ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βυθίζει τη Wall ο Chicago PMI

17:29 - 28 Σεπ 2012 | Σχόλια Αγοράς
Απώλειες και στην Ευρώπη

Wall Street


Με απώλειες διαμορφώνονται πλέον οι αμερικανικοί δείκτες, καθώς η πτώση στο δείκτη Chicago PMI σε χαμηλά τριών ετών επισκίασε την όποια αισιοδοξία προκάλεσε η άνοδος των καταναλωτικών δαπανών.

Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow βρίσκεται στις 13.371 μονάδες με πτώση 0,85%, ο Nasdaq είναι στο -0,85% και στις 3.111 μονάδες, και ο S&P 500 στο -0,77% και στις 1.436 μονάδες.

Στα μάκρο της ημέρας, άνοδο 0,5% κατέγραψαν οι καταναλωτικές δαπάνες τον Αύγουστο στις ΗΠΑ, με τον ταχύτερο ρυθμό του τελευταίου εξαμήνου, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων.

Το προσωπικό εισόδημα ωστόσο ενισχύθηκε μόλις κατά 0,1%, ενώ ο δείκτης καταθέσεων υποχώρησε στο 3,7% από 4,1%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση εδώ κι ένα χρόνο.

Στις 49,7 μονάδες υποχώρησε ο μεταποιητικός δείκτης Chicago PMI τον Σεπτέμβριο, αν και οι αναλυτές ανέμεναν να μείνει αμετάβλητος στο μέγεθος του Αυγούστου (53 μονάδες).
Ο δείκτης υποχωρεί κάτω από τις 50 μονάδες για πρώτη φορά από το Σεπτέμβριο του 2009, σύφωνα με το Institute for Supply Management.

Την ίδια στιγμή, στις 78,3 μονάδες υποχώρησε τον ίδιο μήνα ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του University of Michigan, αν και οι αναλυτές ανέμεναν ελαφρά πτώση στις 79 μονάδες, από 79,2 μονάδες τον Αύγουστο. Ο δείκτης για τις πληθωριστικές προσδοκίες σε ορίζοντα 12 μηνών υποχώρησε στο 3,3% από 3,5% αρχές Σεπτεμβρίου.


Ευρώπη


Με απώλειες κινούνται οι ευρωπαϊκοί δείκτες, παρά το θετικό ξεκίνημα που είχαν το πρωί, με τις αγορές να έχουν στραμμένο στην Ισπανία, μιας και οι επενδυτές περιμένουν την έκθεση της Moody's για την οικονομία της χώρας, με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ισπανίας στην κατηγορία «σκουπίδια».

Μοναδική εξαίρεση στο αρνητικό περιβάλλον αποτελεί ο FTSE που σημειώνει απώλειες μόλις 0,09% στις 5.773 μονάδες, παίρνοντας ώθηση από τις μεταλλευτικές εταιρίες.

O CAC πέφτει κατά 1,23% στις 3.397 μονάδες, επηρεασμένος αρνητικά από την υποχώρηση των μετοχών των Total και Societe Generale.

Ο DAX γράφει απώλειες 0,41% στις 7.260 μονάδες, λόγω της άσχημης πορείας που έχουν οι μετοχές των Deutschebank και Commerzbank.

Ο ΙΒΕΧ 35 έχει μεγάλες απώλειες 0,9% στις 7.769 μονάδες, περιμένοντας την έκθεση της Moody's.

Πτωτικά κινείται και ο FTSE MIB στο Μιλάνο, που χάνει 1,1% στις 15.271 μονάδες.

Οι πληροφορίες των αναλυτών αναφέρουν ότι η πίεση στην οικονομία της χώρας θα συνεχίσει να εντείνεται μέχρι η κυβέρνηση Ραχόι να προσφύγει στις Βρυξέλλες ζητώντας ένα πλήρες πακέτο διάσωσης, και όχι μόνο για τις τράπεζες, όπως θέλει η Μαδρίτη.

Ακόμα, η ανακοίνωση του προϋπολογισμού στη Γαλλία,. με την οποίο ο Φρανσουά Ολάντ ανακοίνωσε  έξτρα μέτρα που θα επιβαρύνουν φορολογικά τους γάλλους πολίτες, κάτι που έχει κάνει ακόμα πιο επιφυλακτικούς τους επενδυτές.

Το κλίμα αυτό επηρεάζει κατά πολύ τον τραπεζικό κλάδο, που είναι και αυτός που οδηγεί σε «οπισθοχώρηση» τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Στα μάκρο της ημέρας, στο 2,7% ενισχύθηκε ο πληθωρισμός στην περιοχή της ευρωζώνης τον Σεπτέμβριο, έναντι 2,6% τον προηγούμενο μήνα.

Οι οικονομολόγοι ανέμεναν συρρίκνωση στο 2,4%.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.