ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Με νευρικότητα συνεχίζει το Χ.Α.

12:54 - 28 Σεπ 2012 | Σχόλια Αγοράς
H Moody's ρίχνει τις ευρωαγορές. Σταθερά το ευρώ

Σε αρνητικό έδαφος κινείται το Χρηματιστήριο Αθηνώνω μετά από την άνοδο με την οποία ξεκινήσε τη τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας. Ο λόγος των απωλειών είναι οι πιέσεις που ασκούνται στον τραπεζικό κλάδο.

 

Ο Γενικός Δείκτης πέφτει κατά 0,5% στις 738 μονάδες και ο συνολικός τζίρος διαμορφώνεται στα 10 εκατ. ευρώ.

 

Οι επενδυτές αναμένουν να δουν τι θα γίνει με το deal της Εμπορικής, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι σε σύσκεψη της Credit Agricole σήμερα το απόγευμα θα αποφασιστεί σε ποια τράπεζα θα παραχωρηθεί η Εμπορική, με την αγορά να φαίνεται επιφυλακτική γι αυτή την κίνηση.

 

Ακόμα, η μετοχή του ΟΠΑΠ σημειώνει πτώση μετά και από την ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ, μέσω της οποίας ξεκίνησε και επίσημα η υποβολή προτάσεων για την εξαγωγή του 33% του οργανισμού. Η υποχώρηση της μετοχής έχει επηρεάσει αρνητικά τον 20άρη, με τις υπόλοιπες μετοχές να κινούνται επίσης αρνητικά.

 

Μεγάλη πίεση δέχεται ο τραπεζικός κλάδος  με τη μετοχή της Alpha Bank να είναι η μόνη που αντέχει στις πιέσεις.

 

Ευρώπη

 

Σε αρνητικό φόντο έχουν περάσει οι ευρωπαϊκές αγορές, μετά από το θετικό ξεκίνημα που είχαν το πρωί.

 

Ο λόγος της πτώσης των δεικτών είναι η Ισπανία, μιας και οι επενδυτές περιμένουν την έκθεση της Moody's για την οικονομία της χώρας, με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ισπανίας στην κατηγορία «σκουπίδια».

 

Οι πληροφορίες των αναλυτών αναφέρουν ότι η πίεση στην οικονομία της χώρας θα συνεχίσει να εντείνεται μέχρι η κυβέρνηση Ραχόι να προσφύγει στις Βρυξέλλες ζητώντας ένα πλήρες πακέτο διάσωσης, και όχι μόνο για τις τράπεζες, όπως θέλει η Μαδρίτη.

 

 

Ακόμα, η ανακοίνωση του προϋπολογισμού στη Γαλλία,. με την οποίο ο Φρανσουά Ολάντ ανακοίνωσε  έξτρα μέτρα που θα επιβαρύνουν φορολογικά τους γάλλους πολίτες, κάτι που έχει κάνει ακόμα πιο επιφυλακτικούς τους επενδυτές.

 

Το κλίμα αυτό επηρεάζει κατά πολύ τον τραπεζικό κλάδο, που είναι και αυτός που οδηγεί σε «οπισθοχώρηση» τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

 

Μοναδική εξαίρεση στο αρνητικό περιβάλλον αποτελεί ο FTSE που σημειώνει κέρδη 0,1% στις 5,786 μονάδες, παίρνοντας ώθηση από τις μεταλλευτικές εταιρίες.

 

O CAC πέφτει κατά 0,5% στις 3,422 μονάδες, επηρεασμένος αρνητικά από την υποχώρηση των μετοχών των Total και Societe Generale.

 

Ο DAX γράφει απώλειες 0,1% στις 7,282 μονάδες, λόγω της άσχημης πορείας που έχουν οι μετοχές των Deutschebank και Commerzbank.

 

Ο ΙΒΕΧ 35 έχει μεγάλες απώλειες 1% στις 7,767 μονάδες, περιμένοντας την έκθεση της Moody's.

 

Πτωτικά κινείται και ο FTSE MIB στο Μιλάνο, που χάνει 0,6% στις 15,352 μονάδες.

 

 

Το ευρώ διαμορφώνεται στα 1,2929 δολάρια, ελαφρώς υψηλότερα από τα επίπεδα στα οποία έκλεισε χθες και πάνω από το χαμηλό δύο εβδομάδων των 1,2825 δολαρίων στο οποίο υποχώρησε την Πέμπτη.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:12 - 28 Σεπ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.