ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στον αστερισμό των αποτελεσμάτων η Wall Street - Ισπανική απογοήτευση στις ευρωαγορές

23:06 - 02 Οκτ 2012 | Σχόλια Αγοράς
Τo X.A. έδωσε πολιτική λύση στην... άνοδο

 

Wall Street

Νευρικότητα και αρκετή δόση μεταβλητότητας ήταν τα δύο κύρια χαρακτηριστικά της αμερικανικής αγοράς σήμερα, με τους επενδυτές να έχουν μπει πλέον στον αστερισμό των εταιρικών αποτελεσμάτων για το τρίτο τρίμηνο. Την ίδια ώρα, ανασταλτικά λειτουργεί και η καθυστέρηση της ισπανικής κυβέρνησης που συνεχίζει να αρνείται την προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης.

O Dow υποχώρησε κατά 0,24% στις 13.482 μονάδες, ο Nasdaq σημείωσε κέρδη της τάξης του 0,21% στις 3.120 μονάδες, ενώ άνοδο κατέγραψε και ο S&P 500 που βρέθηκε στο +0,09% στις 1.445 μονάδες.

Στα αποτελέσματα της ημέρας πτώση κερδών και πωλήσεων ανακοίνωσε για το πρώτο τρίμηνο χρήσης η εταιρεία λιπασμάτων Mosaic Co.

Ειδικότερα, τα κέρδη υποχώρησαν 18% στα 429,4 εκατ. δολ., ή 1,01 δολ. ανά μετοχή, από 526 εκατ. δολ., ή 1,17 δολ. ανά μετοχή. Εξαιρουμένων των έκτακτων γεγονότων τα ανά μετοχή κέρδη ανήλθαν σε 1,03 δολ. Την ίδια περίοδο οι πωλήσεις της Mosaic σημείωσαν πτώση 19% στα 2,5 δισ. δολ. από 3,1 δισ. δολ.

Την ίδια ώρα, σε αναβάθμιση αμερικανικών τραπεζών προχώρησε σήμερα η Credit Suisse, εκτιμώντας πως κινητήριοι μοχλοί θα αποτελέσουν τόσο η αύξηση των δανείων όσο και η βελτίωση των ενεργητικών τους.

Η Credit Suisse αναβαθμίζει σε «neutral» τη μετοχή της Wells Fargo και σε «outperform» τις μετοχές της JPMorgan Chase & Co και Huntington Bancshares.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι αμερικανικές τράπεζες έχουν σημαντικά πλεονεκτήματα έναντι των Ευρωπαίων ανταγωνιστών τους, δεδομένου ότι και τα μεγέθη της οικονομίας είναι καλύτερα, ενώ υπάρχουν ενδείξεις για περαιτέρω βελτίωση των αμερικανικών δεικτών της οικονομίας.


Ευρώπη


Με απώλειες τελικά έκλεισαν οι ευρωπαικές αγορές, χάνοντας το θετικό πρόσημο που κατέγραψαν για λίγες ώρες ενδοσυνεδριακά. Το αρνητικό κλίμα καλλιεργήθηκε στην αύξηση των επιδομάτων ανεργίας στην Ισπανία, καθώς η χώρα βρίσκεται εν αναμονή οικονομικής ενίσχυσης απο την Ευρωζώνη.

Αναλυτικά, ο FTSE στο Λονδίνο έκλεισε στο -0,20% στις 5.809 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη σημείωσε απώλειες τη τάξης του 0,28% στις 7.306 μονάδες, την ίδια ώρα που ο CAC στο Παρίσι σημείωσε απώλειες κατά 0,61% στις 3.414 μονάδες.

Ο FTSE στο Μιλάνο βρέθηκε στο -0,17% στις 15.496 μονάδες και ο IBEX στη Μαδρίτη διαφοροποιήθηκε καθώς έκλεισε στο +1,06% στις 7.867 μονάδες. Τέλος, ο Stoxx κατέγραψε απώλειες της τάξης του 0,12% στις 272 μονάδες.

Ξεχώρισε σήμερα η Alstom η οποία κέρδισε 4,9%, μετά τη φημολογία που επικράτησε ότι ενδιαφέρεται για τη ρωσική αγορά.

Στον αντίποδα, η Erste Group η οποία υποχώρησε κατά 2,8%, μετά τη μείωση της συμμετοχής της Erste Stiftung, στο μεροχικό της κεφάλαιο.

Προβληματισμό προκάλεσε και σήμερα η αύξηση κοντά στα πέντε εκατομμύρια φθάνουν των ανέργων στην Ισπανία.
Σύμφωνα με τα μηνιαία στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, ο αριθμός των Ισπανών που έκαναν αίτηση για επιδόματα ανεργίας αυξήθηκε κατά 79.645 το Σεπτέμβριο, ποσοστό 1,7%. Συνολικά, οι άνεργοι υπολογίζονται σε 4.705.279.

Στα μάκρο της ημέρας, υποχώρησαν οι τιμές κατοικιών στη Βρετανία κατά 0,4% σε μηνιαία βάση για το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία της Nationwide.

Αντίθετα με τις προβλέψεις των οικονομολόγων, οι οποίοι προέβλεπαν πως οι τιμές θα διατηρούνταν αμετάβλητες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Ενώ σε ετήσια βάση, εμφανίζονται αυξημένες κατά 1,4%. Υπενθυμίζουμε, πως τον Αύγουστο σημειώθηκε άνοδος 1,1% στις τιμές κατοικιών


Τo X.A. έδωσε πολιτική λύση στην... άνοδο


Όλα δείχνουν ότι πάμε για πολιτική λύση αυτή τη φορά στο πρόβλημα της Ελλάδας και οι αγορές αρχίζουν να αναδεικνύουν τις επενδυτικές ευκαιρίες που υπάρχουν στο ελληνικό Χρηματιστήριο.

Μπορεί η συμμετοχή των ξένων να μην ήταν μεγάλη την Τρίτη, αλλά το μήνυμα περνάει στο εξωτερικό, σημειώνουν οι χρηματιστές, βλέποντας μία αγορά που ήταν νεκρή εδώ και τρία χρόνια, ξαφνικά να παίρνει τα πάνω της. Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. κατέγραψε εντυπωσιακή άνοδο της τάξης του 4,91%, κλείνοντας στις 780,94 μονάδες και όλα δείχνουν ότι το μέλλον, τουλάχιστον το κοντινό θα είναι ευοίωνο. Έπειτα από έξι συνεδριάσεις συσσώρευσης στα επίπεδα των 750 μονάδων, η αγορά ξεπετάχτηκε σχεδόν κατά 36 μονάδες πιο ψηλά, με επόμενη αντίσταση τις 790 μονάδες. Εκείνο που χρειάζεται, σημειώνουν οι χρηματιστές, είναι να τονωθεί κι άλλο το ενδιαφέρον, κάτι που μπορούν να κάνουν μόνο τα ξένα ισχυρά χαρτοφυλάκια. Για το σκοπό αυτό την ερχόμενη Τρίτη μέχρι και την Πέμπτη, 9 έως 11 Οκτωβρίου, πραγματοποιείται στη Νέα Υόρκη το roadshow του Χ.Α., με σκοπό την προσέλκυση ξένων επενδυτών.

Σούπερ κέρδη στο ταμπλό, κατά14,29% κατέγραψε η μετοχή της Ελλάκτωρ, που έκλεισε στο 1,60ευρώ εν αναμονή των μετοχικών ανακατατάξεων στη μετοχή, αφού η πλευρά Μπόμπολα, πρόκειται να αγοράσει το ποσοστό των αδερφών Καλιτσάντση. Το deal αναμένεταινα κλείσει πάνω από τα 2ευρώ ανά μετοχή. Κέρδη περίπου 115 για την Eurobank με τις φήμες να κάνουν λόγο ότι βολιδοσκοπεί τις αγορές για αύξηση κεφαλαίου, αλλά και για ενδιαφέρον για το Τ.Τ.. Κέρδη 10,55 για την Κύπρου, πάνω από 9% ενισχύθηκε ο Μυτιληναίος και 9% η Πειραιώς, στα 0,4050 ευρώ και οι πληροφορίες να αναφέρουν ότι βρίσκεται πολύ κοντά στην απόκτηση της Γενικής.

Ισχυρή αντίδραση άνω του 8% βγήκε για τη ΔΕΗ, στα 3,91 ευρώ με την αγορά να συζητεί την άμεση αποκρατικοποίηση της Επιχείρησης, 7,63% ενισχύθηκε η ΜΕΤΚΑ και 7,46% η Motor Oil, έπειτα από τις εκθέσεις αναβάθμισης της μετοχής. Σημαντική άνοδος περίπου κατά 7% για την Εθνική, τη Βιοχάλκο, τον ΟΤΕ και την MIG. Πολλά τα κέρδη και για την Coca Cola, που έκλεισε στα 15,5 ευρώ ενόψει της εγγραφής της στην αγορά του Λονδίνου. Υποτονικότερα τα κέρδη την Τρίτη για την Alpha, αλλά σημαντικά, περίπου κατά 3,5%, στο 1,83 ευρώ, με την αγορά να σκέφτεται το μεγάλο κομμάτι προβληματικών δανείων που έχει στο χαρτοφυλάκιό της η Emporiki Bank.

Τελευταία τροποποίηση στις 23:17 - 02 Οκτ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.