνο, ενώ η αρχική εκτίμηση έκανε λόγο για αύξηση 1,7%. Στο α΄τρίμηνο του 2012 η οικονομία είχε «τρέξει» με ρυθμό 2%.

 

Πτώση 26.000 κατέγραψαν οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, στις 359.000, στα χαμηλότερα επίπεδα από τα τέλη Ιουλίου.

 

Οι οικονομολόγοι ανέμεναν υποχώρηση στις 375.000. Ο μέσος όρος των νέων αιτήσεων ανεργίας των τελευταίων 4 εβδομάδων, υποχώρησε κατά 4.000 στις 374.000.

 

Κατά 13,2% υποχώρησαν οι παραγγελίες διαρκών αγαθών τον Αύγουστο στις ΗΠΑ, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση της τελευταίας τριετίας.

 

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του MarketWatch ανάμεναν πτώση 5,3%.

 

Ευρώπη

 

 

Με μικρά κέρδη κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έχοντας το βλέμμα στραμμένο στην Ισπανία, και στην ανακοίνωση του προϋπολογισμού από την κυβέρνηση Ραχόι. Οι επενδυτές ελπίζουν ότι με τα νέα μέτρα θα γίνει πιο εύκολη η διάσωση της ισπανικής οικονομίας.

 

Ο FTSE κερδίζει 0,28% στις 5.784 μονάδες, λόγω της ανόδου που σημειώνουν οι μετοχές των Rio Tinto και BP. Ο CAC 40 ανεβαίνει 0,74% στις 3.440 μονάδες, παίρνοντας κέρδη από το θετικό σερί που γράφει η μετοχή της BNP Paribas αλλά και της Lafarge. Ο DAX σημειώνει άνοδο 0,34% στις 7.300 μονάδες, επηρεασμένος θετικά από τη μετοχή της Deutschebank.

 

Με κέρδη συνεχίζει και ο ΙΒΕΧ 35 στη Μαδρίτη, 0,25% στις 7.874 μονάδες, δείχνοντας προσπάθεια ανάκαμψης μετά από τις μεγάλες απώλειες που είχε χθες. Στο Μιλάνο, ο FTSE MIB ανεβαίνει κατά 0,57% στις 15.492 μονάδες, μετά και από το χαμηλό επιτόκιο της δημοπρασίας 5ετών ομολόγων.

 

Το ευρώ, συνεχίζει για μια ακόμα μέρα να δέχεται πιέσεις από τις αγορές. Το κοινοτικό νόμισμα υποχωρεί στα 1,2850 δολάρια, ελαφρώς υψηλότερα από το χαμηλό δύο εβδομάδων των 1,2835 δολαρίων στο οποίο βυθίστηκε χθες.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.