ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μακρο και εταιρικά αποτελέσματα ανεβάζουν την Wall, συνεχίζει στο «πράσινο» η Ευρώπη

17:06 - 25 Οκτ 2012 | Σχόλια Αγοράς
Στοιχηματίζει στο καλό σενάριο το ΧΑ

Ευρώπη

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ανακάμπτουν μετά από το αρνητικό κλίμα με το οποίο ξεκίνησαν τις συνεδριάσεις τους το πρωί. Η αβεβαίότητα ωστόσο παραμένει, με τις ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων που εμφανίζουν πολλές επιχειρήσεις για το τρίτο τρίμηνο, να συνεχίζουν να αυξομειώνουν τα πρόσημα στις ευρωαγορές.


Ακόμα, η νευρικότητα που επικρατεί στους επενδυτές λόγω αρνητικού οικονομικού κλίματος στην Ευρωζώνη λόγω Ισπανίας και Ελλάδας, δείχνει να έχει ανασταλεί και οι ευρωαγορές βαδίζουν σε «πράσινο μονοπάτι».

 

 

Ο FTSE καταγράφει κέρδη της τάξης του 0,37% στις 5.825 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη συνεχίζει στο +0,74% στις 7.426 μονάδες, την ίδια ώρα που ο CAC στο Παρίσι βρίσκεται στο +0,45% στις 3.441 μονάδες.

 

Απώλειες σημειώνει ο FTSE στο Μιλάνο κατά 0,09% στις 15.692 μονάδες, ο IBEX στη Μαδρίτη βρίσκεται στο +0,35% στις 7.821 μονάδες, ενώ ο Stoxx συνεχίζει σε ανοδική τροχιά κατά 0,92% στις 272 μονάδες.

 

Σε νέες περικοπές δαπανών προσανατολίζεται η Credit Suisse, μετά την μεγαλύτερη των εκτιμήσεων πτώση που κατέγραψε η ελβετική τράπεζα στα κέρδη γ΄τριμήνου.

Η τράπεζα σχεδιάζει να εξοικονομήσει επιπλέον 1 δισ. ελβετικά φράγκα από τις δαπάνες έως το τέλος του 2015.

Θετικά επέδρασε το γεγονός ότι εγκρίθηκε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο η εκταμίευση 1,5 δισ. ευρώ στην Πορτογαλία, μετά την πέμπτη αναθεώρηση της απόδοσης της χώρας.

Το ΔΝΤ προειδοποίησε, ωστόσο, ότι η Πορτογαλία πρέπει να λάβει παραπάνω μέτρα προκειμένου να βελτιώσει την οικονομική της κατάσταση.

Στα μάκρο της ημέρας, στην ανάπτυξη επέστρεψε το βρετανικό ΑΕΠ στο γ΄τρίμηνο, καταγράφοντας της ισχυρότερη τριμηνιαία άνοδο της τελευταίας 5ετίας.
Ο ρυθμός ανάπτυξης «έτρεξε» με 1%, έναντι συρρίκνωσης 0,4% το προηγούμενο τρίμηνο. Στάσιμη παρέμεινε η οικονομία σε ετήσια βάση.

Να σημειωθεί ότι η πώληση των εισιτηρίων κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου επηρέασαν την ανάπτυξη του ΑΕΠ.

 

Wall Street

Θετικό είναι σήμερα το κλίμα στην αμερικανική αγορά, εν μέσω αισιοδοξίας ότι οι οικονομίες των ΗΠΑ και της Κίνας ίσως ανακάμπτουν.

 

Από στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα προκύπτει ότι οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ μειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, ενώ στην Κίνα η βιομηχανική παραγωγή αναμένεται να επιταχυνθεί το τέταρτο τρίμηνο.

 

Ο Dow σημειώνει κέρδη κατά 0,33% στις 13.120 μονάδες, ο Nasdaq συνεχίζει στο +0,41% στις 2.995 μονάδες και ο S&P βρίσκεται στο +0,44% στις 1.414 μονάδες.

Στα μάκρο της ημέρας, κατά 23.000 μειώθηκαν οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ την εβδομάδα που έληξε στις 20 Οκτωβρίου, στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 369.000.

Οι αναλυτές ανέμεναν να μειωθούν στις 370.000, ενώ ο μέσος όρος των νέων αιτήσεων τον τελευταίο μήνα αυξήθηκε στις 368.000.


Άνοδο κατά 0,3% κατέγραψε ο δείκτης πωλήσεων κατοικιών σε εκκρεμότητα στις ΗΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία του αρμόδιου υπουργείου.

Ειδικότερα, οι πωλήσεις οικιών σε εκκρεμότητα παρουσίασαν άνοδο για τον Σεπτέμβριο, εν συγκρίσει με το μήνα Αύγουστο.

Αύξηση 9,9% σημείωσαν το Σεπτέμβριο οι παραγγελίες διαρκών αγαθών στις ΗΠΑ, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση 8,3%.

Οι παραγγελίες διαρκών αγαθών, εξαιρουμένων των μεταφορών, αυξήθηκαν κατά 2% το Σεπτέμβριο, ενώ οι παραγγελίες για βασικά κεφαλαιακά αγαθά μειώθηκαν κατά 0,3%

 

 

Χ.Α.

Με έντονη νευρικότητα και στάση αναμονής κινείται σήμερα το ΧΑ, που παρά το +0,90% και τις 897 μονάδες του Γενικού Δείκτη τώρα, το κλίμα είναι εξαιρετικά εύθραυστο υπό το βάρος των πολιτικών εξελίξεων.

 

Με οδηγό τον Μυτιληναίο στο +6,13% και την ΕΤΕ και την ΔΕΗ στο 3,3%, το ταμπλό δείχνει να έχει διάθεση να διασπάσει τις 900 μονάδες, κάτι όμως που θα κριθεί και από τις πολιτικές διεργασίες, όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς.

 

Παρά τους ακροβατισμούς, η αγορά δείχνει ότι περιμένει μια συμφωνία έστω και την ύστατη στιγμή, ωστόσο το σενάριο της εμπλοκής για τον κυβερνητικό συνασπισμό δεν μπορεί να αποκλειστεί. Αυτό που λαμβάνεται πιο σοβαρά υπόψιν είναι η καθυστέρηση της καταβολής της δόσης, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας θα διοχετευτεί στον τραπεζικό κλάδο. Ωστόσο, τα θετικά δημοσιεύματα του ξένου τύπου βοηθούν τις δυνάμεις του ΧΑ να στοιχηματίσουν στο καλό σενάριο.

 

Στο ταμπλό, η Λαϊκή μετά την χθεσινή αρνητική ανάπαυλα συνεχίσει το ράλι της, φτάνοντας στα 0,0690 ευρώ και στο +6,15%, ομοίως και η Attica Bank η οποία βρίσκεται στο +14,6%.

 

Η Πειραιώς φαίνεται αδύναμη να συνεχίσει το ράλι της, αφού σήμερα στο +0,93%, η Alpha Bank είναι στο +1,71% και οι Eurobank και Κύπρου στο +1,5%.

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις 17:39 - 25 Οκτ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.