ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στο -0,5% Wall και Ευρώπη

19:01 - 10 Οκτ 2012 | Σχόλια Αγοράς
Mέρκελ, τράπεζες και profit taking έριξαν το Χ.Α.

 

Ευρώπη


Με απώλειες έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές συνεχίζοντας το αρνητικό τους σερί μετά τις δυσοίωνες προβλέψεις για την πορεία του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου από το ΔΝΤ.

Ο FTSE στο Λονδίνο σημείωσε απώλειες της τάξης του 0,57% στις 5.777 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη βρέθηκε στο -0,41% στις 7.205 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε πτωτικά στο -0,50% στις 3.366 μονάδες.

Με απώλειες έκλεισε και ο FTSE στο Μιλάνο κατά 0,41% στις 15.441 μονάδες, και O IBEX σημείωσε απώλειες της τάξης του 1% στις 7.668 μονάδες. Τέλος, ο Stoxx βρέθηκε στο -0,44% στις 269 μονάδες.

Με απώλειες 1,2% έκλεισε η UniCredit μετά την έκθεση του ΔΝΤ, ενώ στο -1,1% βρέθηκε η TNT Express μετά την "μπλόκο" της Κομισιόν στην εξαγορά της United Parcel Service.

Σύμφωνα με το Ταμείο, εάν η Ευρωζώνη δεν βάλει τέλος στην κρίση που την ταλανίζει, οι ισολογισμοί των ευρωπαϊκών τραπεζών θα συρρικνωθούν αυτόματα - και σε μεγάλο βαθμό - πλήττοντας την ανάπτυξη και δίδοντας νέα ώθηση στην ανεργία.

To ΔΝΤ προειδοποιεί για μαζικές εκροές κεφαλαίων από τις ευρωπαϊκές τράπεζες, όχι μόνο στις χώρες της περιφέρειας, αλλά και στον ισχυρό πυρήνα της Ευρωζώνης, καθώς διατηρούνται οι φόβοι για κατάρρευση του ευρώ.

Δυσφορία υπάρχει και απο τις χθεσινές (μη) εξελίξεις στην Ελλάδα, καθώς η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δεν έδωσε κάποια ουσιαστική βοήθεια, πέρα απο τις δηλώσεις στήριξης στην ελληνική κυβέρνηση.

Μεγάλο «αγκάθι» παραμένει και το κλίμα αβεβαιότητας για την Ισπανική οικονομία, με τις αγορές να συνεχίζουν να ζητάνε δράσεις από τη Μαδρίτη. Το αρνητικό κλίμα για τη Μαδρίτη εντείνει και το γεγονός ότι μια σειρά περιφερειών είναι έτοιμη να ζητήσει πακέτο διάσωσης από την κεντρική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι.

Παράλληλα, σε περικοπή των εκτιμήσεών τους για την ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας, προχώρησαν τα κορυφαία ινστιτούτα οικονομικών ερευνών της χώρας, με φόντο την κρίση που πλήττει την ευρωζώνη και την ασθενέστερη παγκόσμια οικονομία.

Τα ινστιτούτα έχουν υποβαθμίσει τις εκτιμήσεις τους για την ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας το 2013 στο 1% από το 2% και για το 2012, στο 0,8%, από  0,9%, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα γερμανικών εφημερίδων, όπως μετέδωσε το Dow Jones Newswires. Η παρουσίαση των εκθέσεων από τα Institute for Global Economic Research, Ifo, Rhein Westphalia Institute και Institute for Economics Research, αναμένονται αύριο.


Wall Street



Με το βλέμμα στη σημερινή ανακοίνωση της Fed, για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας κινείται η Wall, ενώ παράλληλα οι επενδυτές αποτιμούν και τις ανακοινώσεις για την εταιρική κερδοφορία του τρίτου τριμήνου.

Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow υποχωρεί 0,55% στις 13.398 μονάδες, ο Nasdaq είναι στο -0,23% στις 3.058 μονάδες και ο S&P 500 βρίσκεται στο -0,38% και στις 1.436 μονάδες.

Στο -1% η Alcoa μετά τις ζημιές που ανακοίνωσε για το γ΄ τρίμηνο του έτους λόγω των έκτακτων επιβαρύνσεων από νομικούς διακανονισμούς, παρά το γεγονός ότι κατάφερε να ξεπεράσει τις εκτιμήσεις των αναλυτών στα προσαρμοσμένα κέρδη και τα έσοδα.

Την ίδια ώρα, οι επεδυτές έχουν αρχίσει να αποτιμούν την αλλαγή των πολιτικών ισορροπιών στις ΗΠΑ. Ενώ οι εθνικές δημοσκοπήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες έδιναν μέχρι πρόσφατα - κατά μέσο όρο - σταθερά προβάδισμα στον Barack Obama έναντι του Mit Romney, ιδιαίτερα μετά τα συνέδρια των δύο κομμάτων, τρεις νέες δημοσκοπήσεις δείχνουν μια αλλαγή σκηνικού.

Δύο από αυτές, η μία για λογαριασμό του ινστιτούτου Gallup και η άλλη για το Reuters/Ipsos, δείχνουν ότι οι δύο αντίπαλοι είναι ισόπαλοι (με 47% η πρώτη και με 45% η δεύτερη). Ανάμεσά τους, μια άλλη δημοσκόπηση του Pew Center δίνει μια διαφορά τεσσάρων μονάδων υπέρ του Romney (49% έναντι 45%).


Mέρκελ, τράπεζες και profit taking έριξαν το Χ.Α.


Δεν έπεισε την αγορά η Ανγκέλα Μέρκελ για τις πραγματικές προθέσεις της απέναντι στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης του Χ.Α. όχι απλώς υποχώρησε, αλλά έχασε και τις 800 μονάδες.

Για την ακρίβεια η αγορά υποχώρησε στις 799,42 μονάδες και με ποσοστιαίες απώλειες 3,64%. Σύμφωνα με τους χρηματιστές, οι οποίοι έχουν την εικόνα των χαρτοφυλακίων που διακινούνται στη Λεωφόρο Αθηνών, οι δηλώσεις της Ανγκέλα Μέρκελ ήταν αποτρεπτικές. Θα περίμεναν, όπως αναφέρουν μία περισσότερο πειστική δήλωση για την παραμονή της χώρας στο ευρώ ή για την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Κάτι τέτοιο δεν έγινε, οπότε οι επενδυτές έχουν τους λόγους τους να είναι επιφυλακτικοί.

Από την άλλη, η κούρσα των τελευταίων εννέα εβδομάδων στις τράπεζες, μάλλον ολοκληρώθηκε. Τα σημαντικότερα deals ή μάλλον οι συζητήσεις για τα deals στις τράπεζες ξεκίνησαν με τον πλέον επίσημο τρόπο, οπότε αναμένονται οι οριστικές υπογραφές. Για την περίπτωση της Alpha – Εmporiki δεν μπορεί να γίνει νωρίτερα από το τέλος Δεκεμβρίου, για την ΕΤΕ – Eurobank οι πληροφορίες κάνουν λόγο για Μάρτιο, ενώ εκκρεμεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, οι αυξήσεις κεφαλαίου και βεβαίως ποιο σχήμα θα αποκτήσει το Τ.Τ. Επίσης, η κινητικότητα που υπάρχει ως προς τις επιχειρηματικές συμφωνίες, μάλλον πιάνει ταβάνι.

Έγινε γνωστό τελικά το deal Folli Follie με Dufry και η αλλαγή ιδιοκτησίας στην Eurodrip, η οποία πέρασε σε αμερικανικό fund. Εκκρεμούν πλέον οι ιδιωτικοποιήσεις με σημαντικότερη αυτή του ΟΠΑΠ. Σύμφωνα με τους χρηματιστές, τα νέα που θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν την κίνηση του δείκτη μέχρι τις χίλιες μονάδες συνδέονται αποκλειστικά με το βαθμό των καλών νέων ως προς τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Και βεβαίως οι χαμηλές αποτιμήσεις στις οποίες διαμορφώνεται η πλειονότητα των μετοχών στο ταμπλό. Οι ξένοι απέχουν αναμένοντας τις εξελίξεις και τουλάχιστον μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής αναμένονται μεγάλες διακυμάνσεις.

Οι συναλλαγές ήταν χαμηλές, στα 56 εκατ. ευρώ,ενδεικτικές της επιφυλακτικότητας των επενδυτών.

Μεγάλη βουτιά άνω του 10,5% για τη Folli Follie (αγόρασε στη φήμη, πούλα στην είδηση), 10% για την Cyprus Popular. Πάνω από 6% υποχώρησαν Eurobank, Κύπρου, ΟΠΑΠ και Πειραιώς, άνω του 5% Ελλάκτωρ, Τιτάν, Alpha και Εθνική. Αν κάπου βγήκαν εντολές αγορών, αυτό έγινε στον Ικτίνο, μετοχή στην οποία άλλαξαν χέρια πάνω από 50 χιλιάδες τεμάχια, Τεχνική Ολυμπιακή, Infoquest, Lamda, Πλαίσιο, Εurodrip.

Ως προς τις κεφαλαιοποιήσεις, η Εθνική πέρασε και πάλι στην τρίτη θέση με 1,9 δισ. ευρώ,με δεύτερα τα ΕΛΠΕ και 2 δισ. και πρώτη την Coca Cola με 6 δισ. ευρώ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.