ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συνεχίζεται η άνοδος στις ευρωαγορές λόγω εταιρικών αποτελεσμάτων και Αθήνας

15:16 - 08 Νοε 2012 | Σχόλια Αγοράς
Πτώση στο Χ.Α. καθώς η αγορά ανησυχεί για τη συνοχή της κυβέρνησης και τη δόση.

Ανοδικα κινούνται την Πέμπτη τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τη βοήθεια ενός μεγάλου αριθμού εταιρειών, που ανακοίνωσαν βελτιωμένα οικονομικά αποτελέσματα, αλλά κυρίως από τον θετικό αντίκτυπο που είχε η υπερψήφιση του νέου πακέτου διαρθρωτικών μέτρων απο το ελληνικό κοινοβούλιο. Επιπλέον, με μεγάλο ενδιαφέρετο αναμένται η συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Οι επενδυτές θα περιμένουν τη συνέντευξη Τύπου του προέδρου της ΕΚΤ, Mario Draghi για ενδείξεις σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές της Ευρωζώνης αλλά και τις προθέσεις της κεντρικής τράπεζας όσον αφορά και νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας.

Επιπλέον, η ΕΚΤ αναμένεται να κρατήσει σήμερα αμετάβλητο το επιτόκιο πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης στο 0,75%, ενώ παράλληλα αναμένεται να κρατήσει αμετάβλητα τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής στο 1,50 % και 0,00 % αντιστοίχως.

Η άνοδος 4% των μετοχών της Siemens, ώθησαν σε θετικό έδαφος και τον Eurostoxx 600 που κερδίζει 0,35%. Οι επενδυτές υποδέχθηκαν με ικανοποίηση την ανακοίνωση της Siemens, ότι σχεδιάζει να προχωρήσει σε περικοπές δαπανών ύψους 5 δισεκ. Ευρώ. Αντίθετα, η Adidas είδε τις μετοχές να υποχωρούν για σχεδόν 3% μετά την ανακοίνωση των δικών της οικονομικών αποτελεσμάτων.

Θετικά στους δείκτες κινούνται και οι μετοχές της Swiss RE και της εταιρείας πολυτελών ειδών Hermes International μετά την ανακοίνωση των ενισχυμένων κερδών τους στα οικονομικά τους αποτελέσματα.

Σε αυτό το κλίμα, στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,23%, ο CAC 40 στο Παρίσι κινείται με άνοδο 0,39%, στη Φρανκφούρτη ο DAX παρουσιάζει κέρδη 0,60% και στη Μαδρίτη ο IBEX εμφανίζεται να ανεβαίνει κατά 0,52%.

 

Μεγάλη βουτιά στο Χ.Α.

Πτωτικά κινείτο το Χρηματιστήριο Αθηνών την Πέμπτη με τους επενδυτές να παραμένουν επιφυλακτικοί παρά την υπερψήφιση των μέτρων λιτότητας στην Βουλή. Το ενδιαφέρον πλέον εστιάζεται στις αποφάσεις που θα ληφθούν για την Ελλάδα στην συνεδρίαση του Eurogroup στις 12 Νοεμβρίου. Και όχι μόνο. Η ψήφιση των μέτρων πέρασε οριακά με μόλις 153 βουλευτές, ενώ η Ευρώπη φαίνεται να τα γυρίζει ως προς την εκταμίευση της δόσης.

"Η Ελλάδα έκανε σήμερα ένα μεγάλο αποφασιστικό και αισιόδοξο βήμα. Το βήμα προς την ανάκαμψη", δήλωσε πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου την Τετάρτη. Πρόσθεσε ότι το επόμενο βήμα είναι ο προϋπολογισμός.

Ο γενικός δείκτης έχανε 2,6% στις 804,69 μονάδες.

Ρευστοποιήσεις καταγράφονταν στον τραπεζικό κλάδο , ο οποίος σημείωνε βουτιά 6% με την μετοχή της Εθνικής να χάνει 6%, της Πειραιώς 7% και της Alpha Bank 7%.

"Η αγορά επικεντρώνεται στο πακέτο μέτρων που είναι υφεσιακό καθώς και στο γεγονός ότι δεν έχουν παρουσιαστεί έως τώρα αντισταθμιστικές πρωτοβουλίες για ανάπτυξη," είπε η Νατάσα Ρουμαντζή, αναλύτρια στην Πειραιώς Χρηματιστηριακή.

"Η προσοχή στρέφεται στο πώς και πότε θα εκταμιευτεί η επόμενη η δόση", πρόσθεσε η Ρουμαντζή.

Την ίδια ώρα, απώλειες 0,5% κατέγραφε η μετοχή της Coca-Cola Hellenic ύστερα από ανακοίνωση της εταιρίας για πτώση 12% των συγκρίσιμων καθαρών κερδών το εννεάμηνο, εξαιτίας των μέτρων λιτότητας σε πολλές από τις αγορές της και της αύξησης στο κόστος πρώτων υλών.

Τελευταία τροποποίηση στις 15:34 - 08 Νοε 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.