ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ρευστοποιήσεις σε Wall και Ευρώπη - Στο +11% το adr της Εθνικής

23:06 - 08 Οκτ 2012 | Σχόλια Αγοράς
Profit taking στο Χ.Α., κέρδη για ΕΤΕ και Eurobank

Wall Street


Με απώλειες έκλεισε η αμερικανική αγορά μετά την υποβάθμιση των εκτιμήσεων για την ανάπτυξη της Κίνας από την Παγκόσμια Τράπεζα, αλλά και την προσμονή που υπάρχει εν αναμονή του σημερινού Eurogroup.

Ο Dow βρέθηκε στο -0,19% στις 13.584 μονάδες, ο Nasdaq υποχώρησε κατά 0,77% στις 3.112 μονάδες, την ίδια ώρα που ο S&P 500 έκλεινε με απώλειες της τάξης του 0,34% στις 1.456 μονάδες.

Με απώλειες έκλεισε η Apple, η οποία βρέθηκε στο -1,8%, με τους τεχνικούς αναλυτές να κάνουν λόγο για επικείμενη διόρθωση.

Από την άλλη, με ισχυρά κέρδη έκλεισε το ADR της ΕΤΕ στη Ν. Υόρκη μετά την αναστολή της διαπραγμάτευσής του την Παρασκευή, αφού βρέθηκε στο +11,20% και στα 2,78 δολ

Η Παγκόσμια Τράπεζα αναθεώρησε καθοδικά τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη στην Ασία, κάνοντας λόγω για τις επιζήμιες επιπτώσεις που μπορεί να έχει η ευρωπαϊκή κρίση χρέους για την περιοχή. Για την ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας υποβάθμισε την εκτίμηση της στο 7,7% το 2012 από 8,2% τον περασμένο Μάιο.

Πέρα απο την Παγκόσμια Τράπεζα, υπάρχει και το θέμα του σημερινού Eurogroup και οι όποιες αποφάσεις ληφθούν σε αυτό, που οδηγούν τους επενδυτές σε επιφυλακτική στάση για το αν η Ισπανία θα ζητήσει βοήθεια από τους Ευρωπαίους εταίρους της, ενώ την ίδια στιγμή διατηρούνται οι ανησυχίες για την επόμενη δόση προς την Ελλάδα.


Ευρώπη

 
Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν οι ευρωπαϊκες αγορές με τα βλέματα όλων να στρέφονται στη σημερινή σύσκεψη του Eurogroup και όπως αναφέρει η Credit Agricole Corporate & Investment Bank σε σημείωμα προς τους πελάτες της «επικρατεί αβεβαιότητα για το ενδεχόμενο οποιασδήποτε συγκεκριμένης απόφασης στο σημερινό Eurogroup»

Ο FTSE στο Λονδίνο έκλεισε στο -0,49% στις 5.842 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη σημείωσε απώλειες της τάξης του 1,44% στις 7.291 μονάδες, ενώ ο CAC στο Παρίσι σημείωσε πτώση κατά 1,45% στις 3.407 μονάδες.

Ο FTSE στο Μιλάνο κατέγραψε απώλειες της τάξης του 1,98% στις 15.562 μονάδες και ο IBEX στη Μαδρίτη βρέθηκε στο -0,80% στις 7.891 μονάδες.

Τέλος, ο Stoxx έκλεισε στο -1,13% στις 271 μονάδες.

Οι επενδυτές περιμένουν τη σημερινή σύσκεψη λοιπόν για να δούν το τι θα γίνει με την υπόθεση της Ισπανίας και ειδικότερα το αν θα ζητηθεί οικονομική στήριξη απο τους Ίβηρες.

Οι διαψεύσεις του πρωθυπουργού της χώρας, Μαριάνο Ραχόι περί μη αίτησης οικονομικής ενίσχυσης της χώρας έχουν προκαλέσει τριγμούς, αλλά δεν... πείθουν ιδιαίτερα, καθώς πολλοί θεωρούν ότι το ζήτημα της Ισπανίας θα βρεθεί στην κορυφή της ατζέντας του Eurogroup. Κάμψη στις αγορές προκαλεί και η περίπτωση της Ελλάδας, καθώς όπως όλα δείχνουν στη σημερινή σύσκεψη δεν πρόκειται να «κλειδώσει» το πακέτο στήριξης. Σύμμφωνα με την Credit Agricole. «Ένα σίγουρο αποτέλεσμα είναι επίσης απίθανο για την Ελλάδα, καθώς οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα έχουν επιβραδυνθεί εξαιτίας διαφωνιών μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου όσον αφορά τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν».

Στα μάκρο της ημέρας, διευρύνθηκε τον Αύγουστο το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας με τις εξαγωγές να σημειώνουν μεγαλύτερη άνοδο σε σχέση με τις εισαγωγές.

Ειδικότερα, οι εξαγωγές έφθασαν στα 95 δις. ευρώ αυξημένες κατά 2,4% σε σχέση με τον Ιούλιο. Οι εισαγωγές ενισχύθηκαν μόλις κατά 0,3%, στα 76,7 δις. ευρώ με το εμπορικό πλεόνασμα –βάσει των εποχικώς διορθωμένων στοιχείων- να αυξάνεται στα 18,3 δις. από 16,3 δις. του Ιουλίου.

Στο οκτάμηνο, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 5,5%, στα 734,1 δις. ευρώ και οι εισαγωγές κατά 2,1% στα 607,5 δις. ευρώ.
Το εμπορικό πλεόνασμα την ίδια περίοδο πέτυχε άνοδο 25,5%, στα 126,6 δις. ευρώ.

Υποχώρησε κατά 0,5% τον Αύγουστο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, η βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας. Η μείωση που ανέμεναν οι οικονομολόγοι ήταν 0,8% κατά μέσο όρο

Η δραστηριότητα στον κλάδο των κατασκευών μειώθηκε κατά 2,8%, ενώ η παραγωγή ενδιάμεσων αγαθών από τα εργοστάσια σημείωσε πτώση της τάξης του 1,3%. Αντιθέτως, η παραγωγή ενέργειας αυξήθηκε κατά 1,5%. Η πτώση παρουσιάστηκε λόγω της αδυναμίας στον κατασκευαστικό κλάδο.

Στο -22,2 υποχώρησε ο δείκτης επενδυτικής εμπιστοσύνης για την περιοχή της ευρωζώνης τον Οκτώβριο έναντι -23,2 τον Σεπτέμβριο. Η μέση πρόβλεψη των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters έκανε λόγο για διαμόρφωση του δείκτη στο -20,8.


Profit taking στο Χ.Α., κέρδη για ΕΤΕ και Eurobank


Παρά τις απώλειες κατά 0,59% και κλείσιμο στις 825,09 μονάδες, την παράσταση έκλεψαν δύο μετοχές, όπως ήταν αναμενόμενο: Η Εθνική και η Eurobank, με την αγορά να υποδέχεται θερμά και... ζεστά τον μεγάλο τραπεζικό ντιλ, δίνοντας κέρδη 5,74 και 5,13%, στα 2,21 ευρώ και 1,23 ευρώ αντίστοιχα. Από εκεί και πέρα, στις υπόλοιπες μετοχές, ήρθε, όπως φαίνεται η ώρα της κατοχύρωσης κερδών, μετά το πάρτι της περασμένης εβδομάδας.

Οι επενδυτές εξακολουθούν να ανησυχούν για τις εξελίξεις ως προς τη διαχείριση της ελληνικής κρίσης χρέους εκ μέρους της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, ενώ οι Γερμανοί αξιωματούχοι εξακολουθούν να κρατούν χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών σχετικά με την επίσκεψη της Ανγκέλα Μέρκελ την Τρίτη στην Αθήνα.

Οι Γερμανοί μάς προσγειώνουν στην πραγματικότητα, αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, ζητώντας να εφαρμοστούν πρώτα τα μέτρα και μετά θα κριθεί το αν η χώρα μας θα λάβει τα 31,5 δισ. ευρώ, τη στιγμή που, κατά δήλωση του πρωθυπουργού, τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν μέχρι το τέλος Νοεμβρίου. Την ίδια ώρα, οι φήμες δίνουν και παίρνουν ότι η Ισπανία θα ζητήσει την ένταξή της στον μηχανισμό στήριξης, παρά τις διαψεύσεις εκ μέρους της κυβέρνησης Ραχόι και της Ε.Ε. Άλλωστε και σήμερα, οι ευρωπαϊκές αγορές υποχωρούν και μάλιστα καταγράφουν μεγάλες απώλειες άνω του 1%. Οι συναλλαγές στο Χ.Α. ήταν σημαντικές, πάνω από τα 92 εκατ. ευρώ. Πωλητές βγήκαν στην Alpha, που υποχώρησε κατά 5,42%, στο 1,92 ευρώ, στην Ελλάκτωρ 3,98%, στο 1,69 ευρώ, στην MIG 3,34%, στην Κύπρου 3,34%, στον ΟΤΕ, την Πειραιώς, την ΜΕΤΚΑ, τον Μυτιληναίο και τα Folli πάνω από 2%.

Σημειωτέον, ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση η μετοχή της Εθνικής πέρασε στη δεύτερη θέση των κεφαλαιοποιήσεων, δηλαδή ξεπέρασε οριακά τα ΕΛΠΕ, πάνω από τα 2,1 δισ. ευρώ. Ισχυρή, τέλος, ήταν η αντίδραση της Eurodrip μετά τη συμφωνία πώλησής της σε αμερικανικό fund. Η μετοχσή κατέγραψε άνοδο κατά 18,49%.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.