ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μεικτά πρόσημα στην Ευρώπη - Ανοδικά η Wall

19:27 - 03 Οκτ 2012 | Σχόλια Αγοράς
Έμεινε από καύσιμα η αγορά, ισχυρά κέρδη για Ελλάκτωρ, Motor Oil και Μυτιληναίο

Ευρώπη

Μεικτά ήταν τα πρόσημα που έκλεισαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες με τους επενδυτές να δείχνουν "χαμένοι" στην απουσία εξελίξεων αναφορικά με την κρίση χρέους της ευρωζώνης και των συνεχών αντιφατικών διαρροών.

Οι ευρωαγορές ξεκίνησαν νευρικά τη μέρα, έχοντας επηρεαστεί απο τις δηλώσεις του ισπανού πρωθυπουργού, Μαριάνο Ραχόι, που δήλωσε ότι η Ισπανία δεν θα ζητήσει άμεσα την οικονομική στήριξη της Ευρωζώνης, αλλά οι διαρροές ότι η ΕΚΤ εξετάζει πιθανή επιμήκυνση της αποπληρωμής των ελληνικών ομολόγων που κατέχει, έδωσε ανάσα από τις πιέσεις.

Ο FTSE στο Λονδίνο έκλεισε στο +0,28% στις 5.826 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη σημείωσε κέρδη της τάξης του 0,22% στις 7.322 μονάδες, την ίδια ώρα που ο CAC στο Παρίσι βρέθηκε στο -0,24%.

Ο FTSE ΜΙΒ στο Μιλάνο ενισχύθηκε κατά 0,25% στις 15.535 μονάδες, ενώ ο IBEX στη Μαδρίτη κατέγραψε απώλειες της τάξης του 0,51% στις 7.827 μονάδες.Τέλος, ο Stoxx βρέθηκε στο -0,23% στις 271 μονάδες

Στα μάκρο της ημέρας, απρόσμενη άνοδο της τάξης του 0,1% κατέγραψαν οι λιανικές πωλήσεις στην ευρωζώνη τον Αύγουστο, έναντι πτώση 0,1% τον προηγούμενο μήνα.

Σε ετήσια βάση ενισχύθηκαν κατά 1,9%. Η ενίσχυση των λιανικών πωλήσεων οφείλεται κυρίως στη Γερμανία.

Στις 46,1 μονάδες υποχώρησε τον Σεπτέμβριο ο σύνθετος PMI στην περιοχή της ευρωζώνης, έναντι 46,3 μονάδων τον Αύγουστο.

Ο δείκτης νέων επιχειρήσεων υποχώρησε στις 43,8 μονάδες έναντι 44,4 μονάδων τον Αύγουστο, σύμφωνα με την εκτίμηση flash. Περιορισμένες είναι οι ελπίδες για επιστροφή στην ανάπτυξη στο δ΄τρίμηνο, σύμφωνα με το ινστιτούτο Markit.


Wall Street


Με κέρδη κινείται η αμερικανική αγορά μετά τα καλύτερα του αναμενομένοθ στοιχεία του ADP για την απασχόληση.

Ο Dow σημειώνει κέρδη κατά 0,26% στις 13.517 μονάδες, ο Nasdaq βρίσκεται στο +0,61% στις 3.139 μονάδες, ενώ ο S&P παρουσιάζει κέρδη της τάξης του 0,50% στις 1.453 μονάδες.

Σημαντικά κέρδη καταγράφει η PulteGroup και η Best Buy πάνω από 3,7%, ενώ στον αντίποδα με απώλειες 1,3% βρίσκεται η Monsanto.

Το ινστιτούτο ADP πραγμοτοποίησε έρευνα, η οποία έδειξε ότι οι νέες προσλήψεις στον ιδιωτικό τομέα για τον μήνα Σεπτέμβριο ξεπέρασαν τις προσδοκίες και έφτασαν τις 162.000. Συγκεκριμένα, οι αναλυτές περίμεναν ότι στην ιδιωτική απασχόληση των ΗΠΑ θα δημιουργηθούν 153.000 νέες θέσεις εργασίας, δηλαδή 9.000 λιγότερες θέσεις απο αυτές που τελικά υπήρξαν.

Στο 55,1 ενισχύθηκε ο δείκτης ISM των υπηρεσιών στις Ηνωμένες Πολιτείες το Σεπτέμβριο, από 53,7 τον Αύγουστο.
Οι αναλυτές εκτιμούσαν πως ο σχετικός δείκτης θα παρέμενε αμετάβλητος στο 53,7.

Ο δείκτης νέων παραγγελιών ενισχύθηκε κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες στο 57,7, στα υψηλά του Μαρτίου.


Έμεινε από καύσιμα η αγορά, ισχυρά κέρδη για Ελλάκτωρ, Motor Oil και Μυτιληναίο


Διακυμάνσεις παρατηρήθηκαν στο Χ.Α. την Τετάρτη με τον γενικό δείκτη να κλείνει σε αρνητικό πρόσημο τη στιγμή που διαπραγματεύονταν στο 'κόκκινο” τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τα οποία, σημειωτέον, στη συνέχεια γύρισαν στο “συν”. Αναζητώντας τους λόγους της πτώσης, οι χρηματιστές αποδίδουν την υποχώρηση των τιμών στο profit taking λόγω της χθεσινής μεγάλης ανόδου (κοντά στο 5%).

Οπότε είναι λογικό, αναφέρουν οι ίδιοι, οι επενδυτές να πάρουν τα κερδισμένα από τη στιγμή μάλιστα, που όλα είναι ανοιχτά: Και οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα, και η εκταμίευση της νέας δόσης και η επιμήκυνση ή το νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους.

Ο γενικός δείκτης έκλεισε με μικρές απώλειες 0,44%, στις 777,48 μονάδες, αν και ενδοσυνεδριακά έφτασε να καταγράφει κέρδη πάνω από μία ποσοστιαία μονάδα, ξεπερνώντας για δεύτερη φορά από τις 21 Σεπτεμβρίου τις 790 μονάδες. Οι συναλλαγές παρέμειναν σε χαμηλά επίπεδα, στα 58,4 εκατ. ευρώ, που σημαίνει ότι δεν υπήρχε μεγάλη διάθεση για την ανάληψη περαιτέρω ρίσκου.

Απώλειες 4,92% για την Alpha, στο 1,77 ευρώ, 3,57% υποχώρησε η Eurobank, η οποία όμως, φέρεται ως φαβορί για την Millennium Bank, Κύπρου 3,31% και Εθνική 2%. Περισσότερο όμως, στοαρνητικό πρόσημο της αγοράς “βάρυναν” οι απώλειες κατά 0,9% της Coca Cola, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη σε κεφαλαιοποίηση εταιρεία του Χ.Α. (5,6δισ. Ευρώ, με δεύτερη εταιρεία τα ΕΛΠΕ με 1,9 δισ. και τρίτη την ΕΤΕ με 1,87 δισ. ευρώ).

Στον αντίποδα, ισχυρή αντίδραση και πάλι για την Ελλάκτωρ, στο +6,88%, στο 1,71 ευρώ με την αγορά να περιμένει από στιγμή σε στιγμή την ανακοίνωση εξαγοράς του ποσοστού των αδελφών Καλλιτσάντση από την οικογένεια Μπόμπολα.

Κέρδη 3,25% για την Motor Oil, στα 6,99 ευρώ, με εμφανείς εντολές από ξένους, λόγω ανόδου της τιμής στόχου από ξένους οίκους. Κέρδη 2,3% για τη ΔΕΗ, στα 4 ευρώ, επίπεδα τα οποία έχει να δει από τις 24/9, Μυτιληναίος 2,10%, στα 3,40 ευρώ. Χλιαρή ήταν η αποδοχή από την αγορά η διατήρηση του μονοπωλίου του Οργανισμού μέχρι το 2030, με τη μετοχή να κλείνει με οριακή άνοδο, στα 4,26 ευρώ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.